Κεντρικός ομιλητής στα εγκαίνια της κορυφαίας έκθεσης για την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, της Διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 2025, που φέτος φιλοξενείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα, ήταν ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην ομιλία του πριν εγκαινιάσει την Beyond 2025 ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι “η Beyond δεν είναι απλώς μία έκθεση. Είναι ένας δυναμικός κόμβος δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσεων και ανάδειξης τεχνολογικών λύσεων, που διαμορφώνουν το μέλλον”.

Ο Επίτροπος τόνισε πως η ΕΕ έχει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι από τις κύριες θεματικές ενότητες της φετινής Beyond.
Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι κορυφαία του προτεραιότητα ως Επίτροπος είναι η αξιοποίηση της ψηφιακής καινοτομίας στις μεταφορές και τον τουρισμό και αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει: “Ήδη στη νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, που παρουσίασα πριν ένα μήνα, βάλαμε τα θεμέλια για τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τη χρήση
Ειδικά για τον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, ο κ. Τζιτζικώστας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με την ενίσχυση της τεχνητής νοημοσύνης: “Στις υποδομές η πρωτοβουλία που ξεχωρίζει είναι τα Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories), με υπερυπολογιστές, μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων, εκπαιδευτικά κέντρα και ανθρώπινο κεφάλαιο για τη δημιουργία πρωτοποριακών μοντέλων και εφαρμογών. Είμαι πραγματικά υπερήφανος που ένα από τα πρώτα AI Factories θα δημιουργηθεί εδώ, στην Ελλάδα, στην Αθήνα, και μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι πλήρως λειτουργικό. Συνολικά, οι επενδύσεις στις υποδομές για την τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε το νέο Επενδυτικό Ταμείο InvestAI, με στόχο την κινητοποίηση ακόμα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα δημιουργηθούν και AI Gigafactories”.
Ο Επίτροπος σημείωσε ότι το Σχέδιο Δράσης για την Ήπειρο της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι το πρώτο βήμα και για τη συνέχεια απαιτείται συνεργασία, καινοτομία και προσαρμογή.
Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως πρωτοπόρος στην ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει και να το πιστέψουμε, και να το διεκδικήσουμε, και να το πετύχουμε. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος με πολλαπλά οφέλη. Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει και μεγάλες προκλήσεις για χώρες με το παραγωγικό προφίλ της Ελλάδας. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι και η κοινωνική συνοχή, αφού είναι ο κομβικός ρόλος της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων. Γιατί η καινοτομία αφορά κυρίως στους ανθρώπους. Επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Και μέσα από την καινοτομία στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τους συμπολίτες μας, όπως οι μεταφορές, οι υπηρεσίες και η συνδεσιμότητα, οι συνθήκες εργασίας, οι δεξιότητες, η κατάρτιση των εργαζόμενων. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν και μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερες λύσεις, σε όλα αυτά τα ζητήματα κι αυτή είναι η προτεραιότητά μου”.