Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Περίπου 20% ακριβότερο θα πληρώσουμε φέτος το αρνί και το κατσίκι του Πάσχα, με την τιμή να διαμορφώνεται σήμερα στα κρεοπωλεία στα 17 ευρώ, χωρίς κέρδος, όπως αναφέρουν οι κρεοπώλες. Μέχρι στιγμής μειωμένες κατά 20% είναι, σε σχέση με πέρυσι, οι παραγγελίες, με τους κρεοπώλες να καλούν τους καταναλωτές να κάνουν γρήγορα τις παραγγελίες τους αν θέλουν να μη μείνουν χωρίς αμνοερίφια στο γιορτινό τραπέζι. Την ίδια ώρα «κραυγή αγωνίας» απευθύνουν οι κτηνοτρόφοι για το μέλλον του κλάδου που συρρικνώνεται διαρκώς, ενώ τονίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν τα αμνοερίφια κάτω από 9 ευρώ το κιλό.
Η αγορά των αμνοεριφίων ενόψει της περιόδου του Πάσχα, αναλύθηκε χθες στην καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία έθεσε για ακόμη μια χρονιά υπό την αιγίδα του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Οι κρεοπώλες
«Ο κρεοπώλης είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ πρωτογενή τομέα και καταναλωτή και βάλλεται από όλες τις πλευρές», όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης. Κάποιοι θέλουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείσουν, όπως είπε.
Σε ότι αφορά τις τιμές των αμνοεριφίων για το Πάσχα, ο κ. Κεσίδης τόνισε ότι οι κρεοπώλες υπόσχονται στους καταναλωτές ότι η τιμή δε θα έχει μέσα κέρδος για τον κρεοπώλη.
Ειδικότερα, αναλύοντας τα κόστη, ανέφερε ότι αν υποθέσουμε ότι ο κρεοπώλης αγοράζει στα 11 ευρώ, αν προσθέσουμε το 13% του ΦΠΑ πηγαίνουμε στα 12,43, αν προσθέσουμε τη φίρα, τα πάγια και λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς και τα ένσημα, τα ενοίκια κλπ. τότε η τιμή κτήσης φτάνει τα 16.70 ευρώ το κιλό. «Από το Σάββατο του Λαζάρου, με το κεφαλάκι εκτός, έχουμε ήδη “μπει μέσα”. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτήν την στιγμή να πουλάει κάποιος κάτω από 17 ευρώ για να βγάζει τα έξοδά του», όπως τόνισε, ενώ εξέφρασε φόβους ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να έχουμε και άλλη ανατίμηση. Ειδικότερα είπε ότι η εισαγωγή των αμνοεριφίων από τη Ρουμανία, «τα οποία θα πουληθούν εκεί που πρέπει να πουληθούν», αναμένεται να φέρει μια ηρεμία στην αγορά, αλλιώς ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης θα διαμορφώσει και την τιμή.
Σημειώνεται ότι πέρυσι οι τιμές στα κρεοπωλεία ανά την επικράτεια ήταν από 14,8 έως 17,5 ευρώ το κιλό. Στα πάντα υπάρχει περίπου 20% αύξηση. Τέτοια αύξηση πρέπει να περιμένουμε και φέτος, όπως ειπώθηκε.
Ο κ. Κεσίδης τόνισε ότι ο καταναλωτής σεβόμενος καταρχήν το πορτοφόλι του να ψάξει να δει τι γίνεται και να κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται την παραγγελία του γιατί οι κρεοπώλες δεν σκοπεύουν να βάλουν περισσότερα αρνιά από τις παραγγελίες που θα έχουν δεχθεί μέχρι και Μ. Δευτέρα. «Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν παραγγείλουν δε θα φάνει καθόλου αρνί και κατσίκι». Περιμένουμε τις παραγγελίες για να κρίνουμε το ζωικό κεφάλαιο που θα βάλουμε στο μαγαζί, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αν η αγορά μέχρι Μ. Δευτέρα – Μ. Τρίτη δεν δείξει ζωντάνια στο τέλος θα μείνουν άσφαχτα αρνιά. Όπως εξήγησε ο κρεοπώλης μπορεί να πάρει την παραγγελία σήμερα, αλλά το αρνί και το κατσίκι που θα πάρει ο καταναλωτής δεν έχει σφαχτεί, θα σφαχτεί Κυριακή των Βαΐων ή Μ. Δευτέρα ή Μ. Τρίτη.
Μεγάλη μείωση ζωικού κεφαλαίου – Λείπει αιγοπρόβειο κρέας από την αγορά
Για μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα, στην οποία συνέβαλαν οι ζωονόσοι που αντιμετώπισε η χώρα το τελευταίο διάστημα, οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel , το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η γήρανση του πληθυσμού που ασχολείται με την κτηνοτροφία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Δημήτρης Μόσχος. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κτηνοτρόφων στην αιγοπροβατοτροφία, αυξήθηκε κοντά στα 59 έτη, όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν στα 54-55 έτη. Όσοι έχουν φύγει από το επάγγελμα μάλιστα, είναι νέοι σε ηλικία γιατί «δεν υπάρχει μεροκάματο», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Σχετικά με στοιχεία που δείχνουν αύξηση του ζωικού πληθυσμού, ο ίδιος είπε ότι έχουν καταγγείλει ότι αυτά «είναι πλαστά, μόνο για τις επιδοτήσεις και δεν ισχύουν». Παράλληλα ανέφερε ότι λόγω αυξημένου κόστους μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο στις εκμεταλλεύσεις και άρα η παραγωγή και υπάρχει μια κατεύθυνση προς την γαλακτοπαραγωγή, επιλέγοντας τις κατάλληλες ράτσες κλπ. Αυτό όμως σημαίνει ότι λείπει αιγοπρόβειο κρέας από την αγορά.
Σχετικά με το Καλάθι του Πάσχα είπε ότι δεν μπορεί να είναι κάτω από την περυσυνή τιμή όπως έλεγαν από τα αρμόδια υπουργεία «καθώς λείπουν από τη χώρα πάνω από 200.000 αμνοερίφια και είναι λογικό ότι αυτό θα αλλάξει και τις τιμές στη λιανική και τις τιμές στη χονδρεμπορική».
Χρειαζόμαστε 750-760.000 αμνοερίφια στη χώρα το Πάσχα. Φέτος οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000 και όσο περνούν οι μέρες, δυστυχώς, η εκτίμηση είναι πολύ μικρότερη και μετά βίας θα αγγίξουμε τις 450.000, τόνισε.
Παράλληλα είπε ότι υπάρχει και τεράστια ζήτηση για αρνί γάλακτος στις αγορές της ΕΕ το οποίο έχει πολύ μικρό κοστολόγιο για τους παραγωγούς και το τελευταίο διάστημα έφευγε στα 8,5 ευρώ το κιλό.
Τα σούπερ μάρκετ «σκοτώνουν» την παραγωγή λόγω της τιμής, ενώ οι κρεοπώλες είναι αυτοί που πραγματικά συντηρούν την εγχώρια παραγωγή, υποστήριξε, αναφέροντας ότι το 76% της εγχώριας παραγωγής περνά μέσα από τα μικρά κρεοπωλεία όλο το χρόνο, ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν τον «κράχτη» που είναι πολλές φορές η τιμή του κάτω και από την τιμή χονδρικής τη στιγμή εκείνη.
Μίλησε και για τις ελληνοποιήσεις και τις περιπτώσεις δηλαδή που μπαίνουν ζώντα ζώα από Ρουμανία, σφάζονται στην Ελλάδα και παίρνουν σφραγίδα με ντόπια ελληνική σφαγή, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνισμό και την αγορά.
Όπως είπε, οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί έχουν περάσει τα 9 ευρώ στο αρνί και τα 10 στο κατσίκι και ίσως οι τιμές να αυξηθούν τουλάχιστον 1 με 1,5 ευρώ μέχρι το αργότερο τη Μ. Δευτέρα.
Για την αγορά του Πάσχα, είπε ότι «ερχόμαστε δυστυχώς να επιβεβαιωθούμε σε αυτά που λέγαμε πέρυσι, ότι την εισαγωγή του αρνιού στο Καλάθι του Πάσχα θα την πληρώσουμε το επόμενο Πάσχα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ελλείψεις».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος κ. Ιωάννης Φασουλάς, σε γραπτό του μήνυμα, αναφέρει ότι «παρατηρείται σημαντική απόκλιση στις τελικές τιμές του κρέατος μεταξύ των παραδοσιακών κρεοπωλείων και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, ως αποτέλεσμα του μηχανισμού του Καλαθιού του Πάσχα, ο οποίος δημιουργεί αθέμιτες πιέσεις στις μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες του κρέατος που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καμπούρης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση» στον κλάδο σημειώνοντας ότι χρόνο με το χρόνο φθίνει η κτηνοτροφία και θα φτάσουμε σε μια εποχή όπου «το αμνοερίφιο θα θεωρείται είδος πολυτελείας». Είπε πως ενώ φαίνεται ότι η τιμή του αμνοεριφίου για το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερη για τους κτηνοτρόφους από τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη την προηγούμενη περίοδο από τα Χριστούγεννα και μετά οι παραγωγοί πουλάνε στην τιμή των 6 ευρώ. Το 70-80% της παραγωγής έφυγε με πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, όπως είπε. Και αυτός κατήγγειλε το Καλάθι του Πάσχα.
Οι καταναλωτές
«Οι καταναλωτές καλούνται για μία ακόμη φορά να πληρώσουν το μάρμαρο», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος κ. Απόστολος Ραυτόπουλος τονίζοντας ότι απαιτούν συγκράτηση τιμών.
Όπως είπε το Καλάθι του Πάσχα ξεκίνησε μόλις την Τετάρτη και όχι τη Δευτέρα, 7 Απριλίου, ενώ τόνισε ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές στο καλάθι είναι αυξημένες κατά 2-3,5 ευρώ το κιλό στο αρνί και στο κατσίκι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Δηλαδή μόνο στο κρέας υπάρχει αύξηση 20-30%. Η εκτίμηση είναι ότι στο ίδιο ποσοστό θα είναι η αύξηση και στις αγορές κρεάτων και στα κρεοπωλεία και τόνισε ότι οι καταναλωτές στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα.
Κατήγγελλε το γεγονός ότι δεν θα εφαρμοστεί φέτος το Καλάθι των Νονών, την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε υπάρχουν αυξήσεις σε παιχνίδια που φτάνουν έως και το 70% αλλά και σε σοκολατένια αυγά. Για το τελευταίο ανέφερε εξάλλου ότι «μπήκε στη ζωή μας η απομίμηση σοκολάτας, προκειμένου να μη χάσουν πελάτες οι μεγάλες αλυσίδες.
Η ακρίβεια γίνεται ακόμη πιο φανερή στις γιορτές, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Χάρης Κυπριανίδης καλώντας σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπισή της.
Το ΕΕΘ στηρίζει την τοπική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις
Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας περνάει μέσα από τις επιλογές όλων μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Κυριάκος Μερελής, καλώντας τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά και τα τοπικά καταστήματα, ενώ ανέφερε ότι το Επιμελητήριο ξεκινάει και σχετική διαφημιστική καμπάνια για το Πάσχα, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, των τοπικών επαγγελματιών και της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, σχετικά με τα κρεοπωλεία συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αποτελούν το πιο αξιόπιστο κανάλι διανομής, καλώντας τους καταναλωτές να στρέψουν τις αγορές τους προς τα τοπικά κρεοπωλεία, καθώς γνωρίζουν τους ανθρώπους, τους «κοιτούν στα μάτια καθημερινά και η ποιότητα που προσφέρουν είναι διασφαλισμένη» και επεσήμανε ότι η ποιότητα πάντα σχετίζεται και με την τιμή, ενώ απηύθυνε και έκκληση στις Αρχές για αυστηρούς ελέγχους.
*Φωτ. αρχείου