*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Ένας νέος φέρελπις καλλιτέχνης θέλει διακαώς να ανεβάσει τον Άμλετ. Όμως, λόγω εξαιρετικά χαμηλού μπάτζετ, τελικά αλλάζει το όραμά του και αντί για τον Άμλετ παίζει τον Βαγγέλη, που αντί για τη Δανία, ζει κάπου στην Κυψέλη. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καταφέρει να ανεβάσει την παράστασή του. Μαζί με μια ακόμη ηθοποιό πρόκειται να παίξουν όλους τους ρόλους του έργου.
Κάπως έτσι ξετυλίγεται η υπόθεση για το «Μίξερ», τo λαϊκό μιούζικαλ τσέπης σε κείμενο της Ζέτης Φίτσιου και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου που θα δούμε στο Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 196) από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση αγαπήθηκε από το κοινό την περασμένη άνοιξη και μάλιστα το να βρει κανείς εισιτήριο ήταν δύσκολη υπόθεση.
Στη σκηνή βρίσκεται η Έλενα Χαραλαμπούδη (γνωστή και ως 5 minute mum), ο Αλέξανδρος Σιάτρας, ενώ ο Κωνσταντίνος Τσιμπούκης παίζει μπουζούκι. «Ο Θοδωρής Οικονόμου που έγραψε την πρωτότυπη μουσική του έργου φαντάστηκε ένα μπουζούκι να διατρέχει όλη την παράσταση, οπότε η λέξη «λαϊκό» ήτανε σχεδόν μονόδρομος» ανέφερε στο «ΤyposThes» η Φίτσιου που το 2022 απέσπασε Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έργο «Οι αποκάτω».
Για τους ήρωές της είπε πως «περνώντας από διάφορες σουρεαλιστικές καταστάσεις φέρνουν μπροστά μας τον παραλογισμό της ελληνικής πραγματικότητας».
Τέλος εστίασε στην σημασία της κωμωδίας στην ζωή μας τονίζοντας πως «Το γέλιο τρέφει, αναζωογονεί και εξυψώνει το νου και την ψυχή».

-Λαϊκό μιούζικαλ τσέπης. Γιατί; Και πώς επιλέξατε τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο;
-Το «Μίξερ» είναι μια παράσταση γεμάτη μουσική: εξού το μιούζικαλ! Ο Θοδωρής Οικονόμου που έγραψε την πρωτότυπη μουσική του έργου φαντάστηκε ένα μπουζούκι να διατρέχει όλη την παράσταση, οπότε η λέξη «λαϊκό» ήτανε σχεδόν μονόδρομος. Γιατί τσέπης; Γιατί όλοι οι ρόλοι του έργου παίζονται από μόλις δυο άτομα! Και είναι αυτό το παιχνίδι που έχει στη γραφή του ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος που δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να μπορεί να μιλήσει για τα πιο δύσκολα πράγματα με έναν τρόπο αιχμηρό και παιδικό ταυτόχρονα.
-Στο μίξερ βάζουμε διαφορετικά υλικά για να τα ομογενοποιήσουμε σε μια μορφή. Τι διαφορετικό ενώνουν οι ήρωες της παράστασης;
-Οι ήρωες αυτής της παράστασης προσπαθούν να ενώσουν τις αντιθέσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Όλες αυτές τις αλλόκοτες καταστάσεις που βιώνουμε γύρω μας σε αυτή τη χώρα και που δεν ξέρουμε καμιά φορά πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Οι δυο ήρωες περνώντας από διάφορες σουρεαλιστικές καταστάσεις φέρνουν μπροστά μας τον παραλογισμό της ελληνικής πραγματικότητας.
-Ο Άμλετ είναι ένα έργο του Σαίξπηρ που ξεχωρίζει. Γιατί; Και γιατί ο ήρωας αρχικά επιλέγει να ανεβάσει αυτό;
-Γιατί είναι ένα σπουδαίο έργο που οι περισσότεροι ηθοποιοί θα ήθελαν να παίξουν και πόσο μάλλον τον ρόλο του Άμλετ. Ταυτόχρονα όμως είναι ένα έργο που απαιτεί ένα μεγάλο μπάτζετ για να ανέβει κι αυτό ακριβώς είναι που σχολιάζει το έργο στην αρχή του. Έτσι αντί για τον Άμλετ ο ήρωάς μας θα παίξει τον Βαγγέλη που αντί για τη Δανία ζει κάπου στην Κυψέλη. Και με αυτόν τον τρόπο ξεκινά να ξετυλίγεται η ιστορία του Μίξερ.
-Η παράσταση θίγει και το ζήτημα έλλειψης πόρων στην τέχνη, αλλά και την ανάγκη για ευρηματικότητα όταν τα χρήματα λείπουν. Γιατί αυτό παραμένει επίκαιρο;
-Η πραγματικότητα στη θεατρική τέχνη σε αυτή τη χώρα δεν αλλάζει! Ή τουλάχιστον δεν αλλάζει προς το παρόν… Άρα το θέμα της έλλειψης πόρων παραμένει πάντοτε επίκαιρο, δυστυχώς. Όμως παράλληλα, αυτή η δυσχερής από μια άποψη κατάσταση μάς έχει κάνει πιο μάχιμους και ευρηματικούς. Είναι η γνωστή φράση «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.» Κι αν έχουμε ανοίξει αναγκαστικά δεκάδες μονοπάτια για να φτάσουμε στον στόχο μας…
-Πώς χρησιμοποιείτε το χιούμορ στα έργα σας; Πόσο σημαντικό είναι το γέλιο στην ζωή μας;
-Το χιούμορ ξεπηδά απ’ όλες τις καταστάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Το θέμα είναι να το καλοδέχεσαι και να μην το φοβάσαι. Το πόσο σημαντικό είναι το γέλιο μπορούμε όλοι να το κατανοήσουμε από το πώς αλλάζει προς το θετικό η διάθεσή μας όταν γελάμε. Το γέλιο τρέφει, αναζωογονεί και εξυψώνει το νου και την ψυχή.
-Πώς επιλέξατε τους ηθοποιούς της παράστασης; Πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους;
-Αρχικά γνώριζα την Έλενα Χαραλαμπούδη και ο ρόλος αυτός της ταίριαζε γάντι. Όλους τους συνεργάτες τους επιλέξαμε μαζί με την Έλενα αλλά και με τον σκηνοθέτη της παράστασης τον Κώστα Σιλβέστρο. Η συνεργασία μας ήταν γεμάτη σεβασμό και εκτίμηση. Γεγονός που σου δίνει χαρά και έμπνευση. Ο καθένας έβαλε σε αυτή τη δουλειά ένα κομμάτι του εαυτού του. Είναι σημαντικό να έχει κανείς τέτοιες συνεργασίες.
-Τι σας τραβάει την προσοχή σε ένα θεατρικό έργο ως θεατή;
-Η τεχνική του γραψίματος και η ουσία του νοήματος. Αυτό που έχει να πει ο συγγραφέας, ο λόγος για τον οποίο έχει μπει στη διαδικασία να γράψει αυτό το έργο.
-Ποια τα επόμενα βήματά σας;
-Το Μίξερ θα συνεχίσει στην Αθήνα ξανά από 1η Νοεμβρίου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια. Όσο για το μέλλον, εργαζόμαστε ήδη για τα επόμενα!

* Το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2022 απέσπασε το έργο «Οι αποκάτω» της Ζέτης Φίτσιου. Το έργο, σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, διακρίθηκε για την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δραματουργία του, τον καθαρό χειρισμό χαρακτήρων και τη φαντασία. Η θεματολογία του διακρίνεται από πρωτοτυπία και η ανθρώπινη παρουσία συνομιλεί με σύγχρονα θέματα.
Παραστάσεις:
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 21:30
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 19:30 & 21:30
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 19:30 & 21:30
Διάρκεια:75 λεπτά χωρίς διάλειμμα.
Είσοδος: Κανονικό: 18 ευρώ, Μειωμένο: 15 ευρώ (Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 6984 25 07 74
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
- Κατερίνα Νοτοπούλου: «Έχω υποστεί bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη» (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 5 σεκιούριτι στην Τούμπα – Έβαζαν κόσμο χωρίς εισιτήριο
- Ανήλικος διαρρήκτης «άδειασε» 15 καταστήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για εξαφάνιση 23χρονης – Κινδυνεύει η ζωή της (ΦΩΤΟ)