Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λήξη για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Όλα τα βραβεία

Στην "Αυτοκρατορία Ονείρων" ο Χρυσός Αλέξανδρος

Της Λεμονιάς Βασβάνη 

Η «Αυτοκρατορία ονείρων» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν (Δανία), μια ταινία για την πολυπόθητη απόκτηση οικίας όπως την προωθεί ένα μεσιτικό γραφείο που χρησιμοποιεί ξένους καλλιτέχνες για να προσελκύσει αγοραστές σε «παγκοσμιοποιημένες, ακμάζουσες πόλεις», κέρδισε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στην τελετή λήξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Ολύμπιον.

Ο δημιουργός δεν ήταν παρών, ωστόσο ευχαρίστησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το Φεστιβάλ, αλλά και την κινέζα πρωταγωνίστρια του που του επέτρεψε να διηγηθεί την ιστορία της. Να αναφέρουμε ότι το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€ -ποσό που χορηγείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με τρία βραβεία συνολικά έφυγε από την τελετή η ταινία «Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία), με θέμα τις συνθήκες εργασίας των ατόμων σε ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Ινδία.

Κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ -ποσό που χορηγείται από την ΕΡΤ, Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων και Βραβείο FIPRESCI.

«Ειδική Μνεία» πήρε το ντοκιμαντέρ «Πού είσαι Σινγκάλ;» σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη (Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία).

200.000 ευρώ ενίσχυση από την ΕΡΤ

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο Λάμπης Ταγματάρχης εκπροσωπώντας την ΕΡΤ ανακοίνωσε τριετή ενίσχυση της Κρατικής Τηλεόρασης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με 140.000 ευρώ και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με 60.000 ευρώ.

Επίσης απένειμε το βραβείο:

-Βραβείο Doc on Air στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, ( αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ), στο project «The Watchmen», σε σκηνοθεσία Μαντλέν Λερογιέ και παραγωγή Βαλερί Μονμαρτίν - Little Big Story (Γαλλία).

- στην ταινία «Δεν είμαι ο νέγρος σου» σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία) πήγε το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας,

- το βραβείο της WWF κέρδισε στο ντοκιμαντέρ «Μέρες της λίμνης» σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη (Ελλάδα)

-και βραβείο ΠΕΚΚ στο «Village Potemkin» σε σκηνοθεσία Δομήνικου Ιγνατιάδη (Ελλάδα).

Όσο για τα βραβεία κοινού; Ψήφισαν 25.000 θεατές και τα βραβεία πήγαν στις εξής ταινίες:

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 50’:

-Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Στρίγγλες» σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου (Ελλάδα),

-Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»)  στο ντοκιμαντέρ «Πουθενά να κρυφτείς» σε σκηνοθεσία του Ζαραντάστ Άχμεντ (Νορβηγία-Σουηδία).

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’:

-Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Ο γυάλινος δράκος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη (Ελλάδα),

-Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Τα μαλλιά του Αμάντ» σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν (Ολλανδία).

Τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης δόθηκαν ως εξής:

-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας « The Snake Charmer» σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος-Ελλάδα)

-Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής « Eyes of Exodus» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ-Ελλάδα).

Τα Docs in Progress κέρδισαν:

-Για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, η ταινία Castle σε σκηνοθεσία Hamed Zolfaghari – Ιράν (Εταιρεία Παραγωγής: Crazy Woodpecker Film Studio, Παραγωγή: Hamed Zolfaghari, Nina Amin Zadeh).

-Για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 6.500 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρεία MuSou, η ταινία «Kiruna 2.0» σε σκηνοθεσία της Greta Stocklassa – Τσεχία (Εταιρεία Παραγωγής: Analog Vision s.r.o., Παραγωγή: Veronika Kührová, Michal Kráčmer, Συμπαραγωγή: Ondřej Šejnoha).

Τα καλύτερα πιάτα του 19ου ΦΝΘ

Στην τελετή λήξης ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το καλύτερο πιάτο που έφτιαξαν 20 εστιατόρια στο πλαίσιο της νέας ενότητας του Φεστιβάλ Food .vs Food.

Συγκεκριμένα το κοινό προτίμησε το πιάτο που έφτιαξε το εστιατόριο Extravaganza, ενώ η κριτική επιτροπή έβγαλε δύο νικητές με ισοψηφία: τον Ζύθο Ντορέ και τον Φανό της Πόλης.

Την τελετή λήξης παρουσίασε ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος. Μετά την απονομή προβλήθηκε η ταινία «Αυτοκρατορία ονείρων» και οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ για τον Μάρτη του 2018. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κλοπή από το καλάθι αποσκευών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Πώς έγινε
Συνολικά 10 συλλήψεις για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία, κλοπές και για άσκοπους πυροβολισμούς
Θεσσαλονίκη: Κλοπή από το καλάθι αποσκευών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Πώς έγινε