Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελληνική αντιπροσωπεία σήμερα στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις

Μεταβαίνουν ως απεσταλμένοι του πρωθυπουργού για νέες συνομιλίες προκειμένου να καλυφθεί έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας...

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία για νέες συναντήσεις, κομίζοντας αντιπροτάσεις, με στόχο να υπάρξει απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και να κλείσει η συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 18η Ιουνίου, καθώς τότε συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ την ίδια μέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συγκαλεί το γερμανικό κοινοβούλιο με θέμα την Ελλάδα.

Καταιγισμό δηλώσεων είχαμε από όλες τις πλευρές και χθες, ενώ εμφανίστηκαν και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «τελεσίγραφα» από το Euroworking Group αλλά και για συζητήσεις για ελληνική χρεοκοπία. Τα σενάρια αυτά διαψεύσθηκαν από το Μαξίμου.

Και το Βερολίνο όμως διέψευσε γερμανικό δημοσίευμα ότι υπάρχει σχέδιο για τη χρεοκοπία της Ελλάδας επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Κατηγορηματικά διαψεύσθηκαν έξαλλου και οι πληροφορίες περί έλευσης μελών της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) στην Αθήνα.

Ποιοι πηγαίνουν στις Βρυξέλλες

Πιο αναλυτικά, η ελληνική αντιπροσωπεία που θα βρεθεί σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα θα αποτελείται από τους κκ Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την πρωτοβουλία για τις επαφές ανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι το ΔΝΤ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει αποσύρει τους διαπραγματευτές του από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση πάντως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Αδιανόητη μια συμφωνία χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ διεμήνυαν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι η απόφαση του ΔΝΤ «δεν σημαίνει πως το Ταμείο έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την Ελλάδα»

«Δεν νομίζω πως μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την ενέργεια του ΔΝΤ ότι σημαίνει πως το ΔΝΤ θα φύγει από τις διαπραγματεύσεις», προσέθεσε, ενώ είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

Κοινοτικές πηγές δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης θα συναντήσουν εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάντως, διευκρίνιζαν ότι η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. «Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταλήγουν στις επισημάνσεις τους οι κύκλοι της κυβέρνησης», τονίζουν από την κυβέρνηση.

Ο Ντάισελμπλουμ

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να υποβάλει εναλλακτικές αλλά «θα πρέπει να είναι κατάλληλες». «Και όσο δεν τις έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο», να επαναληφθούν οι συνομιλίες είπε. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι η επιτυχία εξαρτάται από τους Έλληνες.

«Η σύνοδος του Eurogroup στις 18 Ιουνίου θα γίνει έτσι κι αλλιώς, είτε υπάρχει έτοιμη μία συμφωνία πλαίσιο για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε τότε, είτε όχι», είπε. «Είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των Ελλήνων να υπάρξει αυτή η συμφωνία. Και όπως είναι τα πράγματα τώρα, βέβαια – δεν οδηγούν πουθενά» συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα φέρεται να εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, παραμένει σταθερή στη θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας. Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί, Πάνος Καμμένος, Γιάνης Βαρουφάκης και Γιώργος Σταθάκης.

Μετά τη σύσκεψη, η κυβέρνηση δήλωνε έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές υπό τον όρο να συμφωνήσουν και αυτοί σε τέσσερα βασικά σημεία.

Η ελληνική πρόταση

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.

-Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

-Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

-Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

Διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο».

Η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι οτ ΔΝΤ πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

Το ύψος των συντάξεων

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. «Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος», διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Περαιτέρω αναφέρουν ότι στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ: Καλό Πάσχα σε όλους, ακόμα και στους ριζοσπαστικούς αριστερούς παλαβούς
«Καλό Πάσχα και στους ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ Δικαστές και Αξιωματούχους Επιβολής του Νόμου που επιτρέπουν να συνεχιστεί αυτή η απαίσια...
Τραμπ: Καλό Πάσχα σε όλους, ακόμα και στους ριζοσπαστικούς αριστερούς παλαβούς