Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Από την ζωή προ κορωνοϊού μάς λείπουν και οι συναυλίες. Μπορεί το καλοκαίρι να δόθηκε μια πρόσκαιρη ανάσα και κάποιες εκδηλώσεις να έγιναν, όμως από τους τελευταίους μήνες με τις εξελίξεις της πανδημίας η δια ζώσης παρακολούθηση πολιτιστικών δράσεων μπήκε στον πάγο. Μοναδικό μέσο μετάδοσης είναι πλέον το διαδίκτυο. Επωφελούμενο από τη δυνατότητα αυτή το PerformΑnts θέλοντας να στηρίξει το χώρο της ζωντανής μουσικής, οργανώνει ένα διήμερο συναυλιών με στόχο την ενίσχυση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ). Πολύτιμοι συνεργάτες του ο πολυχώρος WE στη Θεσσαλονίκη, το Gagarin 205 στην Αθήνα, η πλατφόρμα eStage και το kasetophono.gr. Το διαδίκτυο είναι «το τσιρότο στην πληγή που μας άνοιξε η υγειονομική κρίση», μάς ανέφεραν εκπρόσωποι του ΣΜΒΕ απαντώντας στις ερωτήσεις μας για το διήμερο των συναυλιών που θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε στις οθόνες μας (μέσω eStage.gr και kasetophono.gr). Απόψε στις 21.00, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε σχήματα τόσο παραδοσιακού όσο και πιο σύγχρονου ελληνικού ύφους. «Ξεναγοί» μας οι Αλέξανδρος Κτιστάκης, Καντινέλια, και οι “Είναι στιγμές που χαίρομαι και τραγουδώ μονάχος” και οι Χασούρηδες. Αύριο την ίδια ώρα θα απολαύσουμε σχήματα με βάση τον ηλεκτρονικό ήχο, ενώ η βραδιά θα κορυφωθεί με το after-party το οποίο θα επιμεληθεί η σχολή ηλεκτρονικής μουσικής ΤΗΕΜΑ. Οι Andreas Athineos & The Wise Monkeys έχοντας διαγράψει μακρά πορεία στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, αναλαμβάνουν τα decks και συνδυάζουν deep, classics, afro & jackin house ήχους με live drums & percussions. Τη δική τους σφραγίδα στη συναυλία θα βάλουν οι Dance with Invisible Partners, Souled Out, Sugar Factory, Κοινοί Θνητοί και ο DJ Andreas Athineos & The Wise Monkeys.

-Πώς πρωτοβουλίες όπως τα Unlocked sessions ενισχύουν τον ΣΜΒΕ;
-Πρωτοβουλίες σαν το unlocked sessions, πρωτοβουλίες δηλαδή αλληλεγγύης μεταξύ του κόσμου της τέχνης και της μουσικής είναι καταρχήν ηθικά και ψυχολογικά ενισχυτικές, καθώς κανείς δεν νιώθει μόνος σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα στο πρακτικό κομμάτι, μπορούν αν φανούν σωτήριες για ανθρώπους που πραγματικά έχουν σοβαρές ανάγκες. Η οικονομική ενίσχυση του συλλόγου και του ταμείου αλληλοβοήθειας που δημιούργησε και διαχειρίζεται ο ΣΜΒΕ, καλύπτει ανάγκες συναδέλφων που αντιμετωπίζουν άμεσα βιοτικές δυσκολίες. Από την άλλη βέβαια θα πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ως προς την ανεπάρκεια, τελικά, της κρατικής μέριμνας και πρόνοιας.
-Εδώ και μήνες η μουσική έχει σιγήσει. Μόνο το διαδίκτυο αποτελεί μέσο για να ακουστεί ένας μουσικός. Πόσο έχει βοηθήσει αυτή η δίοδος;
- Το διαδίκτυο, ακριβώς, αποτελεί ένα μέσο, ένα όχημα επικοινωνίας. Δεν είναι ικανό όμως να αντικαταστήσει την επαφή. Υπάρχει έλλειμμα επαφής κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντίκτυπα της υγειονομικής κρίσης, που ίσως στο μέλλον αξιολογηθεί ως μια βαρύνουσα παράμετρος. Έτσι λοιπόν κι ο μουσικός και ο κάθε καλλιτέχνης δεν θέλει μόνο να «ακουστεί» αλλά να επικοινωνήσει, να βρεθεί στην κοινότητα και να μοιραστεί την τέχνη του (αυτή είναι και η αξία της ίδιας της τέχνης). Παρόλα αυτά η τεχνολογία και το διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν να μικρύνει αυτή η ψαλίδα της κοινωνικής αποξένωσης, ακόμα και στον χώρο της μουσικής. Σαφώς αποτελεί μια δίοδος και μια ανακούφιση (ψυχική κυρίως!) για τους μουσικούς και για τον κόσμο. Είναι, ας το πούμε έτσι, το τσιρότο στην πληγή που μας άνοιξε η υγειονομική κρίση.

-Πώς ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος βοηθά τα μέλη του ή ακόμη και απλούς μουσικούς που έχουν τώρα ανάγκη;
- Ο ΣΜΒΕ είχε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και από την πρώτη στιγμή της πανδημίας φρόντισε και δημιούργησε, σε συνεργασία με την M- eating Hub «το καλάθι της εβδομάδας». Η δράση αυτή αφορά στη διανομή τροφίμων φρέσκων, μακράς διαρκείας και μαγειρεμένων γευμάτων σε συναδέλφους που το έχουν ανάγκη. Επίσης προχώρησε σε μια σύμπραξη με το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και με τη συνεργασία αλληλέγγυων ιδιωτών Γιατρών και Επαγγελματιών Υγείας, οπού με αυτή την δράση, παρέχεται στοιχειώδης πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τους μουσικούς– καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον όλο αυτό το διάστημα συμμετέχει πολύ ενεργά με θέσεις και προτάσεις στις διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του κλάδου, διεκδικώντας την δίκαιη αντιμετώπιση των μουσικών και του καλλιτεχνικού κόσμου από το κράτος.
-Πιστεύετε πως το καλοκαίρι θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα; Θα γίνονται συναυλίες;
- Πια το τι μπορούμε να πιστεύουμε έχει γίνει μια απίστευτη ιστορία! Ευελπιστούμε σίγουρα τα πράγματα να είναι καλύτερα από το χειμώνα που διανύουμε. Να μπορέσουμε σιγά σιγά να ξαναβρούμε τα πατήματα μας και να μπορεί να υπάρξει μια δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας και σε όσους φυσικά σχετίζονται με το θέαμα και τις συναυλίες. Να υπάρξει μέριμνα και πολιτική που να μπορέσει να απελευθερωθεί από τη μία η επαγγελματική δραστηριότητα και από την άλλη να υπάρχει ασφάλεια όσον αφορά την υγεία. Το οποίο μάλλον φαντάζει αρκετά ουτοπικό, αν κρίνουμε την μέχρι τώρα στρατηγική που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.