Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνδιαχείριση στο Αιγαίο με την Τουρκία»

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντησή του με τον Χακάν Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως συνδιαχείριση στο Αιγαίο. 

«Είναι μια διαδρομή η οποία ξεκίνησε από το Βίλνιους της Λιθουανίας δεκαέξι μήνες πριν, όταν οι ηγέτες Ελλάδος και Τουρκίας αποφάσισαν να ξεκινήσουμε έναν δομημένο διάλογο στη βάση πυλώνων με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με πολιτικές οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν μια καλύτερη σχέση γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και από την άλλη πλευρά να χτίσουμε πάνω σε εκείνα τα οποία μας ενώνουν σε μια θετική ατζέντα μέτρων, τα οποία θα ήταν αμοιβαία επωφελή», ανέφερε. 

«Έχει υπάρξει μια σημαντική πρόοδος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι σχέσεις είναι καλές. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε και το αποδεχθήκαμε νομίζω και οι δύο σήμερα και στις δημόσιες δηλώσεις μας, ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αρθούν προβλήματα τα οποία ανατρέχουν σε δεκαετίες. Καταλαβαίνουμε όλοι τη συνθετότητα των ζητημάτων. Άρα η προσέγγισή μας είναι βήμα βήμα για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια σχέση καλής γειτονίας, η οποία μάλιστα θα είναι στέρεη και εδραία», συμπλήρωσε.

«Εκείνο το οποίο διαπιστώσαμε είναι ότι έχουμε μια διαφορετική θέση αφετηρίας, ότι υπάρχει μια σημαντική απόσταση σε ότι αφορά το εύρος που αντιλαμβανόμαστε τη συζήτηση αυτή», είπε στη συνέχεια. 

Σχετικά με τη φράση «καζάν καζάν» που ορισμένοι το ερμηνεύουν ενδεχομένως ως μια συνδιαχείριση στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνδιαχείριση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν θα επέτρεπε καν η δική μας θέση μια τέτοια προσέγγιση. Υπάρχουν οι αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί και εκείνες που θα υπογραφούν, οι οποίες αφορούν την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Έχουμε πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε. Υπάρχει το κοινό πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης και των κυκλωμάτων διακινητών, τα οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε. Υπάρχει η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας. Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να έχουμε επωφελείς συμφωνίες για τις δύο χώρες, για τους δύο λαούς. Στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να υπάρξει η οποιαδήποτε τέτοιου τύπου συνεκμετάλλευση».

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε και για το Κυπριακό λέγοντας: 

«Θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι υπάρχει μια σημαντική κινητικότητα στο Κυπριακό. Η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η άμεση επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, νομίζω συνιστά μια σημαντική πρόοδο. Προσβλέπουμε στο ότι θα υπάρξουν επόμενα βήματα στην επανεκκίνηση αυτού του διαλόγου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εκεί που πρέπει να κινηθούμε και αυτό που υποστηρίζει παγίως η Ελλάδα σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να έχουμε μια ενιαία Κύπρο για τους για να προαχθεί η ευημερία των πολιτών του νησιού, αλλά είναι και ένα οικουμενικό σύμβολο να έχουμε επιτέλους την επανένωση του νησιού, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια απόσταση από την τουρκική πλευρά».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια μεγάλη έκρηξη να καταστρέψει το ελληνικό νησί;
Το BBC News πέρασε μια ολόκληρη ημέρα πάνω στο βρετανικό βασιλικό ερευνητικό σκάφος RRS Discovery, συμμετέχοντας στην αναζήτηση στοιχείων
BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια μεγάλη έκρηξη να καταστρέψει το ελληνικό νησί;
Νετανιάχου: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» παρά να συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα
Οι δηλώσεις του ήρθαν αφού ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν περισσότερους από 90 ανθρώπους σε διάστημα 48 ωρών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας
Νετανιάχου: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» παρά να συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα