Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Τέχνη και Αναπηρία» σήμερα στο ΚΘΒΕ - Το πρόγραμμα των δράσεων

Μια Πολύχρωμη Κυριακή με δωρεάν εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια για ενήλικες και παιδιά

Την Κυριακή 28 Απριλίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει τις πόρτες του σε όλες και όλους, με μια σειρά συμπεριληπτικών δράσεων με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 12:00-16:00στο Βασιλικό Θέατρο και θα περιλαμβάνουν δωρεάν εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια για ενήλικες και παιδιά.

Η ανάδειξη μιας τέχνης χωρίς αποκλεισμούς, μιας τέχνης που κάνει ορατή την ανθρώπινη ποικιλομορφία, που ενσωματώνει τις διαφορετικές ικανότητες και εμπειρίες, που αντιστέκεται στους διαχωρισμούς, γίνεται βασικός στόχος της τελευταίας Πολύχρωμης Κυριακής στο ΚΘΒΕ για τη φετινή σεζόν. Αναγνωρίζοντας στο ΚΘΒΕ ότι η συμμετοχή και η γνώση στον πολιτισμό αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη στη δημοκρατία, την Κυριακή αυτή θα συζητηθεί η σημασία μιας συμπεριληπτικής τέχνης ενώ παράλληλα θα ακουστούν οι εμπειρίες ατόμων με αναπηρία στον χώρο του θεάτρου.

Με την Πολύχρωμη Κυριακή, που είναι αφιερωμένη στην τέχνη και την αναπηρία, εκφράζεται η ευρύτερη πρόθεση του ΚΘΒΕ να ενσωματώσει καλές πρακτικές στο θέμα της προσβασιμότητας αλλά και της ένταξης των ατόμων με αναπηρία τόσο στους χώρους του θεάτρου όσο και στη θεατρική πρακτική.

Οι δράσεις της Πολύχρωμης Κυριακής στο ΚΘΒΕ θα πραγματοποιηθούν αυτή τη φορά σε χώρους του Βασιλικού Θεάτρου, λόγω της προσβασιμότητας του κτιρίου.

Όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Τέχνη και Αναπηρία

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

•Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες

«Θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες

Το ΚΘΒΕ διοργανώνει εργαστήριο 2 ωρών με όχημα την τέχνη του θεάτρου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια συλλογική και δημιουργική διαδικασία, να εκφραστούν χρησιμοποιώντας θεατρικά εργαλεία και να χτίσουν από κοινού σύντομες καλλιτεχνικές δράσεις.

Ομάδα συντονισμού:

Μαρία Κολτσίδα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ

Νίκος Κουσούλης, Ηθοποιός

Γιώτα Κουϊτζόγλου, Ηθοποιός, Δραματουργός.

Μέχρι 15 άτομα, Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

 

•Ψυχόδραμα για ενήλικες

«Η τέχνη του ‘μαζί’. Δημιουργώντας ιστορίες»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 14.30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες

Σε αυτό το εργαστήριο ψυχοδράματος θα διερευνήσουμε την έννοια της συνύπαρξης σε καιρούς που το ‘μαζί’ είναι δύσκολο στις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από τη γνωριμία, την κοινωνιομετρία, την εκδραμάτιση των ιστοριών μας και το κοινωνιόδραμα του Μορένο δημιουργούμε μία νέα ιστορία που μπορεί να μας χωρέσει όλες και όλους.

Συντονίζουν:

Όλγα Καλογερίδου, Ψυχολόγος, εκπ. Ψυχοδραματίστρια

Μαριάννα Τσακίρη, Ψυχολόγος, Msc, εκπ. Ψυχοδραματίστρια

Μέχρι 20 άτομα

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Με ταυτόχρονη διερμηνεία για άτομα με ακουστική αναπηρία.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

•Συζήτηση

«Θέατρο και αναπηρία»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13.30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία που ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη. Θα ακουστούν εμπειρίες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε συμπεριληπτικές καλλιτεχνικές ομάδες αλλά και σε πρότζεκτ που ενσωματώνουν και αναδεικνύουν την ομορφιά και τη σημασία της ποικιλομορφίας στην τέχνη και στη ζωή. Θα αναδειχθούν νέες οπτικές και θα διερευνηθούν δυνατότητες επαγγελματικής συμμετοχής στη θεατρική τέχνη.

Ομιλητές:

Νίκος Αργυρός (σπουδαστής υποκριτικής), Σμαρώ Πλατιώτη (Σκηνοθέτις/ Θεατρολόγος), Γιώργος Τσικουδής (διευθυντής ΣΑΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη για άτομα με αναπηρία) και μέλη της ομάδας Εν Δυνάμει.

Συντονίζει η Μαρία Κολτσίδα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.  Με ταυτόχρονη διερμηνεία για άτομα με ακουστική αναπηρία. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

•Θέατρο

«Το όνομά μου είναι Rachel Corrie»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20 λεπτά

Το Τμήμα Υποκριτικής Τέχνης για άτομα με οπτική αναπηρία - Δημόσια ΣΑΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη για Άτομα με Αναπηρία σε συνεργασία με τον Φορέα δράσεων για την Κοινωνία των Πολιτών In contACT org παρουσιάζουν ένα απόσπασμα από το έργο «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie». Στις 16 Μαρτίου 2003, η Ρέιτσελ καταπλακώθηκε από μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατεδάφιση του σπιτιού μιας οικογένειας Παλαιστινίων.

Σκηνική Σύνθεση/ Διδασκαλία: Σμαρώ Πλατιώτη. Με ταυτόχρονη διερμηνεία για άτομα με ακουστική αναπηρία.

Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

 

«Δράση από την παράσταση ‘Όνειρο 10’»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20 λεπτά

Θα παρουσιαστεί απόσπασμα από την παράσταση «Όνειρο 10». Μια παράσταση που μιλάει για την ανάγκη όλων μας να ονειρευτούμε και ατομικά αλλά και συλλογικά στη ζωή μας. Οι «2 πρώτες ώρες» είναι καλλιτεχνική συμπεριληπτική ομάδα του συλλόγου Open School Days. Ξεκίνησε ως μαθητικό πρότζεκτ τον Μάιο του 2023 και συνεχίζει ως πρόταση στη ζωή της πόλης, ως μια ανοικτή ομάδα για όλες και όλους.

Συμμετέχουν 27 «ονειρευτές» από 5 έως 22 ετών με ή χωρίς αναπηρία και σίγουρα με πολύ διάθεση!

Μουσική διδασκαλία: Ολυμπία Παπά

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Σπανός

Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τσιλβίτη, Σταυρούλα Αποστολοπούλου

Γραφιστική επιμέλεια: Κατερίνα Ξαρχάκου

Επιστημονική ομάδα – καλλιτεχνική υποστήριξη: Αργυρώ Τρικιώνη, Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, Σταυρούλα Μαύρου, Ελισάβετ Μάρκου

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

•           Παιχνίδια – Εικαστικές δράσεις

«Συμπεριληπτικές δραστηριότητες με αφορμή το μήνυμα της καμπάνιας ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ»

Σε συνεργασία με γονείς, το Nevronas.gr, τον σύλλογο Open School Days, και την ΑΜΚΕ BRAINSHOT ξεκινάει η προσπάθεια για μια Πανελλήνια Καμπάνια Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του κοινού για το ζήτημα με τίτλο: «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ». Η ιδέα της καμπάνιας Σειρά Σου, ξεκίνησε μέσα από την επικοινωνία με γονείς αυτιστικών και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, οι οποίοι μοιράστηκαν την δυσκολία τους να κινούνται σε καθημερινές δραστηριότητες όπου απαιτείται αναμονή σε ουρά, όταν συνοδεύουν το παιδί τους. Ο στόχος είναι να καταστεί αναγνωρίσιμο το διακριτικό σήμα «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στην ελληνική πραγματικότητα και παράλληλα μέσα από δράσεις ενημέρωσης να εκπαιδευτεί το ευρύ κοινό, και κυρίως η νέα γενιά, σε θέματα που αφορούν τις λεγόμενες “αόρατες αναπηρίες”.

Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

 

•Δράση για παιδιά άνω των 7 ετών

«Η γλώσσα των χεριών»

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 30 λεπτά

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Σε ακούω» της Monica Taini από τις εκδόσεις Φουρφούρι, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με θέματα κώφωσης.

Η παρουσίαση-εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΝΙΕΤΑ». Συντονίζει: Ελπίδα Καραγεωργίου, φιλόλογος Msc ειδική παιδαγωγός με εξειδίκευση στην εκπαίδευση κωφών, συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Βινιέτα.

Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Βασιλικό Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200033 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00–15.00) / email: [email protected]

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μέχρι Παρασκευή 26 Απριλίου.

Σε περίπτωση που δεν γίνει κράτηση θέσης στα εργαστήρια, θα τηρηθεί εκείνη την ώρα σειρά προτεραιότητας.

Για τη συζήτηση δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Πληροφορίες προσβασιμότητας:

Δυνατότητα στάσης – στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ:

1.Υπάρχουν 2 θέσεις γενικής στάθμευσης ΑμεΑ επί της  Ν. Γερμανού (μπροστά στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) με ράμπες, προσβάσιμα πεζοδρόμια και  διαβάσεις, έως το Βασιλικό. 

2. Υπάρχει 1 θέση στάσης (όχι στάθμευσης) οχήματος ΑμεΑ για αποβίβαση- επιβίβαση, επί της 30ης Οκτωβρίου-  μπροστά στην κύρια είσοδο του Βασιλικού, χωρίς ράμπα πρόσβασης στο πεζοδρόμιο.

Πρόσβαση στους χώρους του θεάτρου:

Η κεντρική είσοδος του Θεάτρου, επί της 30ης Οκτωβρίου, είναι προσβάσιμη με ράμπα. Μετά την είσοδο σας, το προσωπικό του θεάτρου θα βρίσκεται εκεί για να σας καθοδηγήσει στους χώρους της εκδήλωσης:

α) στο επίπεδο (-1), στο Φουαγιέ της Κεντρικής Αίθουσας ακριβώς κάτω από την κεντρική είσοδο.  Η πρόσβαση γίνεται με προσβάσιμα ασανσέρ.

β) στο επίπεδο (+1), στο Φουαγιέ των καλλιτεχνών, στην άλλη πλευρά του κτιρίου προς το Θερμαϊκό Κόλπο. Η πρόσβαση στον χώρο αυτό γίνεται εσωτερικά, με την καθοδήγηση του προσωπικού και με προσβάσιμα ασανσέρ.

Προσβάσιμοι χώροι υγιεινής σε ΑμεΑ με αμαξίδιο:

Ο προσβάσιμος χώρος υγιεινής σε ΑμεΑ με αμαξίδιο, διαστάσεων 1.45Χ1.60μ., βρίσκεται στο επίπεδο (0) της κεντρικής εισόδου. Διαθέτει: επαρκή χώρο αναστροφής αμαξιδίων (μπροστά από την πόρτα) για να εισέλθετε με την όπισθεν, σωστό άνοιγμα πόρτας, πλαϊνό χώρο πρόσβασης στη λεκάνη. Δεν διαθέτει σετ από χειρολαβές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eπένδυση - μαμούθ στην Ευρώπη: Πού θα κατασκευαστεί νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων
Η νεοσύστατη Izera πήρε το πράσινο φως από την κρατική ElectroMobility Poland (EMP) για να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο
Eπένδυση - μαμούθ στην Ευρώπη: Πού θα κατασκευαστεί νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων