Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημήτρης Μπίτος: «Δυστυχώς υπάρχουν σύγχρονες “Αγγέλες”»

Ο σκηνοθέτης μίλησε μαζί μας με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα του έργου του Γιώργου Σεβαστίκογλου στο ΚΘΒΕ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μια φρέσκια και ανατρεπτική ματιά στην «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου δίνει ο Δημήτρης Μπίτος στο ανέβασμα που θα κάνει για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Το έργο θα ανεβεί στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από απόψε Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 (πρεμιέρα στις 9μμ). Όσο για την υπόθεση; Μια νεαρή υπηρέτρια που εργάζεται σε ένα πλούσιο σπίτι της Αθήνας, αυτοκτονεί. Η Αγγέλα έρχεται από την επαρχία και παίρνει τη θέση της. Γνωρίζεται με τον αδελφό της άτυχης κοπέλας και τον ερωτεύεται. Εκείνος προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της αδελφής του. Σύντομα όμως συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπλεγμένος σε μια υπόθεση πολύ πιο σκοτεινή απ’ όσο υποψιαζόταν.

«Το κείμενο είναι γραμμένο το 1957 στη Μόσχα, παρουσιάζει με ρεαλισμό την μετεμφυλιακή Ελλάδα, που μαστίζεται από την ανεργία και τη διαφθορά, μέσα από την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα: αυτή των γυναικών της επαρχίας που εργάζονται στα αστικά σπίτια, σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα. Εγώ επέλεξα να γίνει μία αποδόμηση επί σκηνής τόσο του χρόνου όσο και του χώρου του έργου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκτυλίσσεται η υπόθεση και σήμερα, δίχως να χρειάζονται πχ οι ταράτσες των σπιτιών στις οποίες αναφέρεται το κείμενο. Και ήθελα να δώσω στη σκηνή ένα σύνολο ανθρώπων που να εκφράζουν μια διαμαρτυρία. Σαφώς και υπάρχουν οι χαρακτήρες του έργου, όμως οδήγησα τους ηθοποιούς στο να δουλέψουν ως ομάδα και να μην προσεγγίσουν τους ρόλους ως μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά ως μέλη ενός χορού που φέρνει στο μυαλό τον χορό του αρχαίου δράματος», ανέφερε ο σκηνοθέτης σε τηλεφωνική του συνομιλία με το «ΤyposThes».

aggela.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με την «Αγγέλα». «Πριν 12 χρόνια είχα ασχοληθεί ξανά με αυτό το έργο του Σεβαστίκογλου. Μου είναι ένα κείμενο γνώριμο. Όμως εδώ θα έχουμε μια διαφορετική παράσταση», σημείωσε. «Είναι μια κραυγή για το όνειρο μιας καλύτερης ζωής», συμπλήρωσε.

Στο αν υπάρχουν σύγχρονες «Αγγέλες» τόνισε πως δυστυχώς «φυσικά και ναι, αλλιώς δεν θα υπήρχε ανάγκη να ανέβει το έργο».

Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τις δύο κύριες θεματικές του κειμένου: τον έρωτα και τον αγώνα των κατώτερων οικονομικά τάξεων. Πολύτιμο στοιχείο είναι η ιδιαίτερη προσοχή στη σωματικότητα των ηθοποιών, ενώ το δικό της λιθαράκι βάζει και η ρεμπέτικη μουσική.

Ο κ. Μπίτος τέλος εξέφρασε τη χαρά του για την συνεργασία με το ΚΘΒΕ, και με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Αστέρη Πελτέκη, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί να συνεχιστεί και σε άλλη παραγωγή στο μέλλον.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Μπίτος, Σκηνικά- Κοστούμια: Νέλλη Σφακιανάκη, Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: ΛέλαΜεντεκίδου, Βοηθός Σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Χριστίνα Θαλασσά, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα  - Έλλη Αθανασοπούλου(Φανή),Ιορδάνης Αϊβάζογλου(Στράτος),Μελίνα Αποστολίδου(Γεωργία), Νικόλαος Δροσόπουλος(Λάμπρος), Ζωή Ευθυμίου(Νέρα), Γιάννης Καραμφίλης(Εϊβαλάδες), Ελένη Μιχαηλίδου(Άννα), Ιωάννα Παγιατάκη(Αγγέλα), Θοδωρής Πολυζώνης(Μένιος).

Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Καραμφίλης (Μπουζούκι, φωνή), Νάντια Παυλίδου (Κιθάρα, φωνή).

 

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών(Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά (Χωρίς διάλειμμα).

Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00.

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων:

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):  Δευτέρα - Κυριακή, 08:30 - 21:30

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):Τετάρτη - Κυριακή, 14:00 - 21:30

Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τετάρτη - Κυριακή, 14:00- 21:30

Πλατεία Αριστοτέλους: Τρίτη - Σάββατο, 11:00 - 19:00.

Για εισιτήρια

Προπώληση: ntng.gr |viva.gr | 11876. Πληροφορίες - κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ