Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Τρία, ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα θίγει με ισάριθμες ερωτήσεις του προς τα αρμόδια υπουργεία, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου. Εστιάζει κατ’ αρχήν στον τεράστιο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας να χάσει κονδύλια για περιβαλλοντικά έργα ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται κατά δεύτερον, στην πλήρη υποβάθμιση στην οποία έχει οδηγήσει το αρμόδιο υπουργείο τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, μια υπηρεσία πολύ σημαντική για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας και κατά τρίτον, υπογραμμίζει τα σημαντικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει το «Άσυλο του Παιδιού», ένα ίδρυμα που παρέχει υπηρεσίες σε 630 οικογένειες της Θεσσαλονίκης.
Κινδυνεύουν κονδύλια για περιβαλλοντικά έργα
«Άμεση είναι η απειλή να βγουν από τα προγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου πόροι για περιβαλλοντικά έργα και να μεταφερθούν αλλού, διότι το τελευταίο διάστημα δεν εμφανίζουν καμία πρόοδο», τονίζει ο κ. Καράογλου, επισημαίνοντας ότι «τα εν λόγω έργα είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)». Σημειώνει ότι εκτός από τα συγκεκριμένα έργα, στο ΕΠΠΕΡΑΑ έχουν περιληφθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ. «Είναι αδιανόητο», λέει, «υπό τις δεδομένες συνθήκες, το αρμόδιο Υπουργείο να κωλυσιεργεί σε τομείς των αρμοδιοτήτων του, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας μας. Η αδράνεια και οι καθυστερήσεις οδηγούν σε αρνητικά, για τη χώρα μας, αποτελέσματα. Έργα, τα οποία αφορούν στην ύδρευση, τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τα αποχετευτικά συστήματα, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημόσιων κτιρίων, απειλούνται με οριστική διαγραφή, εάν δεν ενεργοποιηθεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ρωτάει τον αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να μην χαθούν κονδύλια, που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στη χώρα μας;».
Αναστολή της λειτουργίας των ΠΕΚ
Αναφορικά με την υποβάθμιση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, ο κ. Καράογλου, τονίζει ότι «η αιφνίδια αναστολή λειτουργίας τους, από την 1/2/2012, δεν συνάδει με την πολιτική που υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστική η προχειρότητα, με την οποία το αρμόδιο υπουργείο έλαβε μια σειρά αποφάσεων, αναφορικά με τον σχεδιασμό της λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών», επισημαίνει ο βουλευτής. «Ειδικότερα», λέει, «όσον αφορά στο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης, οι ερασιτεχνισμοί των αρμοδίων είναι χαρακτηριστικοί» και αναφέρεται με λεπτομέρειες σε τοποθετήσεις και αντικαταστάσεις διευθυντικών στελεχών και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να έχουν άμεση αρνητική επίπτωση στην εύρυθμη λειτουργία τους. «Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο», τονίζει, «όπου η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας έχει πλήρως εκτροχιαστεί, η κατάρρευση του φοροελεγκτικού μηχανισμού που προκύπτει από τους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου, είναι πρωτοφανής». Συνέπεια τούτων, ο κ. Καράογλου, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών: «1ον Αν προτίθεται να αποσύρει την απόφασή του, με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων; 2ον Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να ενισχυθεί ο σημαντικός ρόλος των ΠΕΚ; και 3ον Αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και αν ναι τι περιλαμβάνει αυτός ή κατά την προσφιλή του τακτική το αρμόδιο Υπουργείο «βαδίζει στα τυφλά» αυτοσχεδιάζοντας γενικώς και αορίστως;».
Οξύτατα προβλήματα στο «Άσυλο του Παιδιού»
Τέλος, αναφερόμενος στο «Άσυλο του Παιδιού», ο κ. Καράογλου, τονίζει ότι «αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, καθώς έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, λόγω της περικοπής της επιχορήγησης που καταβαλλόταν από την πολιτεία, αλλά και λόγω των προβλημάτων, που έχουν ανακύψει εξαιτίας της περικοπής της επιχορήγησης, αλλά και του ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και χρόνια με την αδειοδότηση του ιδρύματος από το αρμόδιο Υπουργείο». Υπογραμμίζει μάλιστα το γεγονός ότι «εάν δεν επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της αδειοδότησης, το ίδρυμα κινδυνεύει να αναστείλει τη δράση του». Ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, έτσι ώστε να διευθετηθεί το θέμα της αδειοδότησης του ιδρύματος «Άσυλο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, η προσφορά του οποίου στις άπορες οικογένειες της πόλης είναι μεγάλη;».