Εξάλλου, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού».
Υπενθυμίζεται, ότι το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Συγκεκριμένα, ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά τη λήξη φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο και έχουν κλείσει τις πόρτες, προκειμένου να μην εισέλθει κανείς. Από χθες το πρωί, βρίσκονται έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, της νεολαίας του ΚΚΕ, που ζητούν να μπουν για να ετοιμάσουν τον χώρο για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε κοντινή απόσταση.
Μήνυμα Γαβρόγλου
«Ημέρα μνήμης», που ανήκει στους ήρωές της, αλλά και στους νέους, τους οραματιστές, καθώς επίσης και τη νέα γενιά, χαρακτηρίζει τη 17η Νοέμβρη, στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. «Μέσα σε τρεις μόνο λέξεις, οι νέοι της γενιάς του Πολυτεχνείου κατάφεραν να αφήσουν την πιο ισχυρή παρακαταθήκη αγώνα για τις γενιές του αύριο, για τους λαούς που διεκδικούν ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον» αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει: «"Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία"», το σύνθημα που η ορμή του συνέθλιψε τη βάναυση καταπίεση του καθεστώτος των συνταγματαρχών, έδωσε πνοή στον πόθο των πολιτών για δημοκρατία, νοηματοδότησε ξανά την "αρετή" και την "τόλμη" ως έννοιες αναπόσπαστες της ελευθερίας».