Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Μια υπαίθρια γκαλερί γεμάτη με μορφές Αγγέλων σε μεγάλες διαστάσεις θα γίνει η Καβάλα. Γιατί; Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση-δράση με τίτλο «Αγγελογραφίες» του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα Ηρακλή Γεωργίου που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία...» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη από τις 06 έως τις 09 Μαΐου 2017.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλώντας μαζί μας είπε πως τα κτίρια στα οποία θα αναρτηθούν τα έργα τα επέλεξε κυρίως ο ίδιος, όμως υπογραμμίζει τη μεγάλη συμβολή του διευθυντή του Μουσικού Σχολείο Καβάλας κ. Ιωάννη Κακάρα ο οποίος όπως λέει «είναι και η ψυχή των εκδηλώσεων».
© Copyright Κώστας Ηρακλής Γεωργίου
«Χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να δείξω και να κοινοποιήσω το έργο μου σε μεγάλη κλίμακα και σε μια σειρά δράσεων όπου θα υπάρχει και έντονο το στοιχείο της μουσικής. Η πρώτη μου επαφή με έργο σε δημόσια θέα και μεγάλη κλίμακα ήταν στο Μετρό με το πορτρέτο του Αλέκου Παναγούλη που είχα φτιάξει. Και εκεί κατάλαβα πιο έντονα πως το έργο πρέπει να εκτίθεται στα μάτια των πολλών και ενδεχομένως των ανυποψίαστων, ίσως και των ατόμων που δεν ασχολούνται συστηματικά με την τέχνη», δήλωσε ο κ. Κώστας Ηρακλής Γεωργίου.
Το πορτρέτο του Αλεκού Παναγούλη στο Μετρό Αθήνας
Πρόσθεσε πως μεγάλωσαν τα αρχικά του έργα τυπώνοντάς τα σε διαστάσεις 2x3 μέτρα για να μπορούν να είναι ορατά στον κάθε περαστικό στα σημεία που θα αναρτηθούν.
Όσο για την επιλογή των Αγγέλων; Ο ίδιος σημειώνει πως συναντούμε τους Αγγέλους από την εποχή του Ομήρου, αλλά και στις τρεις μεγάλες θρησκείες, στους χριστιανούς, στους μουσουλμάνους και στους εβραίους. «Είναι ενδιαφέρον ότι οι Άγγελοι υπάρχουν στις τρεις αυτές θρησκείες. Σκεφτείτε ότι ο Γαβριήλ ήταν ο άγγελος που βγήκε το Κοράνιο και το έδωσε στον Μωάμεθ. Βέβαια στα χρόνια μας οι Άγγελοι υπάρχουν με περισσότερες μορφές. Θυμηθείτε τον Άγγελο στην ταινία του Βιμ Βέντερς για παράδειγμα.
Στα δικά μου έργα δεν μεταφέρω τη θρησκευτική διάσταση της εικόνας των Αγγέλων. Έχουν στοιχεία-δάνεια από την πλούσια πνευματική και εικονογραφική παράδοση της ζωγραφικής τέχνης του Βυζαντίου, που συλλειτουργούν, δημιουργικά, σε αρμονική σχέση με την σύγχρονη τέχνη, προτείνοντας ταυτόχρονα εικονιστικά πρότυπα μιας νέας, μορφολογικά, εικαστικής αφήγησης ενυδατωμένης από την παράδοση.
Πιστεύω πως ο καθένας βλέπει τους Αγγέλους διαφορετικά. Για μένα όμως σημαίνει την απώλεια της παιδικής αθωότητας και την ενηλικίωση. Τότε ο Άγγελος παίρνει άλλη μορφή», ανέφερε ο κ. Κώστας Ηρακλής Γεωργίου.
Και εξηγεί περαιτέρω: «Η χρήση του συμβόλου των Αγγέλων στους δημόσιους χώρους της πόλης υπονομεύει ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Η “ματιά μας” αδυνατεί ν’ αναγνωρίσει άμεσα και γρήγορα τα συμβαίνοντα, γλιστρά πάνω σ’ αυτά, αδυνατώντας να δώσει σαφείς ερμηνείες και, κατά συνέπεια, μένει αδρανής χωρίς να έχει την δυνατότητα να τα οικειοποιηθεί και να τα υπερβεί.
Ο καθένας μας κουβαλά μέσα του το δικό του Άγγελο. Συμβολίζει το παιδί που ήμασταν κάποτε και που το ξεχάσαμε, τη χαμένη αθωότητα με τίμημα την ενήλικη σοφία. Μία ενήλικη σοφία που στον παρόντα χρόνο έχει ανάγκη την υπέρβαση με όχημα την ελπίδα”.
Διοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου και Μουσικό Σχολείο Καβάλας.
Με την υποστήριξη:
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Π.Ε. Καβάλας - Θάσου)
Του ΤΕΙ Καβάλας
του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας
του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας
της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων
της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
του Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας
Με τη στήριξη και τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Για τις εκδηλώσεις «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…»
Θα γίνουν από τις 06 έως τις 09 Μαΐου 2017 στην πόλη της Καβάλας εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου.
Κατά τη διάρκειά τους οι Βυζαντινές Χορωδίες Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα θα ψάλλουν ύμνους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στους Ναούς της πόλης και θα παρουσιάσουν σε επιλεγμένους χώρους έργα από τη Λόγια και Δημώδη Ελληνική Μουσική Παράδοση.
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική (Εκκλησιαστική και Δημοτική) ως ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα, με την παράλληλη προβολή του λειτουργικού και προσευχητικού χαρακτήρα της βυζαντινής μουσικής.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και τη μεγάλη τελική συναυλία με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων, που θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους, με θέμα την ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης Εκκλησίας και τη δημοτική μας μουσική.