Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια νέα ιδέα εξαπλώνεται στην Ευρώπη - θα έπρεπε να συγχωρηθούν τα χρέη της Ελλάδας;

Οι ειδικοί αρχίζουν να πιστεύουν ότι η παράβλεψη του χρέους ίσως είναι το καλύτερο για όλους

Χέδερ Στούαρτ από την Observer, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Συγχώρεση: ένα αρκετά σπάνιο χαρακτηριστικό στα πλαίσια της οικογένειας, πόσο μάλλον στην διεθνή πολιτική σκηνή. Όμως εάν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το λαϊκιστικό κόμμα Σύριζα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα, η Αθήνα θα ζητάει από τους Ευρωπαίους αδερφούς και αδερφές της να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν τα περίπου 317 δις ευρώ που οφείλει ακόμα, έτσι ώστε η οικονομία της - και η κοινωνία της - να αναρρώσει από τα περισσότερα από έξι χρόνια λιτότητας και ύφεσης.

Σε αντίθεση με τον κάποτε προκλητικό τόνο του αρχηγού του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα, που απειλούσε να βγάλει την χώρα από το ευρώ, το κόμμα τώρα ελπίζει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Γερμανία και άλλους πιστωτές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα - αλλά να το βάλει στον δρόμο της ανάκαμψης.

Η ομάδα πίεσης με βάση το Λονδίνο, Jubilee Debt Campaign, η οποία έχει μελετήσει την μοίρα των βαριά χρεωμένων χωρών ανά τον κόσμο, λέει πως η Ελλάδα έχει δίκιο που απαιτεί μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση από τους πιστωτές της, διότι παρόλο που έλαβε το τεράστιο ποσό των 252 δις ευρώ σε μέτρα διάσωσης από το 2010, μόλις το 10% αυτών κατάφερε να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες δαπάνες.

Τα υπόλοιπα έφυγαν από την χώρα: σε αποπληρωμές χρεών και επιτοκίων στους πιστωτές της, πολλοί από αυτούς τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds) στις βασικές χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας και σε "καλοπιάσματα" για να πειστούν οι δανειστές να συμφωνήσουν στην ανακατασκευή των ομολόγων του 2012 που βοήθησε να μην βγει η χώρα ξαφνικά από το ευρώ.

Η Στέφανι Γκρίφιθ- Τζόουνς, οικονομολόγος με ειδίκευση στην κρίση χρεών σε αναπτυσσόμενες χώρες λέει: "Έχουν ήδη λάβει αρκετή ελάφρυνση, όμως αρκετά από αυτά τα χρήματα που δόθηκαν στην κυβέρνηση πήγαν στην υπηρεσία του χρέους συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τραπεζών. Ουσιαστικά δεν ήταν χρήματα που βοήθησαν τους Έλληνες."

Το σημείο εκκίνησης, αντί για αυτό που μπορούν να αντέξουν οι χρηματαγορές, θα ήταν αυτό που μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα σε λογικά πλαίσια, ενώ ξαναχτίζει την διαλυμένη οικονομία της - και διατηρώντας μια κοινωνική συνοχή, η οποία έχει τεντωθεί σε σημείο θραύσης από τις επανειλημμένες μειώσεις μισθών σε δημόσιους υπαλλήλους και περικοπές στο δημόσιο της χώρας.

"Η ανεργία στην Ελλάδα είναι τώρα διπλάσια από όσο ήταν τον Μάιο του 2010. Η βιομηχανική παραγωγή έχει πέσει κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης. Η χώρα στέκεται σε μια παγίδα", είπε ο οικονομολόγος της Οξφόρδης Σάιμον Ρεν- Λιούις. Επίσης τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτίμηση αν πρόκειται να έχει μια ελπίδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, η οποία απαιτεί την προσωρινή έξοδο από το ευρώ.

Ο Φρανσέσκο Κασέλι της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, αναφέρει ότι δεν θα απέκλειε την πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα των λεπτών διαπραγματεύσεων στους προσεχείς μήνες να είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

"Είναι οπωσδήποτε στην σφαίρα του δυνατού," λέει. "Η ελληνική κοινωνία ήταν - για τα τελευταία πέντε, έξι χρόνια - κάτω από τέτοιο βαθμό πίεσης που δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σ. Φάμελλος: Όλη η οικουμένη αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τον Πάπα Φραγκίσκο
«Η προοδευτική παρακαταθήκη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ιστορική και αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις Εκκλησίας - κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του...
Σ. Φάμελλος: Όλη η οικουμένη αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τον Πάπα Φραγκίσκο