Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρήστος Νικολόπουλος: «Ζήσαμε τις χρυσές περιόδους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού»

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης φέρνει ένα πρόγραμμα για τα 60 χρόνια προσφοράς του στην μουσική σε μια συναυλία στο Θέατρο Γης

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Εξήντα χρόνια ενεργής δράσης στη μουσική συμπληρώνει ο Χρήστος Νικολόπουλος και το γιορτάζει με μια περιοδεία παρέα με το μπουζούκι του σε όλη την Ελλάδα! Έχοντας στο πλάι του τους κορυφαίους ερμηνευτές Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστο Δάντη, Στέλιο Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Βιολέτα Ίκαρη, Κώστα Μακεδόνα και Πίτσα Παπαδοπούλου μάς υπόσχεται μία αξέχαστη συναυλία την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης με τα μοναδικά του διαχρονικά και κλασικά τραγούδια!

Λίγο πριν ανηφορίσει στην πόλη μας μίλησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για το πώς μπήκε η μουσική στην ζωή του από όταν ήταν ακόμη παιδί, για τις χρυσές στιγμές που έζησε, τις συνεργασίες του με μεγάλους τραγουδιστές, αλλά και για την πρόσφατη εξερεύνησή του στο ρεμπέτικο τραγούδι.

nikolopoulos3.jpg

-Εξήντα χρόνια μπουζούκι. Τι θα περιλαμβάνει η βραδιά που θα δούμε στη Θεσσαλονίκη;

-Πρώτα πρώτα ευχαριστώ για τη φιλοξενία και φυσικά θα σας πω τι θα συμπεριλαμβάνει η συναυλία. Οι επιτυχίες που έχω κάνει σε όλη τη διαδρομή αυτή των 60 χρόνων είναι πάρα πολλές, αλλά θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα κυριότερα και τα πιο γνωστά τραγούδια, τα οποία θα ναι τουλάχιστον 45. Στόχος μας βασικός είναι να υπάρχει μία αρμονία στους ρυθμούς και στο είδος του κάθε τραγουδιού και να εναλλάσσονται οι ερμηνευτές με τέτοιο τρόπο που να μπορέσει ο κόσμος να το απολαύσει όσο παραπάνω γίνεται.

nikolopoulos.jpg

-Η μουσική μπήκε από νωρίς στην ζωή σας. Τι θυμάστε από τα πρώτα χρόνια της πορείας σας;

-Τα θυμάμαι όλα από τα 12 μου που ξεκίνησα με το μπουζούκι παίζοντας στην αρχή σε πανηγύρια, σε καφενεία, σε γάμους και σε γιορτές. Όλα αυτά ήταν μία υπέροχη εμπειρία, πολύ σημαντικά βιώματα για την μελλοντική μου πορεία. Θα ήθελα να πω ότι είναι κάτι που δεν έχουν όλοι οι μουσικοί δημιουργοί την ευκαιρία να το βιώσουν. Και φυσικά θυμάμαι τη μέρα που πήρα την μεγάλη απόφαση να κατέβω στην Αθήνα για να κατακτήσω το όνειρό μου.


-Πώς βλέπετε τα παιδιά – ταλέντα; Τι πρέπει να προσέχουν;

-Είναι δύσκολη ερώτηση αυτή. Τότε που ξεκινούσαμε εμείς υπήρχε έδαφος να μπορέσει να αναδειχθεί ένας νέος. Φυσικά εφόσον είχε το χάρισμα και το ταλέντο να δημιουργήσει, να τραγουδήσει ή να παίξει κάποιο όργανο όπως εγώ. Σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Δεν υπάρχουν εταιρείες δίσκων για να απευθυνθεί ένας νέος. Απλώς οι ευκαιρίες κατακτούνται μέσα από το ανέβασμα κάποιων τραγουδιών στο διαδίκτυο, στις διάφορες πλατφόρμες που παίζουν μουσική. Πιο ειδικά θα συμβούλευα σε ένα νέο να εξοπλιστεί πολύ καλά με προσόντα. Να μάθει να παίζει ένα όργανο να συνοδεύει τη φωνή του γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχουν εκατοντάδες τραγουδιστές με πολλές δεξιότητες.

-Πώς νιώθετε για τις συνεργασίες που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Τι ξεχωρίζετε και τι σας έχει πικράνει;

-Ξεκίνησα την καριέρα μου τη χρυσή εποχή του ελληνικού τραγουδιού. Νιώθω πολύ τυχερός που οι συμπτώσεις που βρεθήκαν στο δρόμο μου ήταν πολύ θετικές και πολλές. Φυσικά για ό,τι κατέκτησα, δεν φαντάζεστε πόσο πολύ δούλεψα. Με πολύ ζήλο, πολλές ώρες, μέρες, χρόνια. Δεν μου χάρισε κανείς τίποτα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να παίξω ακόμα και με τους μεγάλους Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Στράτο Παγιουμτζή, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Σπανό, Δήμο Μούτση και πάρα πολλούς ακόμη. Και επίσης συνόδευσα με το μπουζούκι μου σε live όλους τους μεγάλους τραγουδιστές. Όλα αυτά ήταν ένα πλούσιο δώρο και βίωμα για μένα. Και μάλιστα τους έζησα όλους στην καλύτερή, δημιουργικά και ερμηνευτικά, φάση τους.

-Σήμερα η μουσική έχει εξελιχθεί. Συχνά όσοι ασχολούνται με αυτήν έχουν σπουδάσει πάνω σε αυτήν. Πόσο βοηθούν οι σπουδές και πόσο το ταλέντο;
-
Το ταλέντο και το χάρισμα είναι πάνω απ’ όλα.
Φυσικά και έχει εξελιχθεί η μουσική. Απλώς σήμερα λόγω του ότι δεν υπάρχει δισκογραφία δεν μπορεί να ζήσει κανείς γράφοντας τραγούδια. Δεν μπορεί να βγάλει χρήματα να ζήσει την οικογένειά του. Να ζήσει και ο ίδιος. Η σημερινή μουσική είναι εντελώς διαφορετική. Δεν έχει σχέση με το λαϊκό τραγούδι που γνωρίσαμε εμείς. Είναι ποπ η σημερινή μουσική, την οποία ονομάζουν κάποιες φορές και λαϊκή μουσική. Εμείς ζήσαμε τις χρυσές περιόδους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού που σταδιακά είχε και αυτό την εξέλιξη του. Στην αρχή ρεμπέτικο, μετά λαϊκό, μετά έντεχνο. Όσο για το ερώτημα αν πρέπει να σπουδάσουν οι νεότεροι φυσικά και πρέπει να έχουνε γνώσεις μουσικές. Για παράδειγμα θα σας πω πως εμείς οι μπουζουξήδες παλιά ήμασταν οι περισσότεροι αυτοδίδακτοι. Σήμερα οι νέοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού είναι όλοι από τα μουσικά λύκεια βγαλμένοι. Είναι όλα τα παιδιά αυτά εξοπλισμένα και σπουδαγμένα να αντιμετωπίσουν το μέλλον τους, παρόλες τις αντιξοότητες.

nikolopoulos5.jpg

-Τι ακούτε ως ακροατής και γιατί;

-Να σας πω την αλήθεια εμείς που μεγαλώνουμε γυρνάμε λίγο πίσω. Μου αρέσει τα τελευταία χρόνια και εξερευνώ πολύ το ρεμπέτικο τραγούδι. Ανακάλυψα το μεγαλείο του Μάρκου Βαμβακάρη του πατριάρχη. Δεν προλαβαίνω να ακούσω τα σημερινά τραγούδια και δεν αντέχω. Είναι κάτι εξωπραγματικό για μένα. Εκτός από τους έντεχνους της περιόδου αυτής, όπως ο Μάλαμας, ο Πασχαλίδης, ο Δεληβοριάς και κάποιους ακόμη που αξίζουν πραγματικά.

-Ποια τα επόμενα βήματά σας;
-Φέτος γιορτάζω τα 60 μου χρόνια και εκτός από τη μεγάλη συναυλία της Θεσσαλονίκης που θα γίνει στις 13 του Σεπτέμβρη, πιο πριν θα υπάρξει και η συναυλία μου στο Ηρώδειο με 8 τεράστιους καλλιτέχνες (Γιώργος Νταλάρας, Σταμάτης Κραουνάκης, Γλυκερία, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστας Μακεδόνας, Πέγκυ Ζήνα, Μελίνα Ασλανίδου, Στέλιος Διονυσίου) και με μία πολύ μεγάλη λαϊκή ορχήστρα, με μία ομάδα 30 μπουζουκιών, με μία χορωδία, σε σκηνοθεσία του Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Και φυσικά έχω προγραμματίσει να κάνω και λίγες διακοπές προσπαθώντας να ξεκουραστώ και κάνοντας το χόμπι μου που είναι το ψάρεμα. Καλό καλοκαίρι σε όλους.

nikolopoulos4.jpg

Χρήσιμα

Προπώληση: more.com

Τιμή εισιτηρίων: από 15 ευρώ

Ώρα έναρξης: 21.00.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη νοθεία με 16.990 λίτρα λαδιού – Πώς το «βάφτιζαν» παρθένο ελαιόλαδο
Πάνω από 135.000 ευρώ το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης - Τι βρέθηκε από την έρευνα της αστυνομίας
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη νοθεία με 16.990 λίτρα λαδιού – Πώς το «βάφτιζαν» παρθένο ελαιόλαδο