Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πωλείται μεγάλη εταιρεία από Θεσσαλονίκη - Τι σχεδιάζει ο «Βασιλιάς» αγαπημένων προϊόντων

Η επικείμενη αποεπένδυση από την Ελληνική Ζύμη και το νέο κεφάλαιο στην… αρτοβιομηχανία

Την ίδια στιγμή που η CVC έχει βάλει πωλητήριο στην Ελληνική Ζύμη, αναζητώντας τον επενδυτή που θα δώσει 400 εκατ. ευρώ για να την αποκτήσει, ο Μιχάλης Αραμπατζής, ο επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της και στην οποία παραμένει -μέχρι νεωτέρας-, ετοιμάζεται για το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα.

Μέσω της νέας του επιχειρηματικής δραστηριότητας «Αραμπατζής Arzy Baker», η οποία βρίσκεται δίπλα στην Ελληνική Ζύμη, ο επιχειρηματίας επεκτείνεται στον τομέα της παραγωγής αρτοσκευασμάτων.

Όπως ο ίδιος δηλώνει, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των εξαγωγών, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και πελατών που έχει χτίσει τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τις προηγούμενες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η στρατηγική του επικεντρώνεται κυρίως στις διεθνείς αγορές -κάτι που έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει μέσω της πορείας του στη Χρυσή Ζύμη, τη Μακεδονική Σφολιάτα και την Ελληνική Ζύμη, στην οποία εξακολουθεί να διατηρεί μειοψηφικό πακέτο μετοχών, κατέχοντας το 25%.

Σε ό,τι αφορά τη Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ (Ελληνική Ζύμη), πέρυσι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 13,3% ξεπερνώντας τα 150 εκατ. ευρώ και το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 26,7% έναντι 23,8% το 2023.

Τα ΕBITDA αυξήθηκαν κατά 22,1% και ανήλθαν σε 25,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη στα 25,7 εκατ. ευρώ από 10,4 εκατ. ευρώ το 2023.

Σε ό,τι αφορά τα συνολικά καθαρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τα 8,7 εκατ. ευρώ έναντι εξόδων 3,4 εκατ. ευρώ το 2023, «επηρεασμένα από το κέρδος πώλησης της συμμετοχής στην εταιρεία Ιωνική Σφολιάτα». Το 51% της Ιωνικής ανήκει πλέον στο Switz Group του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwhala.

Στο μεταξύ, η αγορά της κατεψυγμένης ζύμης αναπτύσσεται, με την αύξηση της κατανάλωσης να συνδυάζεται με στρατηγικές προώθησης και νέες κατηγορίες προϊόντων. Πέρυσι η αγορά της κατεψυγμένης ζύμης αυξήθηκε 5,7% σε όγκο και 3,2% σε αξία.

Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της Ελληνικής Ζύμης εστιάζει στην ενδυνάμωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και η αύξηση των μεριδίων αγοράς στους τομείς όπου δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το πρώτο δίμηνο του 2025, οι τιμές των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις εκτός κάποιων εξαιρέσεων (μαργαρίνες, προϊόντα κακάο κ.α.) ενώ σε ορισμένες παρατηρείται αποκλιμάκωση τιμών, όπως στο Extra Παρθένο Ελαιόλαδο.

Πηγή: euro2day

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ