Της Λεμονιάς Βασβάνη
Καμπάνια για την Αγορά της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα με στόχο την τόνωση και την προβολή της.
Αυτό ανακοίνωσε προ ολίγου ο ΥΜΑΘ κ. Κώστας Γκιουλέκας, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συντονιστικού Συμβούλιου στο ΥΜΑΘ.
Όπως εξήγησε, επί τάπητος τέθηκαν πτυχές της λειτουργίας της Αγοράς του Πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ αναμένεται μελλοντικά ανάλογες συσκέψεις να γίνουν και για άλλους δήμους της πόλης μας.
Σε δηλώσεις του ΥΜΑΘ ανέφερε: «Το συντονιστικό συμβούλιο έχει στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Σήμερα συζητήσαμε για την Αγορά του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης. Είδαμε τι παρατηρούν οι εκπρόσωποί της και πού μπορούμε να παρέμβουμε για να συντονιστούν οι δυνάμεις μας. Στο τραπέζι τέθηκαν θέματα όπως το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο, σημεία της πόλης που η αστυνομία θα πρέπει να τα προσέξει περισσότερο, αν και έχει διαπιστωθεί πως σε αυτό το κομμάτι υπάρχει ορατή βελτίωση. Εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων δήμων της Θεσσαλονίκης έθεσαν τα δικά τους προβλήματα, και καταλήξαμε ότι πρέπει να υπάρξει καμπάνια που να λέει πως η Θεσσαλονίκη έχει μια ισχυρή Αγορά και αυτή την Αγορά πρέπει να την υποστηρίξουμε».
O επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης ανέφερε ότι συζητήθηκαν μικρά τοπικά προβλήματα που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις. «Η ανταλλαγή των απόψεων ήταν χρήσιμη», σημείωσε και έκανε αναφορά στο θέμα των χρήσεων γης.
Π. Φιλιππίδης: «Οργανωμένο έγκλημα το παραεμπόριο»
«Η Αγορά βρίσκεται στα πολύ δύσκολά της. Μια επιτροπή δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, όμως μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης και εστίασε στο πρόβλημα του παραεμπορίου το οποίο σχολίασε πως «υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Όμως καλό θα ήταν να το περιορίσουμε. Κάποτε είχε μεγάλη έξαρση. Τα προηγούμενα χρόνια είχε κάπως βελτιωθεί. Τώρα όμως βλέπουμε στην Τσιμισκή κουβέρτες με προϊόντα που πωλούνται… όσο το αφήνεις αυτό το πράγμα μεγεθύνεται. Κάποτε το παραεμπόριο ήταν μωρό τώρα είναι οργανωμένο έγκλημα. Δεν μπορεί να πωλούν απέναντι από το αστυνομικό τμήμα λαθραία τσιγάρα και προϊόντα μαϊμού στην Τσιμισκή».
Σχετικά με την καμπάνια για την Αγορά εκτίμησε ότι πρέπει να ξεκινήσει από τις Βαλκανικές χώρες «για να έρθουν οι κάτοικοί τους να δουν την πόλη, και να συνδράμει και η Αγορά με κουπόνια». «Στόχος είναι να κατεβάσουμε τον κόσμο στα καταστήματά μας γιατί βλέπουμε πως με τον γηγενή πληθυσμό τα πράγματα είναι δύσκολα», συμπλήρωσε.
Μ. Παπαδόπουλος: «Να κρατήσουμε μια πόλη λειτουργική και με ανοιχτές επιχειρήσεις»
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Μάριος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ για να προσθέσει πως «έγινε μια κατόπευση και όχι λύση των προβλημάτων. Θα επακολουθήσει συνάντηση για να δούμε την πρόοδο των θεμάτων που τέθηκαν». Για την αστυνόμευση είπε πως συζήτησαν για το πρόβλημα με τις θέσεις φορτοεκφορτώσεων τονίζοντας ότι «εκπροσωπώντας μέλη ΒΕΘ έχουμε τονίσει πόσο σημαντικό είναι λειτουργούν μέσα στο κέντρο της πόλης όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Θεσσαλονίκη είναι σαν μια πεταλούδα και όλοι περνούν από το κέντρο…. Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα του να μένουν ελεύθερες οι θέσεις στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης. Όταν κάποιος παρκάρει το πρόστιμο δεν φτάνει. Γι΄ αυτό και η καμπάνια δεν θα είναι μόνο τουριστική. Είναι και για να αντιληφθεί ο κόσμος την σημασία του να σέβεται τις θέσεις αυτές αλλά και θέσεις για ΑμεΑ. Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε μια πόλη λειτουργική και με ανοιχτές επιχειρήσεις. Μην ξεχνάτε πως κάθε μαγαζί που κλείνει δημιουργεί σκοτάδι γύρω του και σκοτάδι στην λειτουργία της πόλης».
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Κυριάκος Μερελής είπε πως συζητήθηκαν πέρα από το παραεμπόριο και θέματα για την βελτίωση της αισθητικής της πόλης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον άξονα Αριστοτέλους που συγκεντρώνει τουριστικό ενδιαφέρον επισκεπτών στην πόλη μας σχολιάζοντας πως «Όταν παρατηρούνται έκνομες δραστηριότητες σε τόσο κεντρικά σημεία φανταστείτε τι γίνεται σε περιφερειακούς δήμους».
Για την σύσκεψη ανέφερε πως: «Ήταν μια πρώτη ευκαιρία να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρεθούν λύσεις ώστε υπάρξει κοινωνική ισορροπία μεταξύ εμπορικής δραστηριότητας και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην πόλη και να βρούμε τρόπους προώθησης του επιχειρείν του νομού Θεσσαλονίκης», συμπληρώνοντας πως ο κ. Γκιουλέκας «πρότεινε την διενέργεια κάποιων διαφημιστικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης».