Αναβαθμίζουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας Σερβίας σε μια κρίσιμη περίοδο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πριν λίγη ώρα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, μετά την ολοκλήρωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συναντήσεων, τέθηκε και η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι μακρινό σχέδιο αλλά θα ξεκινήσει άμεσα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δίκτυα και ο τουρισμός και τόνισε ότι, εξέφρασε στον Πρόεδρο Βούτσιτς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και της Σερβίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός παράγοντας για τη Σερβία, καθώς είναι στην τρίτη θέση των επενδύσεων προς τη χώρα αυτή.
Τι αποφασίστηκε
Ειδικότερα, σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, αναφέροντας ότι ήδη η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα σε επενδύσεις στη Σερβία και μπορεί να γίνουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα στη Σερβία όσο και Σερβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οι υπουργοί μας δουλεύουν εντατικά σε μια σειρά τομείς για να προωθηθεί η συνεργασία των δυο πλευρών στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα αγροτικής παραγωγής , αμυντικής βιομηχανίας και φαρμακοβιομηχανίας και σε προγράμματα αποκρατικοποιήσεων. «Κοιτάζουμε ιδιαίτερα δυο πρότζεκτ πολύ σημαντικά, την πλωτή διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου, έργο τεράστιο για όλη την Ευρώπη και τη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τη σιδηροδρομική σύνδεση είπε ότι δεν είναι μακρινό σχέδιο αλλά θα ξεκινήσει άμεσα γιατί η χρηματοδότηση είναι δεδομένη και υπάρχει η πολιτική βούληση από τις δυο πλευρές ώστε να μικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ανέφερε ακόμη ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενώ συμφωνήθηκε και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης μεταξύ των δυο χωρών.
Τις δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός, είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από πρόσκληση του Αλεξάντερ Βούτσιτς ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο Σέρβος πρόεδρος
Στις προοπτικές βελτίωσης των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Σέρβος πρόεδρος τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δυο χωρών κατάφεραν όχι μόνο να επιστρέψουν στα «παλιά καλά επίπεδα» αλλά να αποκτήσουν και νέα ώθηση.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή είναι 400 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Βούτσιτς. Είπε ωστόσο ότι υπάρχει τάση για αύξηση των σερβικών εξαγωγών ενώ ανέφερε ότι οι Έλληνες επένδυσαν 2,5 εκατ. στη Σερβία και αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις. «Να παραμείνουν στον τομέα των τραπεζών, ταυτόχρονα να μπουν και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και να δείξουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Βούτσιτς.
Ο Σέρβος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την «ξεκάθαρη ελληνική θέση σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο». Σχετικά με την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, είπε ότι η Σερβία θέλει -και δεν εκβιάζει κανέναν, δεν ζητάει τίποτα από κανέναν- να ξέρει πότε θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζητάμε μόνο να μας σέβονται και να μας αντιμετωπίζουν όπως όλους τους άλλους, δεν ζητάμε κάτι που δεν αξίζουμε. Αν κάνουμε όλα όσα χρειάζονται θέλουμε να ξέρουμε πότε θα γίνουμε αποδεκτοί. Αυτό είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες της Σερβίας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσιτς.
Για τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι, ο κ. Βούτσις ανέφερε ότι συνδέεται και με τη γραμμή Βελιγράδι - Βουδαπέστη «και μας χρειάζεται γιατί περνάει από τη Σερβία από τον νότο ως τον βορρά».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε, ότι η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη.
Για Κυπριακό και στάση Τουρκίας
Στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
«Η φιλία, η συνεργασία σταθερότητα ευρύτερη περιοχή προκειμένου να επιτευχθεί χρειάζεται όλοι, όλες οι χώρες, να σεβόμαστε ένα πράγμα, το διεθνές δίκαιο. Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη, να μη σέβεται το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις εμείς παραμένουμε αταλάντευτα προσανατολισμένοι στην προσπάθεια τις διαφορές να τις επιλύουμε μέσα από το διάλογο, μέσα από μια θετική ατζέντα συνεργασίας. Ταυτόχρονα όμως, είμαστε αποφασιστικοί προκειμένου να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο, στρατηγική, διεθνή ερείσματα, «δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, διαπραγματεύεται με δημιουργικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
«Μπορεί να μην πετύχαμε επίλυση του κυπριακού σε αυτήν τη φάση, θα παραμείνουμε όμως σταθεροί στο να μην υπάρξει οριστικό τέλος στις συνομιλίες και να επανέλθουμε κάποια στιγμή στο τραπέζι του διαλόγου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια ρήση για την εξωτερική πολιτική που λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαυγίζει αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δε χρειάζεται να γαυγίζει. «Εμείς δεν γαυγίζουμε πολύ αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Καμιά φορά όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδια σου ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει ένας σταθερός πυλώνας στην περιοχή. «Και τώρα που ανακάμπτει από την οικονομική κρίση ξανακερδίζει χαμένο έδαφος και αναδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, χώρα πολύτιμη στο ΝΑΤΟ εξαιτίας και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με χώρες στην ευρύτερη περιοχή», όπως είπε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.