Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλείται ως παρατηρητής σε ανάλογη συνάντηση και θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν ενιαίες θέσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας.
Το «μενού»
Το «μενού» της συζήτησης δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και το Προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η παρουσία του πρωθυπουργού αποτελεί το πρώτο βήμα που γίνεται για τη δημιουργία συμμαχιών εκτός συνόρων.
Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην Αθήνα, όπου τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η... σύνοδος των Νοτίων με τη συμμετοχή ηγετών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (από τους Σοσιαλιστές έως το Λαϊκό Κόμμα).
Οι «προσκλήσεις»
Οι «προσκλήσεις» για την άτυπη σύνοδο στην Αθήνα έχουν σταλεί στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απαντήσει θετικά, ενώ η ατζέντα θα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα: την οικονομία, την ασφάλεια, το Προσφυγικό και το Brexit. Η προσέγγιση σε αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντική, εν όψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Θα ακολουθήσει το ταξίδι στη Νέα Υόρκη από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και σε δύο ξεχωριστές διασκέψεις για το Προσφυγικό.