Της Λεμονιάς Βασβάνη
Την ελπίδα το Κυβερνείο (γνωστό και ως Παλατάκι) να γίνει το Ζάππειο της Βόρειας Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον πρόεδρο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη και την Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και ξεναγήθηκε στο προαύλιο του κτηρίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αξιοποιείται ένας δημόσιος χώρος»
Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αξιοποιείται ένας δημόσιος χώρος. Όπως είπε, ικανοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών ολόκληρων για την αποκατάσταση του Κυβερνείου, όπου εκτυλίχτηκε η σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης.
«Χαίρομαι που η Βουλή αποφάσισε να αναλάβει την δαπάνη αυτού του έργου και να δοθεί το Κυβερνείο στην τοπική κοινωνία. Πιστεύω ότι με την τεχνογνωσία που διαθέτει στην διαχείριση ιστορικών κτηρίων, θα είναι μια βιώσιμη επένδυση. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του τοπόσημου επιβάλλει να αποκτήσει μια μόνιμη παρουσία στη Θεσσαλονίκη η Βουλή, ένα χώρο συζητήσεων, συνεδρίων, πολιτισμού. Αυτό είναι το όραμα του προέδρου της Βουλής που το στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση».
Τασούλας: «Όχι πια όνειρο, αλλά συγκροτημένο σχέδιο»

«Το καλοκαίρι πέρυσι σε αυτό το χώρο παίχτηκε από το ΚΘΒΕ μια εντυπωσιακή παράσταση. Ένα έργο διεθνούς ρεπερτορίου με τίτλο “Όνειρο θερινής νυκτός”. Το όνειρο της περιοχής, ο καημός για την αναβίωση του Κυβερνείου σήμερα φεύγει από τη φάση του ονείρου, είναι πλέον ένα σχέδιο συγκροτημένο, μελετημένο, με χρονοδιάγραμμα και δυνατότητα υλοποίησης. Αυτό το σχέδιο λέει ότι το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ συνεργαζόμενοι με την Βουλή των Ελλήνων θα παραδώσουν στην τοπική κοινωνία ανακαινισμένο και σε πλήρη λειτουργικότητα αυτό το υπέροχο κτήριο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Ζάππειο της Βορείου Ελλάδος» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Ο κ. Τασιούλας υπογράμμισε πως η ιδέα για την αναβίωση του Κυβερνείου είχε την ομόφωνη γνώμη όλων των κομμάτων και πρόσθεσε:
«Τι καλύτερο ένα αίτημα ομόφωνο και παλλαϊκό της Θεσσαλονίκης να το φέρει εις πέρας η Βουλή που εκφράζει με τη δική της φωνή το λαϊκό παλμό!».
Όπως είπε: «Ένα από τα προβλήματα που έχουμε στη χώρα μας είναι ότι όταν λέμε “όλοι μαζί”, κατά βάθος όλοι εννοούμε “όλοι μαζί μου”. Αλλά δεν λέμε το “μου”. Σήμερα το “όλοι μαζί”, το εννοούμε. Η πρότασή σας υλοποιείται. Το αίτημα των βουλευτών της Θεσσαλονίκης το αγκαλιάζει το Υπερταμείο, το θέτει υπό την αιγίδα της η Βουλή και δεν θα είναι πια όνειρο, αλλά σχέδιο που θα ξετυλιχθεί. Θα δούμε δραστηριότητες που έχουν σχέση με ένα περικαλλές κτήριο, έναν πολυχώρο πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως ήλθε η ώρα η Βουλή των Ελλήνων να αποκτήσει μια σταθερή βάση εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Και τι καλύτερη ευκαιρία γι' αυτό η αξιοποίηση ενός από τα εμβληματικώτερα δημόσια κτήρια που είναι γνωστό και ως «Κυβερνείο» ή «Παλατάκι». Με περίοπτη θέση στην παράκτια ζώνη και με βαρύνουσα σημασία, ιστορική και συμβολική, το Κυβερνείο και η τοπική κοινωνία της Καλαμαριάς και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης περιμένουν πολλά χρόνια την αποκατάσταση και επαναλειτουργία. Κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα μια ιδέα σας που μου την πρωτοείπατε πριν λίγους μήνες, να εξετάσουμε σοβαρά τη δυνατότητα να γίνει το Κυβερνείο η βορειοελλαδίτικη έδρα του Ιδρύματος της Βουλής, γίνεται πράξη. Σύντομα και έπειτα από επίκαιρες μελέτες θα ξέρουμε τι χρειάζεται από πλευράς κόστους και εργασιών για την επαναλειτουργία του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου. Και είμαι βέβαιος πως με αυτή τη γνώση και την συνεργασία μας με το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα υλοποίησης, επιτέλους, της αποκατάστασης, για να έλθει μετά, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, η αξιοποίησή του ως πολυχώρου πολιτισμού μέσα από το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος της Βουλής. Πρωτοβουλιών που τα τελευταία χρόνια γνώρισε καλά η Βόρεια Ελλάδα με εκθέσεις, συνέδρια και συναντήσεις στην Καβάλα, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Έδεσσα και την Καστοριά. Χαίρομαι που η Βουλή των Ελλήνων ανταποκρίνεται στην ευθύνη να φέρει σε πέρας ένα ομόθυμο αίτημα της Θεσσαλονίκης και που στη θέση του παλαιού οχυρού θα εγκατασταθεί ένα ανοιχτό στην τοπική κοινωνία ορμητήριο πολιτισμού και ιστορικής έρευνας γύρω από την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, δήλωσε: «Άλλο ένα εμβληματικό έργο μετά από την εκκίνηση προετοιμασίας του διαγωνισμού ανάπλασης της ΔΕΘ, έρχεται να προστεθεί στη Βόρεια Ελλάδα και στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την αναβίωση του Κυβερνείου - το περίφημο «Παλατάκι» της Θεσσαλονίκης. Με τη συνεργασία της ΕΤΑΔ και της Βουλής των Ελλήνων, διασφαλίζουμε ότι αυτό το ιστορικό κτίριο θα αναδειχθεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και συνεδρίων. Η αξιοποίηση του Κυβερνείου θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου, ανέφερε: «Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και η υπογραφή του μνημονίου ανοίγουν μία νέα σελίδα αξιοποίησης για το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης. Μέσα από τη τριμερή συνεργασία της ΕΤΑΔ, του Υπερταμείου και της Βουλής των Ελλήνων προτεραιότητα μας είναι να υλοποιήσουμε με άρτιο τρόπο ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού αυτού τοπόσημου της Καλαμαριάς, της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Κυβερνείο στη θέση που του αρμόζει σύμφωνα με την ιστορία του και μοναδικότητα του, καθιστώντας το ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης, πολιτισμού και τουρισμού με σημαντικά οφέλη για τη χώρα και τους πολίτες».
«H σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Καλαμαριά και ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Με την υπογραφή του μνημονίου γίνεται ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη σωτηρία του εμβληματικού κτηρίου του Κυβερνείου, για την αποκατάσταση και την αξιοποίησή του υπέρ της κοινωνίας, υπέρ των πολιτών", δήλωσε η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου.
Κατά την ξενάγηση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου (Παλατάκι)», Νίκος Καρακώστας αναφέρθηκε στις στιγμές δόξας που έζησε το κτήριο και ζήτησε «να επανέλθουν εδώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Τραγουδιού». Μάλιστα έδειξε στον πρωθυπουργό και μια φωτογραφία του πρωθυπουργού από την εποχή ο τελευταίος ήταν παιδί και είχε επισκεφθεί το Παλατάκι με τον πατέρα του.

Το μνημόνιο αφορά στην τριμερή συνεργασία, για την αποκατάσταση, λειτουργική αναβάθμιση και αξιοποίηση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης – γνωστό και ως Παλατάκι - σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ως πολυχώρου πολιτισμού, συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης, και προβλέπει, αρχικά το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ να προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμανσης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου.
Με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή των Ελλήνων, εν συνεχεία, θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ' ολοκλήρου είτε μερικώς, με τη συνδρομή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, σε περίπτωση που αυτά κριθεί αναγκαίο. Αφού ολοκληρωθεί η εκτίμηση του κόστους, οι τρεις συνεργαζόμενοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την περαιτέρω συνεργασία τους για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου και των ενεργειών συντονισμού υλοποίησης του έργου. Δημιουργείται μια τριμερής ομάδα εργασίας μεταξύ της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ για το συντονισμό της συνεργασίας.
Το Κυβερνείο θα είναι ανοιχτό στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και τους επισκέπτες, καθιστώντας το ένα ενεργό και ζωντανό σημείο αναφοράς της Καλαμαριάς, της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας συνολικά. Για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού χαρακτήρα του Κυβερνείου, στόχος είναι η διοργάνωση μόνιμων ή περιοδικών εκθέσεων τέχνης, πολιτισμού και ιστορίας, συνεδρίων καθώς και μουσικών εκδηλώσεων. Οι χρήσεις του κυβερνείου θα ανταποκρίνονται στην ιστορική και πολιτιστική αξία του κτηρίου, χωρίς να αλλοιώνουν τον εσωτερικό και εξωτερικό χαρακτήρα του. Έμφαση θα δοθεί παράλληλα γύρω από θέματα ιστορίας του κοινοβουλευτισμού, θεσμών και πολιτιστικά θέματα που άπτονται του σκοπού του ιδρύματος της Βουλής. Η δημιουργία ροής επισκεπτών και η οικονομική βιωσιμότητα είναι βασικοί στόχοι, υπηρετώντας το δημόσιο σκοπό, την ιστορικότητα και το χαρακτήρα της λειτουργίας του.