Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 +1 Βιβλία για τον Σεπτέμβριο

Νέες προτάσεις για τους λάτρεις της ανάγνωσης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μπήκαμε πλέον σε ρυθμούς φθινοπωρινούς. Με τη δροσιά και μια ζεστή κούπα καφέ ή τσάι, ένα καλό βιβλίο αποτελεί πάντα μια ιδανική συντροφιά.

Το «ΤyposThes» ξεχώρισε μερικά βιβλία πρόσφατης κυκλοφορίας και σας τα προτείνει.

«Αρμένιοι και ελληνικό κράτος στον Ψυχρό Πόλεμο»

armenioi.jpg

Ένα πλούσιο σε υλικό έργο αποτελεί το συγγραφικό πόνημα του Λεωνίδα Ντιλσιτζιάν με τίτλο «Αρμένιοι και ελληνικό κράτος στον Ψυχρό Πόλεμο» που βγήκε πριν λίγες μέρες από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ο συγγραφέας ρίχνει «φως» στην άγνωστη εν πολλοίς ιστορία της αρμένικης κοινότητας για τα χρόνια από το 1945 μέχρι και 1991. Διερευνά τι έγινε με τους διωγμούς τους και τα εμπόδια που συνάντησαν, αλλά και το τι έγινε στον επαναπατρισμό τους στην Σοβιετική Αρμενία και τη μετέπειτα μετακίνησή τους σε Αργεντική και Καναδά. Επίσης δεν αφήνει απ’ έξω θέματα εκπαίδευσης και θρησκείας.

Μια προσεγμένη έκδοση για όσους αγαπούν την Ιστορία.

«Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας»

ena_ptwma_amalias.jpg

Η Αγγελική Δελβενιώτη, κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας βρίσκεται νεκρή στο λιθόστρωτο κάτω από το παράθυρο του διαμερίσματός της. Αρχικά θεωρείται πως πρόκειται για ατύχημα. Αν όμως δεν ήταν έτσι; Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ που είναι στην Αθήνα για να δει την φίλη της Φράνσις Χιλλ, διευθύντρια του πρώτου ελληνικού παρθεναγωγείου, έχει άλλη γνώμη. Όταν αρχίσει να ερευνά θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα έγκλημα. Κάποιοι όμως θα της βάλουν εμπόδια για να βρει την αλήθεια… Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα από τον μετρ του είδους Τεύκρο Μιχαηλίδη είναι το «Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας» (εκδ. Ψυχογιός).

«Μαύρη άμμος»

mavri_ammos.jpg

Η αστυνομική υποδιευθύντρια Τζοβάνα Γκουαράζι, γνωστή και ως Βανίνα, θέλει να χαλαρώσει και να δει παλιές ιταλικές ταινίες τρώγοντας σπιτικό φαγητό. Όμως την καλούν να διαλευκάνει ένα έγκλημα: το σώμα μιας γυναίκας έχει μουμιοποιηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Κατάνια, στις πλαγιές του ηφαιστείου. Για να βρει την λύση θα ζητήσει την βοήθεια του συνταξιούχου αστυνόμου Μπιάτζο Πατανέ.

Όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για μια παλιά ιστορία αλλά και για κάτι που ακόμη είναι ζωντανό και απειλεί…

Η Cristina Cassar Scalia στην «Μαύρη άμμο» (εκδ. Διόπτρα) γράφει ένα απολαυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα όπου συνυπάρχει η νοσταλγία για το παρελθόν, η αέναη μάχη με την μαφία και το κυνηγητό για το έγκλημα. Το μυθιστόρημά της αγαπήθηκε στην γειτονική μας Ιταλία σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων.

«Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι»

diavazodas.jpg

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί με αυτά ξεκίνησε και η αγωνία χιλιάδων γονιών για το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην μελέτη των μαθημάτων τους. Η Τερέζα Μπάουμ και η Παναγιώτα Δεληγιάννη συνυπογράφουν το βιβλίο «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι» (εκδ. Μεταίχμιο) στο οποίο παραθέτουν χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να είναι σύμμαχοι των παιδιών σε αυτό το νέο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.

Αν και απευθύνεται στην Α΄δημοτικού θεωρούμε πως τα όσα αναφέρει μπορούν άνετα να εφαρμοστούν και σε άλλες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Τα σχέδια που παρατίθενται στις σελίδες του βιβλίου το κάνουν πιο χαρούμενο και ξεκούραστο για τον αναγνώστη.

«Επιστροφή στον Ζαν – Πωλ Σαρτρ – Ύπαρξη, παιδική ηλικία και επιθυμία»

epistrofi_sartr.jpg

Ο Massimo Recalcati στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Επιστροφή στον Ζαν – Πωλ Σαρτρ – Ύπαρξη, παιδική ηλικία και επιθυμία» (εκδ. Κέλευθος) εστιάζει στο πόσο καθοριστική είναι για τον καθένα μας η παιδική ηλικία, αλλά και πόσο επηρεάζει την ίδια μας την ύπαρξη. Πιστεύει πως ο Σαρτρ είναι σημαντικός και ακάματος στοχαστής της κοινωνικής πράξης.

Ο Ρεκαλκάτι εισηγείται την επιστροφή στον Σαρτρ και αναδεικνύει την έννοια της ελευθερίας στο έργο του σε συνάρτηση με την ύπαρξη, την παιδική ηλικία και την επιθυμία. Ένα πυκνό έργο που απαιτεί συγκέντρωση από τον αναγνώστη.

«Τέχνη εκ των πραγμάτων»

texni_ek_pragmatwn.jpg

Από πότε τα παζλ άρχισαν να γίνονται τέχνη; Πώς αντικείμενα της καθημερινότητας δίνουν έμπνευση ή και χρησιμοποιούνται για πίνακες ζωγραφικής; Την σχέση των αντικειμένων που βλέπουμε γύρω μας με την τέχνη ερευνά ο Άλκης Χαραλαμπίδης στο βιβλίο του με τίτλο «Τέχνη εκ των πραγμάτων – Το πραγματικό αντικείμενο στη Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη» (εκδ. University Studio Press). Ο συγγραφέας μας καλεί να βγούμε από τον κόσμο των δύο διαστάσεων και μας παρασέρνει σε ένα απολαυστικό ταξίδι στην τέχνη. Και μας δείχνει πόσο αλλάζει η στάση μας σε αυτήν με την πάροδο του χρόνου. Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό ορισμένων εκ των έργων που αναφέρονται σε αυτήν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ