Παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων της πόλης, εγκαινιάστηκε η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με αναφορές και στην τιμώμενη Σάρτζα, την πνευματική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που φιλοξενείται στο κεντρικό περίπτερο.
Το πρόγραμμα του Εμιράτου, που είναι η πρώτη Αραβική Τιμώμενη Καλεσμένη στην 20χρονη ιστορία της Έκθεσης, περιλαμβάνει συζητήσεις σε πάνελ, εργαστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος ήταν η συνεδρία με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας Κόσμους: Παιδική Λογοτεχνία και Πρωτεύουσες Βιβλίου ανά τον Κόσμο». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Πρόεδρος της Αρχής Βιβλίου της Sharjah, Σεΐχα Μποντούρ Αλ Κασίμι, ανέδειξε τη μεταμορφωτική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας στην ευαισθητοποίηση για τον θεσμό της Πρωτεύουσας Βιβλίου, συνομιλώντας με την Άννα Ρούτση, ειδικό του δικτύου Πρωτευουσών Βιβλίου για την έμπνευση πίσω από τέτοιες λογοτεχνικές προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες προώθησης της αραβικής κουλτούρας παγκοσμίως.
Με έμφαση στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και συνεργασίας, η Σάρτζα θα κυκλοφορήσει ελληνικές μεταφράσεις δέκα βιβλίων ποίησης, πεζογραφίας, τεχνών και μελετών από Εμιρατιανούς συγγραφείς. Αυτές οι μεταφράσεις λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ διαφορετικών λογοτεχνικών παραδόσεων, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν σε βάθος την Εμιρατιανή κουλτούρα και λογοτεχνία.
Πέραν της λογοτεχνίας, το πρόγραμμα που παρουσιάζει η Σάρτζα περιλαμβάνει συζητήσεις σε πάνελ που εξερευνούν την επιρροή της ελληνικής φιλοσοφίας στη λογοτεχνία, τη σημασία των αφηγήσεων των γυναικών και το εξελισσόμενο τοπίο της λογοτεχνίας για νέους στα Εμιράτα και την Ελλάδα, χαρίζοντας στους επισκέπτες μια πλούσια εμπειρία για τους συμμετέχοντες, ενισχύοντας τις συνδέσεις και τον διάλογο που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια.

Ποίηση, παιδική λογοτεχνία και οι σχέσεις των δύο πολιτισμών είναι τρεις από τις θεματικές που ξεχωρίζουν στο Πρόγραμμα του Σαββάτου 18/5
18 / 5 Σάββατο
15:45 – 16:45
Ποιητική συνάντηση με τους ποιητές Khuloud Al Mualla, Ali Al Shaali και Ibrahim Al Hashmi και τη μεταφράστρια της ποίησης τους στα Ελληνικά. Θα διαβαστούν ποιήματά τους και στις δυο Γλώσσες
Khulood Αl Mu'alla ποιήτρια
Ibrahim Al Hashmi ποιητής
Ali Al Shaali ποιητής
Πέρσα Κουμούτση συγγραφέας μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας
Συντονίσμός:Khaled Raouf μεταφραστής
Διερμηνέας: ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΠΙΣΣΑΡΑΣ

17:00 – 18:00
Γυναικείο Μυθιστόρημα και Κοινωνία. Ποια κεντρικά θέματα θίγουν τα αραβικά και ελληνικά γυναικεία μυθιστορήματα του 21ου αιώνα; Υπάρχουν κοινωνικές επιπτώσεις γι’ αυτές τις γυναικείες προτάσεις στις δύο γλώσσες;
Maryam Masoud Al Shehhi συγγραφέας
Αμάντα Μιχαλοπούλου συγγραφέας
Συντονισμός:
Χλόη Κουτσουμπέλη ποιήτρια, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων Θεσσαλονίκης
Διερμηνέας: ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΠΙΣΣΑΡΑΣ
18:00 – 19:00
Η Γυναίκα ως δημιουργός και ως πρωταγωνίστρια στη Σύγχρονη Αραβική Ποίηση.
Η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά συζητά με την συγγραφέα και μεταφράστρια αραβικής πεζογραφίας και ποίησης, Πέρσα Κουμούτση, για το πώς, μέσω της ποιητικής έκφρασης των γυναικών, αποτυπώνεται η ψυχοσύνθεση, η θέση της γυναίκας στον χώρο και τον χρόνο και τα οικουμενικά ιδεώδη που πρεσβεύει. Η συζήτηση θα εστιάσει στην ποίηση των γυναικών του Αραβικού χώρου, με αφορμή την Βραβευμένη Ανθολογία Ποίησης Σύγχρονων και Νέων Γυναικών του Αραβικού Κόσμου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας, ενώ θα γίνει αναφορά και στις γυναίκες ποιήτριες της τιμώμενης χώρας.
Συμμετέχουν:
Hind Saif Al Bar, συγγραφέας
Δρ. Zainab Al-Yasi, κριτκός, συγγραφέας
Πέρσα Κουμούτση, ανθολόγος, μεταφράστρια αραβικής πεζογραφίας και ποίησης
Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.
Διερμηνέας: ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΠΙΣΣΑΡΑΣ
19:15 – 20:15
Φαντασία vs. Πραγματικότητα: Μια σπίθα έμπνευσης για τα νεανικά μυαλά Για πολλές γενιές, οι φανταστικές ιστορίες έχουν γοητεύσει τους μικρούς αναγνώστες, μεταφέροντας τους σε φανταστικούς κόσμους γεμάτους θαύματα και περιπέτεια. Αλλά περιορίζεται η μαγεία τους στην απόδραση και τα φανταστικά πλάσματα ή μήπως έχουν κάτι βαθύτερο να μας πουν; Σε
αυτή τη συναρπαστική συζήτηση στο πάνελ, θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στο βασίλειο της
φαντασίας στην παιδική λογοτεχνία, διερευνώντας το ρόλο της στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Θα εμβαθύνουμε στο πώς ιστορίες που συνδυάζουν στοιχεία φαντασίας με θέματα του πραγματικού κόσμου εμπλουτίζουν τις εμπειρίες των νεαρών αναγνωστών και διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ελάτε μαζί μας σε αυτή τη μαγευτική εξερεύνηση μέσα από το βασίλειο της φαντασίας και ανακαλύψτε πώς αυτές οι ιστορίες μπορούν να εμπνεύσουν γενιές δημιουργικών και δια βίου μαθητών.
Συμμετέχουν:
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας
Γιώργος Χατζόπουλος, συγγραφέας
Nadia Al Najjar, συγγραφέας
Fatima Al Ameri, συγγραφέας & εικονογράφος
Συντονισμός: Alia Jalabi εικονογράφος
19:00 - 20:00
Ο κόσμος όπως τον βλέπουμε Ανοιχτό εργαστήρι τέχνης για παιδιά που στοχεύει στο σχεδιασμό
συλλογής από καινοτόμους πίνακες ζωγραφικής, συνδυάζοντας πολλά στοιχεία προκειμένου να
δημιουργηθεί μια εικόνα του κόσμου όπως τον βλέπει ο καθένας από τους συμμετέχοντες.
Τοποθεσία: Παιδική και Εφηβική Γωνιά, ΔΕΒΘ
Nasser Nasrallah
Διερμηνέας:ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΠΙΣΣΑΡΑΣ.
- Θεσσαλονίκη: Τρέχουν οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο - Έτοιμο το 2026
- Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)
- Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Ήλιος με λίγα σύννεφα - Αναλυτικά η πρόγνωση
- Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα από το εξωτερικό για ίδια προϊόντα - Έως 50% πάνω