Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.
Καλή διασκέδαση!
Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
-«Η Λωρίδα της… Γάζας», το πρωτότυπο και έξοχο θεατρικό έργο του Αλέξη Βενιέρη, που ανεβάζει η ανεξάρτητη ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Φύρδην Μίγδην», κάνει την επίσημη πρεμιέρα του με δύο παραστάσεις την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου και ώρα 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Κέντρο Πολιτισμού Πανοράματος (Αποστόλου Σαμανίδη 21, Δημαρχείο, Πανόραμα). Δείτε την δωρεάν!
Πρόκειται για ένα είδος «μαύρης κωμωδίας» ενός ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου νέου συγγραφέα που στηλιτεύει εύστοχα την υποκρισία και το συμβιβασμό στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και δεν έχει ανεβεί σε κάποιο άλλο θέατρο στο παρελθόν. Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου «Η Λωρίδα της Γάζας» ξετυλίγεται ανάμεσα σε δυο νοσοκόμες, τρεις ασθενείς, έναν διευθυντή, μία υπουργό, τρεις γραμματείς και ένα… έγκλημα. Μονομάχοι σε μια μάχη αμφίβολη, σε έναν αγώνα εξουσίας με διαφορετικό έπαθλο για τον καθένα. Ποιος θα κερδίσει; ...και η γάζα ξετυλίγεται...
Επιστημονική Ημερίδα, με τίτλο «Δημήτρης Τ. Άναλις – Μια γραφή εκτός ορίων» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00, στο Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.
Η Εκδήλωση διοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο» - Ειδίκευση: «Μεταφρασεολογία – Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου» του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Για τον Δημήτρη Τ. Άναλι, θα μιλήσει ο φίλος και μεταφραστής του στα γερμανικά Peter Handke, ο οποίος θα διαβάσει, επίσης, ποιήματα του Άναλι μαζί με τη σύζυγό του ηθοποιό Sophie Semin.
Επισκεφθείτε μέχρι και τις 10 Μάη την 30η Ανθοκομική έκθεση στο δήμο Καλαμαριάς. Συμμετέχουν παραγωγοί φυτών, εκθέτες και επιχειρήσεις καλοκαιρινών ειδών, ειδών εξοχής, Κεραμικής και Λαϊκής Τέχνης, χειροτεχνίας και διακόσμησης.
Ταυτόχρονα πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ με την συμμετοχή Συλλόγων της περιοχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ωράριο: Καθημερινές: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:30,
Σαββατοκύριακα και Πρωτομαγιά: 10:00 – 22:00.
-Οι εκδόσεις Ζήτρος παρουσιάζουν το βιβλίο του Γαβριήλ Συντομόρου, «Η Θεσσαλονίκη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γενικότερη Ελληνική Εμπλοκή»,
στις 8 μ.μ., στο Βιβλιοπωλείο Αρχέτυπο (Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο επίτιμος Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού,/NRDC-GR Στρατηγός Ιωάννης Ζούκας, ο συγγραφέας και διδάκτορας του ΑΠΘ Ηλίας Βαβούρας και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Είσοδος ελεύθερη.
Εικαστικά
Η γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52 Τηλέφωνο: 2310240416)
παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Αμελαδιώτη "Allowing Unpleasant States". Λειτουργεί: Τρίτη: 12:00 με 20:00, Τετάρτη: 12:00 με 15:00, Πέμπτη: 12:00 με 20:00, Παρασκευή: 12:00 με 20:00, Σάββατο: 12:00 με 15:00.
-Άγνωστες και γοητευτικές πτυχές της Κωνσταντινούπολης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.", η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109). Λειτουργεί: Δευτέρα Τετάρτη: 09:00 με 16:00, Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή: 09:00 με 20:00, Σάββατο: 09:00 με 14:00.
-Στην αίθουσα ArtNoise (πρώην Vlassis, Βέροιας 6 Τηλέφωνο: 6986619871)θα γίνει φέτος η έκθεση Μινιατούρας των μελών του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.. Διάρκεια έως 6 Μάη. Λειτουργεί: Τρίτη έως Παρασκευή: 17:00 με 20:00 και τα Σάββατα 11:00 με 14:00. Είσοδος ελεύθερη.
-Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου "Το Κοράκι του Εντγκαρ Άλλαν Πόε", στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί: Δευτέρα: 10:00 με 15:30, Τρίτη: 10:00 με 20:00, Τετάρτη: 10:00 με 15:30, Πέμπτη: 10:00 με 20:00, Παρασκευή: 10:00 με 20:00, Σάββατο: 10:00 με 16:00.
-Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα το 2014, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, με αφορμή τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναδεικνύει πτυχές της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ενώ παράλληλα εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και στη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό. Τα τεκμήρια της έκθεσης, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση στεγάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2017. Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-14:00 & 18:00-21:00.
-«Πέντε γυναίκες συνομιλούν με την Τέχνη» σε ένα όμορφο και ταιριαστό αγκάλιασμα, με τρόπο διαφορετικό και προσωπικό της κάθε καλλιτέχνιδας, στην ομώνυμη έκθεση που θα φιλοξενήσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, από τις 5 έως τις 17 Μαΐου 2017, στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής του Γειτονιάς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου (οδός Έβρου, Συκιές). Πολιτιστική Γειτονιά-Μουσείο Προσφύγων (οδός Έβρου, Συκιές)
Διάρκεια Έκθεσης: 5 έως 17 Μαΐου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές και Σάββατο από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.
-Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για το 2017, το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 22η συνεχόμενη χρονιά ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας, που θα γίνει από 5 μέχρι 21 Μαΐου 2017, στο φουαγιέ που βρίσκεται στο ισόγειο του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εγκαίνια 8μμ.
Η έκθεση ήδη έχει γίνει θεσμός, καθώς φέτος είναι η εικοστή δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται και όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 100 σχολεία και έχουν εκθέσει φωτογραφίες μερικές χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Όλες οι διοργανώσεις συνοδεύονται από μικρούς καταλόγους με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από κάθε σχολείο.