*Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»
Μπορεί το ιστορικό κέντρο και οι κεντροανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης να έχουν αναδειχθεί σε επενδυτικά hotspots, ωστόσο η κατασκευή υποδομών όπως το Μετρό και το Fly Over, έχει στρέψει το ενδιαφέρον και προς περιαστικούς δήμους.
Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον οικονομολόγο – σύμβουλο ακινήτων κ. Γιάννη Μπιτσίμη ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφει ανοδική πορεία και η περιοχή του Βαρδάρη.
«Οι επενδυτές με την αυστηρή έννοια του όρου έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο ιστορικό κέντρο και τα κεντροανατολικά. Στους περιαστικούς δήμους έχουμε κυρίως την ιδιοκατοίκηση» ανέφερε αρχικά ο κ. Μπιτσίμης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιτσίμη, υπάρχει μεγάλο απόθεμα σε περιαστικούς δήμους για ακίνητα 20ετιας και 30ετιας, ενώ τα νεόδμητα πηγαίνουν απευθείας σε ιδιοκατοίκηση.
«Οι κατηγορίες που έχουν μεγάλο απόθεμα προς διάθεση στους περιαστικούς δήμους είναι για ακίνητα 20ετιας και 30ετιας. Τα νεόδμητα είναι πολύ λίγα και απευθύνονται απευθείας σε ιδιοκατοίκηση. Χάρη στην υψηλή ζήτηση του κέντρου μετά τα capital controls, αυτή εδώ η υψηλή ζήτηση προκάλεσε και αύξηση των τιμών στο ιστορικό κέντρο και κεντροανατολικά και μετά σε όλους τους δήμους του αστικού ιστού» είπε.
Σχετικά με το αν οι περισσότεροι επενδυτές είναι Έλληνες ή ξένοι, ο κ. Μπιτσίμης ανέφερε:
«Θεωρώ ότι είναι μοιρασμένο το θέμα. Δεν έχει να κάνει τόσο με τον αριθμό των αγοραστών όσο με τη δυναμική των αγοραστών. Ένας αγοραστής αν μπορεί να αγοράσει 20 ακίνητα, είναι σαν να υπάρχουν 20 άλλοι αγοραστές του ενός ακινήτου. Χάρη στις ξένες άμεσες επενδύσεις κυρίως Ισραηλιτών και Βαλκανίων, αυξήθηκαν η ζήτηση και οι των τιμές στο κέντρο και κεντροανατολικά».
Ζήτηση και στα δυτικά λόγω Fly Over
«Έχουμε αύξηση στη ζήτηση στον δήμο Θερμαϊκού λόγω της βελτίωσης της λειτουργικότητας του αεροδρομίου και του Thess Intec στην Περαία.
Η ανάπτυξη του δήμου Θέρμης με τη νέα επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου και η δημιουργία νέων πολυκατοικιών έχει παίξει ρόλο, ενώ υπάρχει αύξηση στη ζήτηση σε περιαστικούς δήμους στα δυτικά και λόγω των εργασιών του Fly Over» σχολίασε ο κ. Μπιτσίμης.
«Μετά από 16 χρόνια κρίσης έχουν φύγει πάρα πολλές κατοικίες. Κάποιες έχουν πουληθεί, ενώ άλλες έχουν κατασχεθεί και βγαίνουν συνεχώς στην αγορά. Σίγουρα υπάρχει ακόμα σημαντικό απόθεμα γιατί παρά την κρίση και τις πωλήσεις, τα προσφάτως κατασχεμένα έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό» τόνισε.
Ο κ. Μπιτσίμης αναφέρθηκε και στο αν τα περισσότερα σπίτια στους περιαστικούς δήμους προορίζονται για ιδιοκατοίκηση ή επένδυση λέγοντας:
«Υπάρχει πολύ Airbnb στο ιστορικό κέντρο και στις τουριστικές περιοχές όπως ο δήμος Θερμαϊκού. Γι' αυτό τα περισσότερα είναι για ιδιοκατοίκηση στους περιαστικούς δήμους και ένα μικρό ποσοστό είναι για επένδυση. Μια γκαρσονιέρα στον Εύοσμο θα μπορούσε να πουληθεί 80.000 – 90.000 ευρώ και να δοθεί για ενοικίαση έναντι 400 ευρώ, όταν ένα σπίτι με τα ίδια τετραγωνικά στο κέντρο σε παλιά πολυκατοικία, πωλείται στα 130.000 ευρώ».
Όσον αφορά τους περιαστικούς δήμους, ανέφερε ότι «η ανάπτυξη της κτηματαγοράς δεν είναι ίδια σε κάθε περιαστικό συγκρότημα αλλά διέπει μόνο μεμονωμένες περιοχές.
Η ανάπτυξη της κτηματαγοράς στους περιαστικούς δήμους, αφορά κυρίως τις κατοικίες, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης μια γενική αύξηση και στην αγορά γης, ενώ παίρνει μπρος και η κατασκευαστική δραστηριότητα παρ' όλη την αύξηση του κόστους κατασκευής σε αυτές τις περιοχές η οποία είχε παγώσει λόγω κρίσης».
Σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, ο κ. Μπιτσίμης υπογράμμισε ότι «οι ξένοι επενδυτές και αυτό είναι η απογοήτευσή μου προς το παρόν κοιτάνε μόνο τους αριθμούς και την επένδυση.
Θα πάρει κάποιος ένα διαμέρισμα κεντροανατολικά για την εκμετάλλευση. Κοιτάνε πολύ τους αριθμούς, τα κεντροανατολικά, τα ανατολικά και την Περαία και οι περισσότεροι για επένδυση, και πολύ λίγοι για ιδιοκατοίκηση. Οι Έλληνες κοιτάνε όλες τις περιοχές με σκοπό την ιδιοκατοίκηση και την επένδυση, ανάλογα εκεί που τους βολεύει. Η συντριπτική πλειοψηφία για επένδυση είναι κέντρο, κεντροανατολικά και στον δήμο Θερμαϊκού, ενώ τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν η Θερμή και ο Βαρδάρης για επένδυση».
Εξηγώντας το γιατί έχει αναπτυχθεί η περιοχή του Βαρδάρη είπε πως «ήταν μια κακόφημη περιοχή αλλά χάρη στις παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης είτε λόγω της ανάπλασης του κάτω Βαρδάρη είτε στον πάνω Βαρδάρη, αλλά και λόγω του σταθμού Δημοκρατίας του Μετρό, συν το ότι είναι το γεωγραφικό κέντρο της πόλης, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για επένδυση και δημιουργία καταλυμάτων Airbnb και φοιτητικών σπιτιών σε χαμηλότερες σχετικά τιμές».