Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Δευτέρα, το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα και το Master Plan του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ ανοίγει και ο «δρόμος» για την επέκταση του 6ου προβλήτα, ένα πολυαναμενόμενο έργο, που θα αναβαθμίσει το ρόλο του λιμανιού, καθώς θα μπορεί να υποδέχεται μεγαλύτερα πλοία.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ- ΤΕΚΑΛ ΑΕ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου επέκτασης της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου είχε επαναπροκηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2023.
Το ΦΕΚ προβλέπει σημαντικά έργα ανάπτυξης σε δύο βασικές ζώνες, στην Ζώνη Α (Επιβατικός Λιμένας) και στην Ζώνη Β (Εμπορικός Λιμένας).
Εμπορικός λιμένας
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, «στον εμπορικό λιμένα και στον συνεχόμενο προς αυτόν θαλάσσιο χώρο και πυθμένα επιτρέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων έργων:
α. Επέκταση του Προβλήτα 6: αφορά λιμενικό έργο που περιλαμβάνει επέκταση του δυτικού τμήματος κατά περίπου 990 μ. νοτίως και επέκταση του ανατολικού τμήματος κατά περίπου 800 μ. νοτίως. Το έργο της επέκτασης του ανωτέρω προβλήτα περιλαμβάνει επίσης επέκταση του χερσαίου χώρου με επίχωση σε όλο το πλάτος του, κατά μήκος και όπισθεν του νέου κρηπιδώματος.
Στα έργα του Προβλήτα 6 περιλαμβάνονται η βυθοκόρηση-εκβάθυνση του διαύλου προσέγγισης και της περιοχής ελιγμού των πλοίων, οι απαραίτητες υποδομές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης πλοίων, καθώς και η επέκταση των υποδομών του σιδηροδρομικού σταθμού.
β. Κατασκευή νέου κέντρου εφοδιαστικής (Logistic Center) που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στη βάση του Προβλήτα 6, μέγιστης επιφάνειας 60.000 τ.μ., και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του εν λόγω κτιρίου.
γ. Κατασκευή νέων σιλό και δεξαμενών για την αποθήκευση δημητριακών, υγρών φορτίων και πετρελαιοειδών».
Η ζώνη του Εμπορικού Λιμένα (Ζώνη Β), υφιστάμενης επιφάνειας 1.164.493 τ.μ. που αναμένεται να ανέλθει στα 1.687.040 τ.μ. μετά τις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις του Προβλήτα 6, οργανώνεται χωρικά με τη δημιουργία τριών (3) υποζωνών χρήσεων γης και όρων δόμησης. Υποζώνη Β1: Περιοχή εξυπηρέτησης συμβατικού φορτίου (γενικού φορτίου, στερεού χύδην, υγρού φορτίου και πετρελαιοειδών) και εμπορευματοκιβωτίων (σταθμός εμπορευματοκιβωτίων).
Υποζώνη Β2: Περιοχή εξυπηρέτησης εμπορευματοκιβωτίων (σταθμός εμπορευματοκιβωτίων)
Υποζώνη Β3: Περιοχή υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου.
Έργα στον επιβατικό λιμένα
Στην Ζώνη A – Επιβατικό Λιμένα και στον συνεχόμενο προς αυτόν θαλάσσιο χώρο και πυθμένα επιτρέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων έργων:
α. Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού (νυν Επιβατικού Σταθμού): αφορά κτιριακό έργο αποκατάστασης του υφιστάμενου Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού, συνολικής επιφάνειας περίπου 12.250,00 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή προς δόμηση Α.2.1, με αλλαγή της χρήσης του σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της υποζώνης Α.2.,
β. Κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας και λοιπών χρήσεων: αφορά σύνολο κτιριακών έργων που συνεργάζονται χωρικά με τις γειτονικές περιοχές προς δόμηση και συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία ενός κτιρίου-τοπόσημου εμβληματικού χαρακτήρα, το οποίο δύναται να αξιοποιήσει έως και τα 2/5 της συνολικής δόμησης που αντιστοιχεί στην περιοχή προς δόμηση Α2.2.
γ. Αναστήλωση, αποκατάσταση και αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων του συγκροτήματος των Στάβλων, το οποίο προορίζεται για φιλοξενία λειτουργιών πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως πνευματικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, κέντρων έρευνας και καινοτομίας, πρότυπων γραφειακών χώρων και θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση των κτιριακών έργων, καθώς και κατά την ανακαίνιση ή μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων, υιοθετούνται οι αρχές της αειφόρου ή πράσινης δόμησης, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης «πράσινων κτιρίων», όπως LEED, ELGBC ή DGNB, όπου αυτό είναι εφικτό, ενσωματώνοντας τουλάχιστον τις ακόλουθες πρόνοιες: Εξοικονόμηση ενέργειας, ορθολογική χρήση νερού και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός-περιβαλλοντική συμβατότητα υλικών και μεθόδων κατασκευής.
Περαιτέρω, αναφέρεται ότι εντός δύο ετών από την έκδοση του παρόντος διατάγματος για την έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος και της Μελέτης Διαχείρισης (Masterplan) του λιμένα Θεσσαλονίκης, εκπονείται υποχρεωτικά ειδική μελέτη κλιματικής θωράκισης του λιμένα Θεσσαλονίκης.
- Έργα για 6 μέρες στο δρόμο Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Κυκλοφορία ΙΧ από μία λωρίδα
- Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Συνεχίζει τις αγορές ο Ιβάν Σαββίδης - Δικό του το 72,76%
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλωσε σε 3 λωρίδες ΙΧ η Λ. Νίκης - Ξήλωσαν τον ποδηλατόδρομο