Της Λεμονιάς Βασβάνη
Μπορεί το όνομά του να είναι εμπνευσμένο από τον καρδιοκατακτητή Don Juan, ωστόσο ο Don Giovani του Μότσαρτ δεν κατακτάει καμιά γυναίκα. Αν και προσπαθεί, αποπλανεί, χρησιμοποιεί βιάγκρα, βρώμικα κόλπα, κακομεταχειρίζεται, σε γενικές γραμμές αποτυγχάνει. Τίποτε δεν του βγαίνει και καμιά γυναίκα δεν πέφτει στην αγκαλιά του…. Όλες τον ακολουθούν από εκδίκηση όπως οι Ερινύες στις ελληνικές τραγωδίες.
Κάπως έτσι περιγράφει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Michal Znaniecki τον κεντρικό ήρωα της όπερας «Don Giovanni» που θα ανεβάσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ώρα 20.00 με δωρεάν είσοδο στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις, με τις επόμενες να είναι προγραμματισμένες την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021, την Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021 και την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021. Οι προσκλήσεις διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω του www.tch.gr.
Το 1/3 των θέσεων της όπερας στους υγειονομικούς

Μάλιστα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το 1/3 των θέσεων της όπερας διατίθενται στο υγειονομικό προσωπικό των 8 νοσοκομείων που υπάγονται στην 3η και στην 4η ΥΠΕ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στα στελέχη των δυο υγειονομικών περιφερειών, σε ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης για τη καθημερινή μάχη που δίνουν απέναντι στην πανδημία.
«Οι καλύτερες άριες αυτής της όπερας έχουν γραφτεί για γυναίκες. Ο Mozart μετουσιώνει τον πόνο της εγκατάλειψης ή του βιασμού σε γυναικεία δύναμη. Η όπερα αυτή μιλάει για πραγματικά προβλήματα και μας καλεί να ανακαλύψουμε μαζί τις μεταφορές και τα συμβολισμούς των Mozart και Da Ponte. Τις εμμονές στο σεξ και στην αγάπη, την χρήση ουσιών όπως πχ χαπιών με σαφή αναφορά στον εθισμό» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης εκφράζοντας τη χαρά του που παρά τις δυσκολίες με την πανδημία, η παραγωγή θα παρουσιαστεί στο κοινό. Ο ίδιος τοποθέτησε στην πρώτη πράξη της όπερας τον κεντρικό ήρωα σε ένα σπα και στην δεύτερη σε αναπηρικό καροτσάκι.
Με αφορμή την επιστροφή του λυρικού θεάτρου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΜΜΘ κ. Βασίλης Γάκης τόνισε χθες πως το συγκεκριμένο έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Οργανισμού. «Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δεν θέλουμε μόνο να δείχνουμε πολιτισμό, αλλά κυρίως να παράγουμε πολιτισμό», σημείωσε συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη όπερα επελέγη για το εορταστικό πρόγραμμα του Μεγάρου γιατί «ένα πολιτιστικό προϊόν οφείλει και πρέπει να βάζει τον θεατή σε μια διαδικασία σκέψης».
Για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Χρίστο Γαλιλαία «η όπερα είναι από τα πιο πολυσύνθετα είδη γιατί συνδυάζει μουσική, υποκριτική και σκηνική παρουσία, και χρειάζεται ώρες προβών. Όμως εμείς με το καλλιτεχνικό δυναμικό που διαθέτουμε φτάσαμε σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, μια όπερα με φρέσκια ματιά».
«Πρόκειται για το πιο σύνθετο και δύσκολο εκτελεστικά έργο στο λυρικό θέατρο και ένα ορόσημο στη μουσική», ανέφερε ο Διευθυντής Ορχήστρας, κ. Παναγιώτης Διαμαντής, ενώ η χορογράφος Diana Theocharidis είπε πως επειδή το επίκεντρο της όπερας είναι οι γυναίκες αποφάσισε να επιλέξει χορεύτριες διαφορετικής ηλικίας και σωματότυπου, ενώ δούλεψαν μαζί με τους σολίστ, τις χορωδίες και τους χορευτές προκειμένου να υπάρχει μια αρμονία ανάμεσα στη χορευτική κίνηση και το δράμα.
*Η όπερα πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Local Assets exploitation for the development of peripheral intercultural crossborder capacity» (RENOVATION) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020». Με την ευγενική συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.