Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.
Καλή διασκέδαση!
Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Σινεμά
-Πρεμιέρα απόψε στις 21.30 για τη φετινή χρονιά στο δημοτικό κινηματογράφο «Cine ΠANOΡAMA» ( 1ο χλμ. Οδού Πανοράματος-Θέρμης, Πληροφορίες για τις ώρες προβολών στο 2310 346720), που και φέτος αναμένεται να χαρίσει αξέχαστες στιγμές ψυχαγωγίας στους πολίτες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, αλλά και σε όλους τους Θεσσαλονικείς, που κάθε χρονιά τον επισκέπτονται. Απόψε μπορείτε να δείτε ΔΩΡΕΑΝ την ταινία «LΑ LΑ LΑΝD» που κέρδισε τη χρονιά που μας πέρασε συνολικά 6 Όσκαρ.
-Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ανά την οικουμένη με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει ημερίδα με τίτλο: "Ο Οικουμενικός Ν. Καζαντζάκης" στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν ειδικοί μελετητές του καζαντζακικού έργου που με τις διαθεματικές εισηγήσεις τους θα σκιαγραφήσουν τη ζωή και το έργο του "θηρευτή της αυθεντικής ύπαρξης", Ν. Καζαντζάκη. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτειακών θεσμών. Επίσης θα προβληθεί ολιγόλεπτο αρχειακό υλικό και την εκδήλωση θα την πλαισιώσει κρητικό παραδοσιακό σχήμα.
Εικαστικά
-Το 1ο εργαστήριο ζωγραφικής των εικαστικών εφαρμοσμένων τεχνών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2 A) διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Σκυλογιάννη, με τίτλο "Εγώ όπως εμείς". Μπορείτε να τη δείτε: Δευτέρα έως Παρασκευή: 18:00 με 21:30. Είσοδος ελεύθερη.
-Μέχρι και 30 Ιουνίου πήρε παράταση η έκθεση με τίτλο «Οι ζωγραφιές της μικρής Σελίνα», που φιλοξενείται στο φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15, Τ: 2310522157.
Πρόκειται για 14 πρωτότυπα έργα, που αποτυπώνουν εικόνες πολέμου και προσφυγιάς όπως τα βίωσε ένα δεκάχρονο παιδί.
Λειτουργεί καθημερινά: 09:00 - 20:00.Η υπεύθυνη της έκθεσης κα Ελένη Πεσιρίδου θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 18:30 ως τις 20:00 για ενημέρωση σχετικά με την έκθεση.
Είσοδος ελεύθερη.
-Ο εικαστικός χώρος ρώ (Ρωμανού 5, περιοχή Λευκού Πύργου) μάς προσκαλεί
στην έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Νάστα με τίτλο «Διαδρομές». Διάρκεια έκθεσης 18-27 Μαϊου 2017.
-Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) φιλοξενείται η έκθεση στη μνήμη του εικαστικού Γιάννη Βαλαβανίδη (1939-2017) που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Προσχέδια εξωφύλλων, μακέτες, γραφιστικές και εικονογραφικές εργασίες παρουσιάζονται μαζί με έργα ζωγραφικής, ως διαφορετικές εκδοχές εικαστικής έκφρασης του ίδιου καλλιτέχνη. Την έκθεση επιμελήθηκαν η Μάρθα-Έλλη Χριστοφόγλου και η Πέγκυ Κουνενάκη. Διάρκεια έκθεσης 11/5 - 30/6 2017. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00.
-Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου "Το Κοράκι του Εντγκαρ Άλλαν Πόε", στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί: Δευτέρα: 10:00 με 15:30, Τρίτη: 10:00 με 20:00, Τετάρτη: 10:00 με 15:30, Πέμπτη: 10:00 με 20:00, Παρασκευή: 10:00 με 20:00, Σάββατο: 10:00 με 16:00.
-Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα το 2014, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, με αφορμή τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναδεικνύει πτυχές της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ενώ παράλληλα εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και στη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό. Τα τεκμήρια της έκθεσης, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση στεγάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2017. Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-14:00 & 18:00-21:00.
-Η έκθεση φωτογραφίας του Αβραάμ Παυλίδη «Νέα Ερείπια» φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έκθεσης έως τις 2 Ιουλίου 2017.
Ταυτόχρονα, στην έκθεση θα παρουσιάζεται το ντοκιμαντέρ «Το τελευταίο βλέμμα», σε σενάριο-σκηνοθεσία του Νίκου Πανουτσόπουλου, αφιερωμένο στη δουλειά του Αβραάμ Παυλίδη, το οποίο προβλήθηκε στη σειρά της ΕΡΤ «Οπτική γωνία».
Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο, με κείμενο του Ηρακλή Παπαϊωάννου.Διάρκεια έως 2 Ιουλίου 2017.
Ωράριο λειτουργίας Από Τρίτη έως και Κυριακή: 10.00-18.00. Δευτέρα: κλειστά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό