Οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και 34 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, παρά τη συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν ξεχωριστά οι ουκρανικές αρχές και οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση και ότι αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθοριστεί μία ημερομηνία για τηλεφωνική επικοινωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Επιπλέον, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται η ρωσική εφημερίδα Kommersant, δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί την άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το RIA, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι η Μόσχα αναμένει την εφαρμογή όλων των σημείων της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σχετικά με την τύχη της αιχμάλωτης ουκρανής πιλότου Νάντια Σαβτσένκο, ο Πεσκόφ είπε ότι, κατά τις συνομιλίες στο Μινσκ, η Ρωσία δεν συμφώνησε κάτι που να αφορά την πιθανή απελευθέρωσή της όπως υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η υπόθεση της 33χρονης Σαβτσένκο, που βρίσκεται φυλακισμένη στη Ρωσία, θα εξεταστεί από ρωσικό δικαστήριο. Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ουκρανικός στρατός αναφέρει οι συγκρούσεις ήταν εξαιρετικά σφοδρές στα περίχωρα του Ντεμπάλτσεβε, της στρατηγικής σημασίας πόλης που συνδέει τις δύο κυριότερες περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, όπου οι αυτονομιστές επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν τον έλεγχο της πόλης με ρουκέτες και πυρά.
Συμφωνία για εκεχειρία
Οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μετά από πόλεμο νεύρων που κράτησε μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, με γενική συμφωνία για τη διαχωριστική γραμή μεταξύ στρατού και φιλορώσων. Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και εντός 14 ημερών οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν αποσύρει τον βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου. Στο κείμενο που υπογράφτηκε από την Ομάδα Επαφής μετά τις συναντήσεις Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ υπογραμμίζεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε τακτικές συναντήσεις για επιτήρηση της συμφωνίας -προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση πυρός είχαν μείνει κενό γράμμα.
Παραλειπόμενα από τις 17ωρες συνομιλίες
Κάθε έξοδο από τις αίθουσες συνομιλιών, όπου ήταν κλεισμένοι επί 17 ώρες οι τέσσερις ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ, Πούτιν, Ποροσένκο)προκαλούσε πανικό στους δημοσιογράφους. Οι ψευδείς συναγερμοί οδηγούσαν τις ορδές των δημοσιογράφων που κείτονταν κουρασμένοι κατά μήκος των γυαλιστερών πατωμάτων του παλατιού σε «θέσεις μάχης», μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν τελικά ότι κάποιος πρόεδρος ή υπουργός Εξωτερικών έβγαινε για διάλειμμα.
Η Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσε τον μεγαλύτερο ψευδή συναγερμό από όλους, κάνοντας τους δημοσιογράφους να πιστέψουν πως θα «αλίευαν» την μεγαλύτερη είδηση, αλλά αποδείχθηκε τελικά πως η καγκελάριος αναζητούσε φορτιστή για το κινητό της. Ίσως ο μόνος πρόεδρος χωρίς προφανές μερίδιο λόγου στις συνομιλίες, ήταν ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αλλά έλαβε αγκαλιές και από τον Πούτιν και από τον Ποροσένκο. Ο Πούτιν ειδικότερα, φωτογραφήθηκε να γελά με την καριδά του δίπλα του, σε αντίθεση με τις ζοφερές εκφράσεις με τις οποίες εθεάθη σε άλλα σημεία στο Παλάτι Ανεξαρτησίας.
«Ακριβώς όπως και στον πόλεμο, θα πρέπει να υπάρχουν 'εξοπλισμοί' στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ήμουν ο υπεύθυνος για τους εξοπλισμούς και έκανα το καθήκον μου όσο καλύτερα μπορούσα» δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ωστόσο ότι κανείς εκ των ηγετών δεν ήπιε ούτε μία σταγόνα αλκοόλ, σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους.