Στο περιστατικό τραυματισμού ενός 13χρονου μετά από challenge στο TikTok αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews η κ. Μακρή ανέφερε ότι «το παιδί περπάτησε μέχρι το σχολείο των καθηγητών που αντέδρασαν σωστά και ακαριαία. Ωστόσο, μένει να δούμε αν υπήρξε και δική τους αμέλεια (σ.σ. των καθηγητών) ή όχι».
«Έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από τον περιφερειακό Διευθυντή (Εκπαίδευσης) για να διαπιστώσουμε αν υπήρξε αμέλεια των εκπαιδευτικών» ανέφερε στη συνέχεια.
Η κ. Μακρή τόνισε ότι ο ανήλικος ζήτησε να μην τιμωρηθεί κανένας άλλος, λέγοντας ότι «δεν φταίνε οι συμμαθητές μου», ενώ για την κατάσταση της υγείας του είπε ότι «είναι σε σταθερή κατάσταση και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του».
Σύμφωνα με την κ. Μακρή τα ακριβή αίτια του περιστατικού είναι αντικείμενο διερεύνησης σημειώνοντας ότι στα σχολεία δεν απαγορεύεται η κατοχή αλλά η χρήση του κινητού.
«Υπάρχουν τιμωρίες των παιδιών. Ξεπερνούν τις 7.000» σημείωσε σχετικά με την χρήση κινητών τηλεφώνων εντός του σχολικού περιβάλλοντος. «Ο αριθμός σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δείχνει ότι το έχει αποδεχθεί», πρόσθεσε η υφυπουργός Παιδείας.
Αναφορικά με το Διεθνές Απολυτήριο IB στα δημόσια σχολεία που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι από το 1995 υπήρχε αυτή η δυνατότητα της Πολιτείας. «Θα εφαρμοστεί χωρίς καμία επιβάρυνση σε τουλάχιστον πέντε πρότυπα Λύκεια, στην Β’ και Γ’ Λυκείου» σημείωσε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει κατάρτιση των εκπαιδευτικών.
«Τα Πρότυπα Λύκεια είναι αυτά όπου εφαρμόζουμε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και εν συνεχεία αυτό γίνεται κεκτημένο όλης της Δημόσιας Παιδείας», πρόσθεσε η κ. Μακρή.
Παράλληλα τόνισε πως δεν θα περιοριστεί το πιλοτικό πρόγραμμα μόνο στην Αθήνα αλλά θα γίνει σωστή επιλογή των σχολείων, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Απολυτήριο δεν έχει κόστος και είναι κάτι που η Πολιτεία οφείλει να το παρέχει στους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό ή στα μη κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές, είπε ότι οι διαγραφές γίνονται από τα ιδρύματα και όχι από το υπουργείο Παιδείας.
«Είναι οι δικλείδες για εκείνους που όντως εργάζονται είκοσι ώρες την εβδομάδα, για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας -υπάρχει η δυνατότητα διακοπής φοίτησης που μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια- που δεν πρέπει να ανησυχούν όσα παιδιά θέλουν να φοιτήσουν», όπως είπε.
Η υφυπουργός μίλησε και για την ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη για το σχολείο των παιδιών του αστυνομικού της βουλής λέγοντας:
«Τα παιδιά δεν συχνωτιζόταν με άλλα παιδιά. Έγινε (το περιστατικό) σε μια χρονική στιγμή που είμαστε όλοι υποψιασμένοι. Οι εκπαιδευτικοί μας είναι επιμορφωμένοι. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Διερευνούμε εάν οι εκπαιδευτικοί όφειλαν με τη συμβουλή ψυχολόγων να κάνουν κάτι παραπάνω». Υπενθύμισε, μάλιστα ότι οι εκπαιδευτικοί που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά έχουν το ακαταδίωκτο.