Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Οι επιχειρήσεις της περιοχής της Θεσσαλονίκης διατηρούν σε γενικές γραμμές την αισιοδοξία τους για το 2025, με την εικόνα διαφοροποιείται όμως όσον αφορά το λιανικό εμπόριο και τις μικρότερες επιχειρήσεις που εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες. Οι φορολογικές/ασφαλιστικές υποχρεώσεις, το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων και η αδυναμία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, είναι, κατά σειρά, τα τρία βασικότερα προβλήματα που αναφέρουν, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η πλειοψηφία (52%) των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένες από τις αντιμετώπισή τους.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μεταξύ των επιχειρήσεων – μελών του για την αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε και τις εκτιμήσεις για τη χρονιά που διανύουμε, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Επιμελητηρίου.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης σημείωσε ότι το μομέντουμ το οποίο είχε δημιουργηθεί από το 2022-2023 εξακολουθεί να υπάρχει, σε ό,τι αφορά τις θετικές αποτιμήσεις και τις θετικές προσδοκίες, αλλά ελαφρώς αποδυναμωμένο για το 2024-25. Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις «είναι πάντα παρούσες και μάλιστα πολύ ισχυρές».
Επεσήμανε παράλληλα τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στο λιανεμπόριο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις. Μίλησε για «ψαλίδα» που πρέπει να κλείσει με τη λήψη μέτρων. Κατά τον ίδιο, πρέπει ίσως να αποτιμηθεί σε μεγαλύτερη βάθος η επίδραση της πανδημίας στις καταναλωτικές συνήθειες.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΕΒΕΘ κ. Παναγιώτης Μενεξόπουλος είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια αύξηση στην ικανοποίηση της αγοράς αν και όχι πολύ μεγάλη, ενώ αναδεικνύονται και τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα βοηθούν το ΕΒΕΘ στην υποβολή προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς. Σχολίασε πάντως ότι παραδοσιακά «η μικρή επιχείρηση γκρινιάζει περισσότερο», ενώ ζήτησε ευελιξία από την πλευρά του κράτους στο θέμα των αδειοδοτήσεων, ώστε να βοηθά τις επιχειρήσεις να μεταλλάσσονται και να εξελίσσονται.
Η αποτίμηση του 2024
Αναλυτικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε και φέτος από την Palmos Analysis, μεταξύ 8 και 16 Ιανουαρίου 2025, μέσω αυτοσυμπλήρωσης ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και σε αυτήν συμμετείχαν 609 επιχειρήσεις.
Όπως προκύπτει, σε γενικές γραμμές η αποτίμηση του 2024 είναι θετική και πιο συγκεκριμένα, το 39% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (έναντι 47% την προηγούμενη χρονιά) αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, έναντι 25% που αναφέρουν ότι μειώθηκε (22% την προηγούμενη χρονιά) και 34% που καταγράφουν στασιμότητα (έναντι 30% την προηγούμενη χρονιά). Παράλληλα, το 26% αναφέρουν ότι αύξησαν τις θέσεις εργασίας τους κατά το 2024 σε σχέση με το 2023 (το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν επίσης 26%), έναντι 12% που αναφέρουν ότι τις μείωσαν (15% την προηγούμενη χρονιά). Όπως σχολίασε ο κ. Πασχάλης Τεμεκενίδης της Palmos Analysis μετά και την πανδημία έχουμε φύγει από την εικόνα που υπήρχε τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων οπότε κυριαρχούσαν οι αρνητικές αποτιμήσεις και πλέον οι αποτιμήσεις είναι θετικές, αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανά κύριο τομέα δραστηριότητας.
Η σχέση με τις τράπεζες και τα κύρια προβλήματα
Η σχέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων (76%) με τις τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ωστόσο η πλειοψηφία (52%) των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένες από τις αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, έναντι 38% που δηλώνουν ικανοποιημένες. Η εικόνα είναι διαφορετική στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν σε σαφώς υψηλότερο ποσοστό ικανοποιημένες από την αντιμετώπισή τους από τις τράπεζες (62% σε αυτές με ετήσιο τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ και 54% - 61% σε όσες απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους).
Τα τρία βασικότερα προβλήματα που αναφέρουν οι επιχειρήσεις ότι αντιμετώπισαν εντός του 2024 είναι οι φορολογικές/ασφαλιστικές υποχρεώσεις (60%), το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων (49%) και η αδυναμία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού (41%). Το θέμα του προσωπικού, όπως σχολίασε ο κ. Πασχάλης Τεμεκενίδης διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis είναι ένα θέμα που εμφανίστηκε στην έρευνα για πρώτη φορά πέρυσι και επαναλαμβάνεται και φέτος.
Εκτιμήσεις για το 2025 – Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι
Θετικές είναι και οι εκτιμήσεις για το 2025, καθώς το 30% του δείγματος της έρευνας αναμένει ότι θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2024 για την επιχείρησή τους, έναντι 20% που θεωρούν ότι θα είναι χειρότερη και 44% που δεν αναμένουν κάποια αξιόλογη μεταβολή. Η αισιοδοξία είναι εντονότερη στους τομείς των Κατασκευών, της Μεταποίησης (37%), στις Υπηρεσίες (36%) και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (38% σε όσες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 εκ ευρώ και 40% σε όσες απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους). Στον αντίποδα, πιο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (26% σε αυτές που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους) και όσες ανήκουν στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου (23%).
Αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά των επιχειρήσεων, το 15% προβλέπουν αύξηση της ρευστότητάς τους στο άμεσο μέλλον (18% την προηγούμενη χρονιά) έναντι 30% που προβλέπουν μείωση (29% την προηγούμενη χρονιά) και 49% που δεν προβλέπουν ιδιαίτερη μεταβολή (όσο περίπου και την προηγούμενη χρονιά, 47%).
Πώς αποτιμούν την εορταστική περίοδο
Η αποτίμηση της φετινής εορταστικής περιόδου από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα είναι αρνητική, όπως και η αποτίμηση της περσινής περιόδου: το 17% δηλώνουν ότι η φετινή εορταστική περίοδος ήταν καλύτερη από την περσινή, έναντι 36% που δηλώνουν ότι ήταν χειρότερη από την περσινή, ενώ το 44% εκτιμούν ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη μεταβολή. Όπως είπε ο κ. Τεμεκενίδης εδώ οι απαντήσεις ήταν πολωτικές καθώς όσες πήγαν καλά πήγαν καλύτερα από πέρυσι ενώ υπήρχαν και αυτές που πήγαν χειρότερα.
Εγγραφές-Διαγραφές: Εκτοξεύθηκαν οι ΟΕ
Παράλληλα από την επεξεργασία των εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων για το 2024, βάσει του μητρώου του ΕΒΕΘ, προκύπτουν επιπρόσθετα και απολογιστικά τα εξής συμπεράσματα:
-Το 2024, σε σχέση πάντα με την προηγούμενη χρονιά, μειώθηκε το καθαρό πλήθος των ΑΕ ( εγγραφές μείον διαγραφές) κατά 18,9%
-Αυξήθηκε, όμως, το πλήθος των αστικών εταιρειών κατά 245%, ανεβαίνοντας από τις 22 στις 76
-Μειώθηκε το πλήθος των ατομικών επιχειρήσεων από 381 σε 130, δηλαδή ποσοστό -65,9%
-Οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ παρέμειναν σταθερές στον αριθμό με 170 και 168 καθαρές εγγραφές κατ’ έτος
-Μειώθηκαν οι καθαρές εγγραφές ΙΚΕ από 173 σε 110 (ποσοστό -36,4%)
-Αυξήθηκαν οι καθαρές εγγραφές ΕΕ κατά 72%, ανεβαίνοντας από 119 σε 205
-Η εγγραφή ομόρρυθμων εταιρειών σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση από 21 σε 115 (ποσοστό 447%)
ΣΥΝΟΛΙΚΑ το πλήθος των καθαρών εγγραφών (εγγραφές μείον διαγραφές) μειώθηκε κατά 11,3% και συρρικνώθηκε από 1.034 καθαρές εγγραφές το 2023, σε 917 το 2024.
Όπως σχολίασε ο κ. Τεμεκενίδης, μια πιθανή εξήγηση για την μεγάλη αύξηση στις εγγραφές ΕΕ και ΟΕ ίσως έχει να κάνει με τις διαφοροποίηση του φορολογικού συστήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις κάτι που οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες σε άλλες μορφές εταιρειών.
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εν κινήσει ΙΧ στη Μουδανιών - Κάηκε σχεδόν ολοσ χερώς
- Θεσσαλονίκη: Ληστείες και διαρρήξεις στο κέντρο – Λεία πάνω από 11.000 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Λίφτινγκ με 79 εκατ. στα δικαστήρια – Πού θα μεταφερθούν υπηρεσίες
- Ξέσπασμα Βορίδη, Γεωργιάδη για τα σενάρια με το θάνατο Καλογήρου: «Ως εδώ»