Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάκελο για τα «μυστικά κονδύλια» κατέθεσε ο Τσίπρας

Δίωρη κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το θέμα των απορρήτων δαπανών

Δίωρη κατάθεση στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το θέμα των απορρήτων δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζακίτης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2004-2007 υπήρξε τεράστια υπέρβαση στα ποσά που διατίθενται σε διάφορα υπουργεία. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο, την επίμαχη περίοδο σημειώθηκε απόκλιση από 200% έως και πάνω από 1.000%, σε σχέση με τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί για υπουργεία. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, με συνεχείς παρεμβάσεις του στη Βουλή, υποστηρίζει ότι οι υπερβάσεις στα ποσά που διατίθενται σε «μυστικά κονδύλια» ξεπερνούν το 270% την περίοδο μετά το 2009. Σήμερα μάλιστα, προσκόμισε στον εισαγγελέα φάκελο με τα στοιχεία που έχει επικαλεστεί για το θέμα. «Οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν όλες τις καταγγελίες που εδώ και τέσσερις μήνες καταθέσαμε με ερωτήσεις μας σε αρμόδιους υπουργούς, και απάντηση δεν πήραμε, για τις υπερβολικές υπερβάσεις απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια περίοδο κρίσης και μνημονίου που ο ελληνικός λαός κάνει αιματηρές θυσίες, κατά 200% και 270% το 2009 και το 2010», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του.

«Ο λαός ζητά να σταματήσει η ατιμωρησία»

«Ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, «απαιτεί να γνωρίζει πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα». «Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αρκεί να αφεθεί ελεύθερη χωρίς παρεμβάσεις, να προχωρήσει στη διερεύνηση μιας σειράς υποθέσεων. Ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, που καταρρέει, φοβάται τη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων. Ο λαός ζητά να σταματήσει η ατιμωρησία. Αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει να πληρώσουν», διεμήνυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς και το αίτημα αντικατάστασής τους, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του για «απροκάλυπτες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο έργο τους». «Η εκτίμησή μου (για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης) υπήρχε πριν την προηγούμενη εβδομάδα και γι αυτό και ζήτησα να κατατεθεί στη Βουλή ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Σήμερα δεν είναι πια εκτίμηση. Είναι ηλίου φαεινότερο, η παρέμβαση είναι απροκάλυπτη. Δεν είναι μεθοδευμένη απλά ή μυστική. Είναι απροκάλυπτη η παρέμβαση», υποστήριξε.

«Εκλογές τώρα» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, «εκλογές τώρα», ζητά και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του, για την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά του λαού» τα δυσβάστακτα, όπως λέει, μέτρα που συνοδεύουν την ολοκλήρωση του PSI υποστηρίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός, περιορισμένης θητείας και οι τρεις αρχηγοί δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Μ. Γλέζος: Οι Γερμανοί μας τιμωρούν για το ’40!

Καταπέλτης ήταν ο Μανώλης Γλέζος γι’ άλλη μια φορά μιλώντας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο συνάντηση για το θέμα. Όπως είπε μιλώντας χθες στο «πρωινό ΑΝΤ1» και τον Γιώργο Παπαδάκη ο κ. Γλέζος ανέφερε πως «η Ιταλία και η Βουλγαρία πληρώσανε όσα χρωστούσαν στην Ελλάδα και καθόρισε η Διασυμμαχική Επιτροπή. Γιατί η Γερμανία αυτοεξαιρείται;» και συμπλήρωσε πως αυτό γίνεται γιατί η Γερμανία θέλει να μας τιμωρήσει «επειδή η Ελλάδα κατέρριψε τον μύθο περί αήττητου του άξονα με το έπος ’40-‘41». «Γιατί αν δεν υπάρχει ναζιστικό καθεστώς σήμερα στη Γερμανία το οφείλει και στην πάλη του ελληνικού λαού», επισήμανε ο Μανώλης Γλέζος. Όπως τόνισε οι γερμανικές αποζημιώσεις σήμερα ανέρχονται χωρίς τόκους στα 168 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ