Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος εποχής στο «τιμόνι» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης;

Τι είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης για τη νέα τροπολογία που ορίζει εκ νέου τις θέσεις του Καλλιτεχνικού και Γενικού Δ/ντη του ΟΜΜΘ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εξήντα επτά παραγωγές και περισσότερες από 200 παραστάσεις περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2017 την στιγμή που αβέβαιη είναι η παραμονή του καλλιτεχνικού του διευθυντή κ. Γιώργου Εμμανουήλ Λαζαρίδη στην θέση του.

«Δεν είμαι εδώ για να ριζώσω, αλλά για να ποτίσω. Δεν είμαι το δέντρο, αλλά ο κηπουρός. Θέλω να τιμήσω και να συμπλεύσω με την ομάδα εξαίρετων συνεργατών που υπάρχει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όμως κάποια στιγμή, την κατάλληλη στιγμή, θα αποχωρήσω. Και την στιγμή αυτή θα την ορίσει είτε η πολιτεία, είτε οι συνθήκες, οι συγκυρίες», απάντησε ο κ. Λαζαρίδης σε ερώτηση αναφορικά με τις αλλαγές που αναμένεται να προκύψουν από την τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή και ορίζει εκ νέου τις θέσεις του Καλλιτεχνικού και Γενικού Δ/ντη του ΟΜΜΘ.

 Ο Πρόεδρος του ΚΘΒΕ κ. Στυλιανού, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του ΟΜΜΘ κ. Μυλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΤΟΣ κ. Μάτσκε και ο Πρόεδρος του ΣΦΜΘ κ. Σφενδόνης. Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Και συμπλήρωσε πως ούτε επιθυμεί να μετακινείται από τη μια θέση στην άλλη (σημ. αναφερόμενος στην πρόταση που του έγινε να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, πρόταση την οποία αρνήθηκε), και πως έχει μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία ως δημιουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ κ Καθηγητής Νικήτας Μυλόπουλος τόνισε πως η συγκεκριμένη τροπολογία «ήταν εκ των ων ουκ άνευ», σε έναν οργανισμό που από το 1993 που ιδρύθηκε δεν υπήρξε καμία νομοθετική ρύθμιση στο καθεστώς του. «Τώρα θα έχουμε το νομικό δικαίωμα να κλείνουμε συμβάσεις με το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδοτήσεις, να προσλαμβάνουμε προσωπικό και να διεκδικούμε ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους όμως καλό θα ήταν να βλέπουμε και το θεσμικό κομμάτι. Πριν υπήρξε υπερεξουσία του ΔΣ που μπορούσε να διορίζει με τη θέλησή του. Το θολό αυτό καθεστώς διορθώνει αυτή η τροπολογία», σχολίασε ο κ. Μυλόπουλος.

Προηγουμένως δε αναφερόμενος στα οικονομικά του ΜΜΘ είπε «το Μέγαρο παραμένει υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο. Έχει τον προϋπολογισμό της εποχής της κρίσης και λιτότητας, όμως έχουμε υπόσχεση από το ΥΠΠΟΑ πως θα υπάρξει μια αύξηση του προϋπολογισμού μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ