Το Goethe-Institut σάς προσκαλεί στις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ομαδικής έκθεσης Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια, η οποία παρουσιάζεται στο παράρτημα του ΜΙΕΤ–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή, 2310 295 170 & 177):
Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024,18:00
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024,18:00
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024,18:00
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024,18:00
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024,18:00
Οι ομαδικές ξεναγήσεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, πραγματοποιούνται στα ελληνικά, έχουν διάρκεια 45΄ και προσφέρονται δωρεάν κατόπιν προκράτησης θέσης με συμπλήρωση της ακόλουθης φόρμας: forms.office.com/e/UW8S617Mq7
Η έκθεση, που φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ έως και τις 6 Ιουλίου 2024, εξετάζει τα σύγχρονα τελετουργικά που συναντάμε σε κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες φωτίζουν τον ρόλο και τη σημασία που έχουν οι επαναλαμβανόμενες αυτές πρακτικές.
Σε επιμέλεια του Γιώργου Πρίνου και του Δημήτρη Τσουμπλέκα, περιλαμβάνει νέα έργα δημιουργών που δουλεύουν με το μέσο της φωτογραφίας ή άλλα μέσα βασισμένα στον φακό. Η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Κοινωνική συνοχή ή αποκλεισμός; Τα τελετουργικά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας και λένε πολλά για τις αξίες, τις αντιλήψεις περί ρόλων και την κοινωνική συνύπαρξη μιας κοινωνίας. Παράλληλα, μπορεί να έχουν μια ρυθμιστική, υποστηρικτική λειτουργία – ή να βασίζονται σε μορφές εξουσίας που παράγουν καταπίεση και αποκλεισμό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα τελετουργικά αφορούν πάντα κάποιο πλέγμα σχέσεων.

Ποια βαρύτητα μπορεί να έχουν όμως στη σύγχρονη κοινωνία αυτές οι επανερχόμενες πρακτικές που συνήθως έχουν τις ρίζες τους σε παραδόσεις; Μπορούν τα τελετουργικά να συμβάλουν ώστε η ολοένα πιο κατακερματισμένη κοινωνία να αποκτήσει προσανατολισμό και πνεύμα ενότητας; Και ποιες ατομικές ή συλλογικές μορφές έκφρασης μπορούν να θεωρηθούν τελετουργικά; Υπάρχουν σήμερα τυπικές, επαναλαμβανόμενες ατομικές ή συλλογικές πράξεις στην περιοχή μας που να λειτουργούν ως «σύγχρονα τελετουργικά»; Ποια η σημασία των τελετουργικών στη σύγχρονη κοινωνία; Μπορούν τα τελετουργικά να βοηθήσουν ώστε να δοθεί προσανατολισμός, ασφάλεια και η αίσθηση της κοινότητας σε μια κοινωνία που γνωρίζει έναν όλο και μεγαλύτερο κατακερματισμό;
Με την ομαδική έκθεση Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια το Goethe-Institut διερευνά τα ερωτήματα αυτά ειδικά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία) φωτίζουν σε εννέα έργα, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, το μέσο της φωτογραφίας, τον ρόλο και τη σημασία των τελετουργικών.
Ένα πρότζεκτ του Goethe-Institut σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Καλλιτέχνες/Καλλιτέχνιδες
Κρατούμενοι Σωφρονιστικού Καταστήματος Χίου και Στρατής Βογιατζής, Μαριέττα Μαυροκορδάτου, Martin Atanasov, Ali Cem Doğan (Darağaç Collective), Armin Graca, Teodora Ivkov, Luka Pešun, Marius Ionut Scarlat, Gerta Xhaferaj
Επιμέλεια
Γιώργος Πρίνος, Δημήτρης Τσουμπλέκας
Οργάνωση, παραγωγή
Goethe-Institut Athen
(Υπεύθυνη πρότζεκτ: Δρ. Stefanie Peter, Γενικός συντονισμός: Ελεάννα Παπαθανασιάδη)
Διάρκεια 24.5–6.7.2024
Επίσκεψη
ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Βίλα Καπαντζή
Βασιλίσσης Όλγας 108, 54643 Θεσσαλονίκη
Δευτέρα–Τετάρτη, Παρασκευή 10:00–17:00
Πέμπτη 13:00–20:00
Σάββατο 12:00–18:00
(Κυριακές και αργίες κλειστά)
Ομαδικές ξεναγήσεις
Κάθε Πέμπτη στις 18:00, καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις ανοιχτές προς το κοινό, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν κατόπιν προκράτησης θέσης:
Ημερομηνίες: 30.5., 6, 13, 20, 27.6. & 4.7.2024
Ώρα: 18:00
Διάρκεια: 45’
Γλώσσα: ελληνικά
Φόρμα συμμετοχής: forms.office.com/e/UW8S617Mq7
Πληροφορίες: 2310 295 170 & 177
Είσοδος ελεύθερη
Ένα πρότζεκτ του Goethe-Institut σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Το έργο των Κρατούμενων Σωφρονιστικού Καταστήματος Χίου και του Στρατή Βογιατζή υποστηρίχθηκε από την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
- Μικρός Γιαννάκης: «Δεν είμαι μόνο ο Γιάννης του ΠΑΟΚ, είμαι όλων των ομάδων» (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Πήγε στις πανελλήνιες φορώντας τεράστιο σταυρό (VIDEO)
- Με 12 ασθενοφόρα μένει η Θεσσαλονίκη - Για να καλυφθούν κενά στη Χαλκιδική (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 34χρονο άντρα – Καταζητούνταν για υπόθεση βιασμού