Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη
Τα σχολεία κλείνουν αυτή την εβδομάδα και μαζί τους αρχίζει ο προβληματισμός των εργαζόμενων για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους τους τρεις επόμενους μήνες.
Όσοι γονείς δεν έχουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες στο πλευρό τους για βοήθεια, βρίσκουν λύση μέσα από εργαστήρια που προσφέρουν δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά τους.
Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι από το ΚΘΒΕ
Το ΚΘΒΕ, πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς φίλους του θέατρου, ξεκινάει και φέτος την αγαπημένη πια καλοκαιρινή δραστηριότητα των παιδιών που δεν είναι άλλη από το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήριο!
Αυτό το καλοκαίρι, οι μικροί συμμετέχοντες των καλλιτεχνικών εργαστηρίων θα επινοούν κάθε εβδομάδα τη δική τους παράσταση βασισμένοι στα έργα Ελλήνων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας.
Από τις 17 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου και από τις 19 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024, το Θέατρο ανοίγει την αγκαλιά του και προσκαλεί τους λιλιπούτειους θεατρόφιλους σ’ έναν κόσμο έκφρασης, φαντασίας και δημιουργίας.
Στην γιορτή του Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 24 Ιουνίου, τα εργαστήρια θα είναι κλειστά.
Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι να μυήσουν τα παιδιά στη μαγεία του θεάτρου και μέσα από τη θεατρική έκφραση και το παιχνίδι να γνωρίσουν τα διαφορετικά είδη θεάτρου, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και να διερευνήσουν τόσο το δικό τους ρόλο όσο και των άλλων στην κοινωνία. Τα παιδιά μέσα από το θέατρο επικοινωνούν, μοιράζονται και εξελίσσονται, καθώς κάθε θεατρική δραστηριότητα είναι ένα ταξίδι αναζήτησης και μια πολύπλευρη εμπειρία.
Μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς συντονίζει, με τη συνεργασία ηθοποιών του ΚΘΒΕ, οκτώ (8) θεματικές εβδομάδες για παιδιά νηπιακής και δημοτικής ηλικίας ειδικά τμήματα για παιδιά ηλικίας 5 ετών (έτος γεννήσεως το 2019) , 6-7 ετών, 8-9 ετών, 10-11 ετών (μέχρι έτος γεννήσεως το 2013) με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, σκηνογραφία, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.
Υπεύθυνη προγράμματος: Κωνσταντίνα Ματζίρη, Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 200029. Παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ πρωινό ρόφημα και μεσημεριανό γεύμα. Οι μαθητές, κατά την προσέλευση τους πρέπει να έχουν μαζί τους καπέλο, αντηλιακό, νερό και μία αλλαξιά ρούχα.
Καλοκαιρινά Δημιουργικά Εργαστήρια στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Έχετε σκεφτεί πόσα αντικείμενα από αυτά που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα βρίσκονται στις προθήκες ενός Μουσείου; Με ποια υλικά όμως είναι φτιαγμένα και τι ανάγκες εξυπηρετούσαν σε παλαιότερη εποχή;
Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (ΜΜΑ) θα ανακαλύψετε δεκάδες τέτοια αντικείμενα αλλά και ρούχα, βιβλία, φωτογραφίες και ενθύμια που έχετε στο σπίτι σας ή στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού.
«Καθημερινά, με αφορμή ένα έκθεμα ή μία φωτογραφία από τη Συλλογή του Μουσείου, θα πραγματοποιείται εργαστήριο τέχνης και εθνογραφικής καταγραφής, σε συνδυασμό με φωτογραφικές, ψηφιακές και εικαστικές απεικονίσεις των αντίστοιχων αντικείμενων που θα φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους. Μέσα από αυτή τη βιωματική δράση με την τέχνη, τη μουσειολογία και την ιστορία, επιδιώκεται η συνειδητοποίηση πως ο χώρος του Μουσείου αποτελεί ένα ευέλικτο, ανοιχτό και δημιουργικό περιβάλλον μελέτης, έρευνας, συζήτησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας, όπου συνδέονται η ανθρώπινη καλλιτεχνική και επαγγελματική δραστηριότητα με την ιστορική γραμμή του χρόνου», αναφέρει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Παράλληλα, τα παιδιά θα αναγνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής ιστορίας και τον ιστορικό πλούτο της Μακεδονίας, με έμφαση στην πολυπολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, μέσα από περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς περιπάτους σε γνωστά κτήρια και τοπόσημα της πόλης (Λευκός Πύργος, Βασιλικό Θέατρο, νεοκλασικό κτήριο Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ.ά.), αλλά και τις νέες ψηφιακές εφαρμογές με 3D απεικονίσεις των αντικειμένων και παιχνίδι θησαυρού στις αίθουσες, με οδηγό τον νέο ηχητικό, ψηφιακό ξεναγό του Μουσείου!
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2310 229778 / [email protected]
Επιστημονική επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στον Βαλκανικό χώρο, ΠΑΜΑΚ – Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, ΙΜΜΑ.
Συντονισμός δράσεων: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος – Μουσειολόγος, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ.
Σχεδιασμός – Υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΜΑ.
Όπως και στα προηγούμενα εργαστήρια, το Μουσείο προσφέρει το πρωινό των παιδιών και όλα τα υλικά κατασκευών.
Διάρκεια εργαστηρίων: 17 Ιουνίου 2024 – 28 Ιουνίου 2024
Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και 43ο Δημοτικό Σχολείο (αύλειος χώρος πλησίον του Μουσείου)
Ώρες: 9:00 – 14:00 καθημερινά (πλην Σαββατοκύριακου & Αγίου Πνεύματος)
Κόστος συμμετοχής: 130 ευρώ/παιδί (οι 2 εβδομάδες)
Κόστος συμμετοχής για αδέρφια: 100 ευρώ/παιδί (οι 2 εβδομάδες).