Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
«Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν φυλακισμένος κι όμως ένιωθε ελεύθερος. Η ελευθερία κερδίζεται με συνεχή επαγρύπνηση και είναι μια κατάσταση του νου, κάτι που το νιώθεις ο ίδιος. Υπό αυτή την έννοια έχω συναντήσει πρόσφυγες που αισθάνονται ελεύθεροι. Και πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν λιγότεροι φόβο για τους πρόσφυγες απ’ ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Και πρέπει να πείσουν τους τελευταίους να επιστρέψουν στις βασικές αξίες στις οποίες στηρίχθηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελευθερία και την ειρήνη».
Τα παραπάνω λόγια είπε το μεσημέρι η διάσημη Αφροαμερικανή σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς που είναι και η μακροβιότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), με αφορμή τη συμμετοχή της στο 7ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών που διεξάγεται έως την Κυριακή 9/4 στην πόλη μας, θεματικός άξονας του οποίου είναι η Ελευθερία και οι ποικίλες εκφάνσεις της.
Η Χέντρικς θα ενώσει τη φωνή της με αυτή 500 παιδιών και νέων από την Ελλάδα και 20 παιδιών από τη Μέση Ανατολή (σημ. τα οποία μένουν προσωρινά, μαζί με τις οικογένειές τους, στο Κέντρο Υποδοχής - Φιλοξενίας Διαβατών, και που θα απαρτίσουν το χορωδιακό σύνολο με όνομα «Φωνές της Ελευθερίας»), για να τραγουδήσουν μαζί τον επίλογο του φεστιβάλ που θα δοθεί στις 9/4 ώρα 17.00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (κτήριο Μ1) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συνολικά θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 700 χορωδοί.
Η διάσημη σοπράνο εξήγησε πως η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Χορωδιών προέκυψε μετά από πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκη κ. Γεώργιου Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Εξάλλου το δικό του έργο με τίτλο «Δέησις» θα ερμηνεύσει η ίδια, και μάλιστα σε πρώτη παρουσίαση στην ενορχηστρωμένη του μορφή.
«Αγαπώ τα παιδιά. Πιστεύω πως είναι κάτι ιερό, είναι το μέλλον. Και πιστεύω ότι για να μπορέσουμε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί προς τους άλλους, πρέπει να ακούμε τους άλλους. Αυτό συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό μάθημα ζωής.Έτσι όταν ήρθε η πρόταση να επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη (σημ. είχε έρθει τον Ιούνη του 2016 για να επισκεφθεί το Κέντρο Προσφύγων στα Διαβατά) και μάλιστα με ένα πρότζεκτ στο οποίο θα συμμετείχαν παιδιά, θεώρησα πως ήταν μοναδική ευκαιρία να επιστρέψω και να δω τι έγινε ένα χρόνο μετά», σημείωσε η κα Χέντρικς.
Μάλιστα πρωί της Παρασκευής η διάσημη καλλιτέχνης θα μεταβεί εκ νέου στο Κέντρο Υποδοχής / Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, για να δει ιδίοις όμμασιν ποιες διαφορές υπάρχουν σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016, όταν είχε επισκεφθεί τον ίδιο χώρο για πρώτη φορά.
Απαντώντας σε ερώτηση του «typosthes.gr» για το τι έχει αλλάξει σε αυτόν τον χρόνο είπε πως ο αριθμός των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών έχει μειωθεί. Και τόνισε πως οι 46.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αριθμός σαφώς μικρότερος από αυτόν του 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων που βρίσκονται στο Λίβανο. «Εμείς πρέπει να κάνουμε καλύτερη τη ζωή αυτών των ατόμων, και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να τους δείξουν την αλληλεγγύη τους. Πιστεύω πως αν δεν υπήρχαν συμπεριφορές χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία, δεν θα αντιμετωπίζαμε σήμερα τέτοια εικόνα στο προσφυγικό», σημείωσε.
Για το πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει με στόχο να φτιάξει χορωδίες σε κέντρα προσφύγων αναφέρθηκε η μαέστρος Μαρί Μπέσταμ από τη Σουηδία που στην πόλη μας θα διευθύνει την Κυριακή στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το φωνητικό σύνολο των προσφυγόπαιδων και άλλες έξι χορωδίες παιδιών και νέων.
Η ίδια έφτιαξε μια ελεύθερη χορωδία στη Στοκχόλμη με παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων και είπε πως η μουσική και το τραγούδι δεν έχουν σχέση με το τι φοράς ή τι χρώμα είναι το δέρμα σου ή ποια είναι η θρησκεία σου. Για την κα Μπέσταμ ο καθένας πρέπει να κάνει την αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο.
Στη χαρά του που το έργο που έγραψε στα 18 του χρόνια, και τότε παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα ερμηνευτεί τώρα από την Μπάρμπαρα Χέντρικς εστίασε ο κ. Λαζαρίδης. Παράλληλα τόνισε πως το Φεστιβάλ Χορωδιών γίνεται πλέον θεσμός με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ριζώσει ακόμη περισσότερο στο ΜΜΘ και στον τόπο μας.
Στην εξέλιξη του Φεστιβάλ με τη συμμετοχή σε κάθε χρονιά και διεθνών μαέστρων αναφέρθηκε η διευθύντρια χορωδίας, καλλιτεχνική επιμελήτρια του 7ου Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών Freedom Μαρία Μελιγκοπούλου που έχει αναλάβει τη διδασκαλία των δύο φωνητικών συνόλων που θα αποδώσουν το χορωδιακό μέρος του έργου Δέησις ( πρόκειται για τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη Μικτή Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης).
Τέλος ο πρόεδρος του ΔΣ του ΜΜΘ κ. Νικήτας Μυλόπουλος χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κυρίας Χέντρικς στο Φεστιβάλ Χορωδιών ως «ένα μικρό θαύμα».
Να αναφέρουμε ότι στη συναυλία της Κυριακής η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη.
Η συνολική διάρκεια της συναυλίας είναι 100 λεπτά. Η γενική είσοδος για το κοινό έχει οριστεί σε 5€.