Ως έναν ακόμη «δύσκολο σταθμό» στην πορεία της χώρας μας χαρακτήρισε την Σύνοδο της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπέι, ο οποίος, συντάσσει την πρόταση που θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ότι «φέτος η Ελλάδα δίνει τη μάχη με πολύ περισσότερα εφόδια από ό,τι είχε δώσει την αντίστοιχη μάχη πριν από ένα χρόνο, καθώς στο μεταξύ με τις προσπάθειες όλων ενισχύθηκε η φωνή της και αποκαταστάθηκε το κύρος της, πράγματα που βοηθούν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις».
Για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Κατανοώ -ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- έστω και οριακά, τα αντιπολιτευτικά κίνητρα του καθενός, αλλά επειδή πολλές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι με όλες τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού συσχετισμού δυνάμεων».
Αναφέρθηκε στην κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και προχώρησε σε μια σύγκριση των αποφάσεων που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό.
Όπως ανέφερε, στο κείμενο των Σοσιαλιστών περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη αλλά και σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αντίθετα, όπως τόνισε, στο κείμενο των συντηρητικών δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. «Σε αυτό το κείμενο», πρόσθεσε, «υπάρχει μόνο η ευχή να συνεχιστεί η επιτυχής πορεία των προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας».
Κριτική στον Σαμαρά
Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αντώνη Σαμαρά. «Δεν είναι δυνατόν», τόνισε, «εδώ να λένε ότι το Μνημόνιο είναι καταστροφικό και έξω να μιλάνε για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του. Που σημαίνει, ότι ο κ. Σαμαράς υιοθετεί την ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου όπως και το Λαϊκό Κόμμα και εδώ λέει πόσο καταστροφική είναι η εφαρμογή του για τη χώρα».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τη διαπραγμάτευση που θα αρχίσει για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ανέθεσε τον συντονισμό των ελληνικών προσπαθειών στην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και συνέστησε στους υπουργούς να συνεργάζονται μαζί της.
Όπως σημείωναν, εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι, στη σύνοδο της Παρασκευής, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικά την πρότασή της για μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και επαναγορά ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι αυτή δεν συμβαδίζει με όσα θέλει η Ελλάδα και ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι στην απόφαση δεν υπάρχει αναφορά ούτε καν στην επιμήκυνση.
Επιπροσθέτως, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι «καλές είναι οι δηλώσεις, αλλά εκείνο που μετρά είναι οι πράξεις».
Η απάντηση της ΝΔ
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Ο κ. Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία προς τους υπουργούς του, αντί να συντονίσει και να συμμαζέψει το κυβερνητικό του σκορποχώρι, επέλεξε για μια ακόμη φορά να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλογιστεί πού έχει οδηγήσει τη χώρα, πριν μιλήσει.
«Ας μας απαντήσει: Έχει κάτι να πει για την αύξηση της ανεργίας στο 15%;», τονίζει ο κ. Μιχελάκης και προσθέτει: «Ακόμα πριν μιλήσει για τους απανταχού σοσιαλιστές, θα έπρεπε να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την ευρύτερη πολιτική του οικογένεια, που περιλαμβάνει τους κυρίους Καντάφι, Μουμπάρακ και Μπεν Αλί.
»Και κάτι ακόμα: Όταν οι διαρροές του κ. Παπανδρέου λένε ότι ‘καλές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ., αλλά εκείνο που μετρά είναι οι πράξεις’, ας είχαν αναλογιστεί οι ίδιοι για τις πράξεις του κ. Παπανδρέου. Γιατί η μόνη πράξη που ο κάθε Έλληνας έχει βιώσει στο πετσί του είναι η ανεξίτηλη πράξη υπογραφής του Μνημονίου, με σφραγίδα ΔΝΤ από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου», κατέληξε.
Ο Ρεν για τα επιτόκια
Είναι κρίσιμο, κατά τον Επίτροπο για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής, να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.
Αυτό επεσήμανε έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Παπανικολάου, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Παράλληλα, έκανε λόγο για κατεστημένα συμφέροντα και προνομιούχους, καθυστερήσεις, μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα φέτος ακόμα πιο κάτω και από τον προβλεπόμενο στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως την καταβολή προσπαθειών από μέρους των δύο χωρών για την επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση ότι δεν θα προκύψουν μελλοντικά τα ίδια προβλήματα, τόνισε σε χθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξηγούν την άνοδο των σπρεντ των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά, μαζί με τις υποβαθμίσεις και απειλές υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το σπρεντ των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαινόταν χθες πάνω από τις 960 μονάδες βάσης.