Στη γυναίκα είναι αφιερωμένο το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024. «Είναι ανάγκη, περισσότερο από κάθε φορά, να ρίξουμε τα φώτα πάνω της, με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών, που πληθαίνουν μέρα με την μέρα», ανέφερε η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου και συμπλήρωσε: «Λέμε όχι στην έμφυλη βία, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Και επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τις διαφορετικές πλευρές, αλλά και τα προβλήματα, τις ευαισθησίες, τις ανάγκες της γυναίκας στο διάβα των αιώνων».
Μίλησε για την ναυαρχίδα του Φεστιβάλ, την όπερα «Παλιάτσι» του Λεονκαβάλο, που δένει « τόσο στενά με την τραγική κοινωνική πραγματικότητα κακοποίησης και το ολοένα και πιο διογκούμενο κίνημα του MeToo».
Αναφέρθηκε και στις βραδιές ποίησης που φέτος ρίχνουν «φως» στο έργο του Λόρκα για να συμπληρώσει πως «Η ποίηση απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που την “φοβούνται” ή που την αρνούνται».
Εστίασε τέλος στην νέα υπόσταση που απέκτησε μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ο χώρος του Φρούριου του Επταπυργίου, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει σχεδιασμός να αξιοποιηθούν μελλοντικά αρκετά αξιόλογα μνημεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Το φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου ρίχνει τα φώτα στις γυναίκες. Πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη θεματική;
-To Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι φέτος αφιερωμένο στη γυναίκα. Είναι ανάγκη, περισσότερο από κάθε φορά, να ρίξουμε τα φώτα πάνω της, με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών, που πληθαίνουν μέρα με την μέρα. Περιστατικά που μας αφήνουν άφωνους, που φαντάζουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας κι όμως συμβαίνουν δίπλα μας. Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε, να είμαστε σε εγρήγορση, να μάθουμε να διαβάζουμε, να ακούμε τα μηνύματα. Λέμε όχι στην έμφυλη βία, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Και επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τις διαφορετικές πλευρές, αλλά και τα προβλήματα, τις ευαισθησίες, τις ανάγκες της γυναίκας στο διάβα των αιώνων. Η καταπιεσμένη γυναίκα μιας άλλης εποχής, αλλά και η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η μάνα, η σύντροφος, η δημιουργός, η καλλιτέχνης, θύμα αλλά και αγωνίστρια. Η σύγχρονη δραστήρια γυναίκα που αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και η γυναίκα που καταπιέζεται, αδικείται και απειλείται. Η γυναίκα που σήμερα πρέπει να μπορεί να διαλέξει τους ρόλους της, αυτούς που θεωρεί πως της ταιριάζουν και την εμπνέουν.
-Ποιος ο φετινός στόχος του Φεστιβάλ;
-Στόχος μας είναι και φέτος, να δώσουμε την δυνατότητα στο κοινό μας, που είναι εκπαιδευμένο, απαιτητικό και εκτιμά την ποιότητα να παρακολουθήσει εκδηλώσεις επιπέδου, μέσα σε ένα μοναδικό μνημείο. Σκεφτείτε ότι σε άλλη περίπτωση, θα έπρεπε να πάει Αθήνα ή στο εξωτερικό και να πληρώσει και ένα πολύ ακριβό εισιτήριο. Προσιτές εκδηλώσεις ποιότητας είναι και η δέσμευση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για τον πολιτισμό.
-Υπάρχει κάποια από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζετε; Και αν ναι, γιατί;
-Φέτος η ναυαρχίδα μας είναι η Όπερα «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ μας, του Θανάση Κολαλά, με την συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Είναι μια μεγάλη παραγωγή στην οποία συμμετέχουν σπουδαίοι λυρικοί τραγουδιστές και δυο χορωδίες. Η ιστορία, παρακολουθεί τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών ενός περιοδεύοντος θιάσου της Commedia del Arte. Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα ψυχολογικό παιχνίδι, με φόντο ένα ιταλικό χωριό.
Έρωτες, ζήλια, έμφυλη βία, εκδίκηση, ντύνονται με μερικές από τις γνωστότερες και πιο δραματικές μελωδίες οπερατικής μουσικής, γεμάτες πάθος, δημιουργώντας έτσι στιγμές βαθιάς συγκίνησης, που από την πρώτη τους παρουσίαση το 1891, στοιχειώνουν τραγουδιστές και θεατές και διαχρονικά ταξιδεύουν μέχρι τις μέρες μας και δένουν τόσο στενά με την τραγική κοινωνική πραγματικότητα κακοποίησης και το ολοένα και πιο διογκούμενο κίνημα του MeToo.
Άλλη ξεχωριστή παραγωγή για μένα είναι η βραδιά ποίησης και μουσικής που, παραδοσιακά από το 2019, επιμελούμαι για το Φεστιβάλ Επταπυργίου. Φέτος είναι αφιερωμένη στον Ανδαλουσιανό ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Πέντε μήνες μου πήρε η μελέτη των ποιημάτων και των θεατρικών του έργων, ενώ και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης που έχει αναλάβει την μουσική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις δουλεύει αρκετούς μήνες γι’ αυτή την παραγωγή. Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους και το κοινό μας θα απολαύσει μια παράσταση που έχει σκοπό να το φέρει πιο κοντά στην ποίηση, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο την μουσική. Θα προσπαθήσουμε να είναι μια μυσταγωγία, μια βραδιά με 20 μελοποιημένα ποιήματα, λιτή αφήγηση και εικόνα, μια βραδιά για όσους έχουν βάλει, ή θέλουν να βάλουν, με όποιο τρόπο, την ποίηση στην ζωή τους.
Πολλοί πιστεύουν ότι η ποίηση απευθύνεται μόνο σε εκείνους που την καταλαβαίνουν, σαν να είναι είδος μυστηριακό, για μυημένους. Δεν έχω την ίδια άποψη. Η ποίηση είναι ένα ανοιχτό παράθυρο που επιζητεί να συνομιλήσει και να επικοινωνήσει κυρίως με αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να την προσεγγίσουν. Η ποίηση απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που την «φοβούνται» ή που την αρνούνται.

-Πώς ανταποκρίνεται το κοινό στις παραστάσεις;
-Το αφήγημα που έχουμε δημιουργήσει στο Κέντρο Πολιτισμού έχει αγγίξει το κοινό της πόλης μας και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Αυτά τα μηνύματα, η αποδοχή που νιώθουμε είναι η δύναμη μας. Πέρσι όλες οι εκδηλώσεις ήταν sold out και φέτος φαίνεται ότι η προπώληση πηγαίνει εξαιρετικά.
-Μέσα από αυτό τον θεσμό αναδείχθηκε ένα μνημείο της πόλης που αρκετοί δεν το είχαν επισκεφθεί ή/ και δεν γνώριζαν την ιστορία του. Πόσο σημαντικό είναι να αναδεικνύονται τέτοιοι χώροι; Και υπάρχουν σχέδια για ανάλογες κινήσεις σε άλλα μνημεία;
-Το Επταπύργιο έχει μια μοναδική αισθητική, δυνατή ενέργεια και είναι παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας. Μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ο χώρος του μνημείου απέκτησε ξαφνικά και νέα υπόσταση. Μπήκε στην ζωή των κατοίκων της περιοχής. Ομόρφυνε και ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα μνημεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν μέσα από πολιτιστικές δράσεις: Το Τζιτζιρλί τζαμί στις Σέρρες, η Ροτόντα, το αρχαίο θέατρο της Μίεζας. Υπάρχει σχεδιασμός και γι’ αυτά.
-Στις εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνετε βήμα σε καλλιτέχνες της πόλης μας. Πόσο αυτό τους βοηθάει;
-Οφείλουμε να δίνουμε βήμα στους καλλιτέχνες μας να δημιουργήσουν, και να εκφραστούν στον τόπο τους. Οι δυσκολίες που συναντούμε είναι πολλές. Μας έχουν αποκλείσει και κάποιοι ατζέντηδες των Αθηνών για αυτή μας την επιλογή, αλλά αυτό δεν μας πτοεί. Μας στενοχωρεί βέβαια που δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει εκτός Αθηνών. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να δημιουργούμε ένα μοντέλο που αν το μιμηθούν δήμοι και περιφέρειες θα ανασάνουν οι καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα.

Χρήσιμα
Η προπώληση έχει ήδη αρχίσει και γίνεται μέσω more.com και στα φυσικά σημεία προπώλησης: WIND, Public, Media Markt. Για πληροφορίες : www.kepo.gr τηλ. 2310602599.