Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα σημεία «κλειδιά» της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν

Όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, τίποτα στην… τσέπη!

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα της εβδομάδας. Αυτό μαρτυρούν τα πλείστα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, όπως και οι δηλώσεις κυρίως Γερμανών αξιωματούχων. Σε μία όντως εξαιρετικά σημαντική συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος συμφώνησαν την επανεκκίνηση των «παγωμένων» ελληνορωσικών σχέσεων και θέτουν σε λειτουργία ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο συνεργασίας σε τομείς που αφορούν: την ενέργεια, την εμπορική συνεργασία και τα αγροτικά προϊόντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διατράνωσε στη Μόσχα πως διαφωνεί με την ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας πως αυτές πλήττουν τόσο τις οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, όσο και τις προϋποθέσεις επίτευξης μίας αρμονικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Ο Πούτιν ανταπάντησε πως αντιλαμβάνεται τους λόγους που η Ελλάδα ψήφισε υπέρ αυτών των κυρώσεων, ενώ στα κορυφαία ζητήματα δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις: 1) Στο ζήτημα οικονομικής βοήθειας ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από την Ελλάδα και ο Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα μας «δεν είναι επαίτης. 2) Στο ζήτημα του εμπάργκο, ο Πούτιν αρνήθηκε να το άρει, αλλά αντιπρότεινε μία ουσιαστική «διαμεσολάβηση» ώστε να παρακαμφτεί χωρίς την εξαίρεση της Ελλάδας. 3) Στο ζήτημα της ενέργειας φαίνεται να υπάρχει μία αρχική καλή προσέγγιση, όμως αυτές οι συμφωνίες είναι χρονοβόρες και δεν τελειώνουν εν μία νυκτί. 4) Στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε η επιβεβαίωση του ρωσικού ενδιαφέροντος, χωρίς κάτι περισσότερο. 5) Πολύ σωστά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές το γεγονός πως η Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος μπορεί να ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πούτιν γνωρίζουν τους περιορισμούς αυτών των αποφάσεων.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «θα καταβάλουμε προσπάθειες για να φέρουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο με το κοινό πρόγραμμα δράσεων για το 2015-2016». Πρώτο και καλύτερο ήταν το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου. Όπως είπε ο Βλ. Πούτιν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες ώστε να αποδώσουν μεγαλύτερη σημασία στον τομέα των επενδύσεων, σε ζητήματα στον τομέα της ενέργειας, στο φυσικό αέριο και τις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς και του τουρισμού.

«Η καινούργια διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα στην Ελλάδα, που θα γίνει βασικό κέντρο διανομής του προς την Ευρώπη και θα προσελκύσει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «Επεσήμανα στον κ. Πούτιν, ότι η ελληνική δημοκρατία θέλει να διερευνήσει τις δυνατότητες για την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους σχετικούς κανονισμούς, της ελληνικής δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως «Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς» συνέχισε ο κ. Πούτιν και συμπλήρωσε πως «ελπίζουμε ότι, αν θα συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες σε αυτούς τους διαγωνισμούς, δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες εταιρείες». Ερωτηθείς ο Ρώσος Πρόεδρος αν του ζητήθηκε οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια».

Ουσιαστικές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, τονίζοντας ότι είναι «μία σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από τους κοινούς αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό». «Τις τελευταίες ημέρες άκουσα πολλά σχόλια και δημόσιες δηλώσεις από αξιωματούχους για την πρόθεση της Ελλάδας για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αξιοποίηση του γεωπολιτικού της ρόλου. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για συμφωνίες με στόχο πάντα την προάσπιση των συμφερόντων του λαού», πρόσθεσε.

«Συζητήσαμε για το πώς να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας προς τη Ρωσία, καλύπτοντας το αρνητικό εις βάρος μας ισοζύγιο. Για το πώς μπορούν να αρθούν τα αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, για το πώς να προσελκύσουμε επενδύσεις κυρίως στον τομέα του τουρισμού και των υποδομών, για το πώς να αυξήσουμε τον τουρισμό και τις πολιτιστικές, επιστημονικές και μορφωτικές ανταλλαγές. Συζητήσαμε για το πώς να προωθήσουμε την ενεργειακή συνεργασία, παράλληλα με τις υφιστάμενες συνεργασίες, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας σαν ενεργειακό κόμβο», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους και πρόσθεσε ότι είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο ευρωπαϊκό καράβι.

Τα 5 σημεία κλειδιά της συνάντησης

1. Ο Τσίπρας διατράνωσε πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα γίνει προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού καθώς «είμαστε κυρίαρχο κράτος». Αυτή ήταν η απάντηση στις παρεμβάσεις Γερμανών αξιωματούχων, οι οποίοι προπαγάνδιζαν εναντίον της συνάντησης.

2. Οι οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία θα οδηγήσουν σε «νέο Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τσίπρας, αποσαφηνίζοντας πως η Αθήνα θα είναι μία φιλική προς τη Μόσχα φωνή εντός της ΕΕ.

3. Επιβεβαιώνεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο πως η Ρωσία ενδιαφέρεται ενεργά για τις ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια, λιμάνια και τρένα. Ο Τσίπρας ουσιαστικά περιμένει προσφορές.

4. Η Ρωσία δεν θα κάνει εξαίρεση για την Ελλάδα στο εμπάργκο που έχει επιβάλει ως αντίμετρο για τις κυρώσεις της ΕΕ.

5. Ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα περνάει από την Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκιουλέκας για ακρίβεια: H μάχη είναι διαρκής – Οι έλεγχοι φέρνουν αποτελέσματα
«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για την ενίσχυση των πολιτών» είπε ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης
Γκιουλέκας για ακρίβεια: H μάχη είναι διαρκής – Οι έλεγχοι φέρνουν αποτελέσματα