Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πώς χτίστηκε και εξελίχθηκε η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ

Έκθεση με σπάνια εκθέματα με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στο «φως» βγαίνουν σπάνιες φωτογραφίες, έγγραφα, πολεοδομικά σχέδια και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της έκθεσης με τίτλο «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΑΠΘ- 90 χρόνια λειτουργίας/ 100 + χρόνια σχεδιασμού» που θα ανοίξει τις πύλες της από την Τετάρτη 1η Μάρτη 2017 και ώρα 7μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας της μοναδικής Ελληνικής πανεπιστημιούπολης που έχει κτιστεί σχεδόν εξολοκλήρου στο κέντρο μιας πόλης. Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΑΠΘ αντιμετωπίζει προβλήματα για να πληρώσει ακόμη και το ρεύμα και το φυσικό αέριο στα κτήριά του.

«Θέλαμε να δείξουμε ιδέες και προτάσεις των αρχιτεκτόνων και των καθηγητών του ΑΠΘ από τα πρώτα δύσκολα χρόνια του μέχρι και τα τωρινά. Ιδιαιτερότητα του πανεπιστημίου μας είναι το ότι έχει χτιστεί στο κέντρο της πόλης, στο σημείο που ήταν άλλοτε το Εβραϊκό νεκροταφείο, αλλά και πολύ κοντά στον προσφυγικό συνοικισμό της Αγίας Φωτεινής. Θέλουμε μέσα από την έκθεση να δώσουμε, τόσο στους ερευνητές, όσο και στους απλούς πολίτες, πολύτιμο υλικό για να ξέρουν πώς χτίστηκε και πώς εξελίχθηκε η πανεπιστημιούπολη. Και αν σκεφτούμε πως τα περισσότερα κτήρια έγιναν την εποχή που η χώρα έβγαινε ρημαγμένη από 10 χρόνια πολέμου και μπόρεσε να σχεδιάσει ένα πανεπιστήμιο, ενώ στη σημερινή εποχή δυσκολευόμαστε να συντηρήσουμε αυτά τα κτήρια θα καταλάβουμε ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου», τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ κ. Νίκος Καλογήρου εστίασε στην εξέλιξη της Πανεπιστημιούπολης λέγοντας πως από το διδακτήριο που σχεδιάστηκε από τον Β.Ποζέλι το 1888 (κτήριο της σημερινής Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής), ακολούθησαν τα σχέδια του Εμπράρ (1917-21) που προέβλεπαν τη δημιουργία πανεπιστημίου στη σημερινή θέση και σταδιακά από τον εκλεκτικισμό περάσαμε πρωτομοντέρνες προτάσεις (σχέδιο Ν. Μητσάκη) του μεσοπολέμου. Τόνισε πως σημαντική περίοδος ήταν η μεταπολεμική χαρακτηρίζοντάς την ως νησίδα μοντέρνας αστικής σύνθεσης, ανέφερε πως πολλές σχολές χτίστηκαν επί εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή, « ήταν λιτά κτήρια ψυχροπολεμικού μοντερνισμού», όπως είπε (φτιαγμένα από αρχιτέκτονες όπως οι Π. Καραντινός, Ν. Κακούρης, Κ. Παπαϊωάννου και Κ. Φινές) και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της έκθεσης που θα διαρκέσει δύο μήνες θα γίνουν παράλληλες δράσεις (παρουσίαση του τόμου που έγραψε ο ίδιος ο καθηγητής με αφορμή την έκθεση – η τιμή του είναι στα 42 ευρώ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις University Studio Press- , εργαστήρια φοιτητών, παρουσιάσεις κατασκευών τους, εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής και εκδήλωση για την πυρκαγιά του 1917 είναι μερικές από αυτές).

Στο γεγονός πως οι μήνες διάρκειας της έκθεσης, δηλαδή ο Μάρτιος και ο Απρίλιος έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τόσο από εκδρομές σχολείων, όσο και από τους απλούς πολίτες εστίασε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κα Πολυξένη Αδάμ Βελένη, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός πως η έκθεση στεγάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα κτήριο που σχεδίασε ο καθηγητής ΑΠΘ Πάτροκλος Καραντινός.

Για την επέκταση των εκδηλώσεων και στην επόμενη 10ετία, μέχρι δηλαδή να φτάσει τα 100 το ΑΠΘ, μίλησε ο  πρόεδρος επιτροπής Πολιτισμού και επικοινωνίας ΑΠΘ Σπύρος Βούγιας λέγοντας πως ήδη σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα δύο εκδηλώσεις για το Έτος Καζαντζάκη, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2017.

Να αναφέρουμε πως η είσοδος είναι στα 4 ευρώ, ενώ υπάρχει ατέλεια για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δασμοί Τραμπ: Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου
Προβληματισμοί τόσο για τους ίδιους τους δασμούς αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων
Δασμοί Τραμπ: Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου