Της Λεμονιάς Βασβάνη
Μετά την «Αληθινή κατάθεση ψυχής», η Φωτεινή Τρουπή επιστρέφει με δύο βιβλία της τα οποία παρουσίασε με επιτυχία στο βιβλιοπωλείο του Γεωργίου Σπανιά (Αριστοτέλους 22) στη Θεσσαλονίκη.
«Η ανταπόκριση που είχε στην Ελλάδα το προηγούμενο βιβλίο μου με οδήγησε στο να γράψω τις “Αληθινές μικρές ιστορίες” και το μυθιστόρημα “Lynett Bishop”. Το πρώτο είναι για ιστορίες που συνέβησαν πραγματικά. Αφηγούμαι περιστατικά της καθημερινότητα που έγιναν κατά την διάρκεια της ζωής μου. Το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται σε μια 13χρονη που ανακοινώνει στους γονείς της ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Η μητέρα της ανησυχεί και θεωρεί πως είναι μικρή για να αποφασίσει το τι θα σπουδάσει σε τόσο νεαρή ηλικία, ενώ ο πατέρας της ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος επειδή όταν εκείνος ήταν σε αυτή την ηλικία είχε δει τον πατέρα του να φυλακίζεται αφού τον είχαν κατηγορήσει για εσχάτη προδοσία», ανέφερε η συγγραφέας. Χαριτολογώντας είπε ότι όταν έγραψε το δεύτερο βιβλίο, την είχαν ρωτήσει αν είχε κάποια συγγένεια με μια πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας που ονομάζεται Τζούλια Μπίσοπ.
Η σχέση της κυρίας Τρουπή με τα βιβλία και το γράψιμο έχει αλλάξει την ζωή της. «Μου αρέσει να διαβάζω λογοτεχνία και ποίηση. Δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας. Απλώς είναι το χόμπυ μου η συγγραφή. Με το γράψιμο νίκησα την μελαγχολία που είχα. Επί 25 χρόνια υπέφερα από αυτό. Το γράψιμο με βοήθησε πολύ. Ήταν λυτρωτικό για μένα! Με αυτό βρήκα την ηρεμία μου», σημείωσε. Η ίδια είναι στον Σύνδεσμο Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος στην παρουσίαση σύγχρονης αλλά και παλαιότερης βιβλιοπαραγωγής.
Βιβλία σε παιδιά της Τασμανίας
Παράλληλα με τις πωλήσεις βιβλίων της η κυρία Τρουπή βοηθάει την ομάδα «Λεωφορείο της Αγάπης». «Φέτος τον Μάιο είχα κάνει μια έκθεση με 500 περίπου βιβλία και από τις πωλήσεις συγκεντρώθηκαν 2500 δολάρια τα οποία και έστειλα στην Τασμανία της Αφρικής στην ομάδα “Λεωφορείο της Αγάπης”. Με τα χρήματα αυτά μπόρεσαν και αγόρασαν όχι μόνο βιβλία, αλλά και αναπηρικές καρέκλες, κολυμβήθρες και άλλα αντικείμενα. Όταν τους επισκέφθηκα, μου ζήτησαν να τους πάω βιβλία μου και το έκανα με χαρά! Μάλιστα μου είπαν ότι αγάπησαν ιδιαίτερα το βιβλίο μου “Τα παιδιά και τα πουλιά”. Είναι απλά γραμμένο. Και βοηθά παιδιά που δεν ξέρουν Ελληνικά, να έχουν μια καλή πρώτη επαφή με την γλώσσα», ανέφερε.
«Δεν μετάνιωσα που πήγα στην Αυστραλία»
Η πορεία της Φωτεινής Τρουπή στην Αυστραλία όπου πήγε ως μετανάστρια το 1961, δεν ήταν εύκολη, όμως με εργατικότητα και επιμονή τα κατάφερε. «Την εποχή που δούλευα στην Εθνική γραμμή καραβιού και έκανα τσάι στους εργαζόμενους, με παρέτρεψαν να μάθω τα αγγλικά για να μπορώ να συνεννοούμαι καλύτερα. Και την εμπειρία μου από αυτή την δουλειά την έκανα βιβλίο, το Tea lady! Στην αρχή στην Αυστραλία μου είχαν λείψει πολλά, όμως τώρα δεν νιώθω ότι μου λείπει κάτι. Έχουν οργάνωση, παιδεία. Οι Έλληνες που πήγαμε εκεί κάναμε θυσίες. Προσπαθήσαμε πολύ. Δουλέψαμε για να πετύχουμε. Με τα χρόνια η ελληνική κοινότητα έκανε εκκλησίες, σχολεία… Σκεφτείτε ότι πολλοί δανείστηκαν μέχρι και παπούτσια για να πάνε εκεί και τώρα τα έχουν καταφέρει. Προσωπικά δεν μετάνιωσα που έφυγα. Η χώρα μου έδωσε πολλά. Οι συνάδερφοι μου μου στάθηκαν σαν να ήταν συγγενείς μου. Δεν μας αδικήσαν σε τίποτα οι Αυστραλοί», κατέληξε η συγγραφέας που υποσχέθηκε να ξαναβρεθεί σύντομα στη Θεσσαλονίκη με νέα βιβλία στις αποσκευές της.

*Κεντρική Διάθεση
Σπανιάς Αθ. Γεώργιος
Αριστοτέλους 22 - Θεσσαλονίκης (Κέντρο) και στον Χορτιάτη
τηλ. 2310348404.
- Θεσσαλονίκη: Σε «χειμερία νάρκη» η αγορά - Λουκέτα ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους
- Πέθανε γιατρός που έπαθε εγκεφαλικό ενώ εργαζόταν – Μόλις 47 ετών, είχε 2 παιδιά
- Aθέμιτες πρακτικές από πολυεθνικές εκτοξεύουν τιμές στα ράφια σούπερ - μάρκετ
- Κοκκόρης: Ρεκόρ εγγραφών με δήλωση απασχόλησης από 172.786 συνταξιούχους