Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, ο Δρ Φώτιος Τέκος που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Λάρισα, εντάχθηκε στην επίλεκτη λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιδραστικούς και επιτυχημένους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα για το 2024, ενώ πρόσφατα έλαβε και μια ακόμη διάκριση, το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ 2025» της Λέσχης Lions Θεσσαλονίκης στον τομέα νεολαίας.
Ο απόφοιτος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας FoodOxys και Managing Director της Olea Fortius, μιλά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για την πορεία του και για τις καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι δυο εταιρείες.
Αρχίζοντας την τηλεφωνική μας επικοινωνία του ζητάμε να μας μιλήσει για τη σημασία των διακρίσεων. « Σου δίνει ένα κίνητρο να συνεχίσεις. Μια επιστημονική κοινότητα, μια επιστημονική επιτροπή αποφασίζει ότι αυτό το οποίο έχεις κάνει έχει νόημα και σε βραβεύει ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις και πιο δυναμικά», μας λέει, θέτοντας και μία ακόμη σημαντική παράμετρο, την ανάδειξη σε ένα ευρύτερο κοινό της δουλειάς που γίνεται. «Αυτό που κάνουμε έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη υγεία και μπορεί να βοηθήσει να έχουμε ευεξία, υγεία και καλύτερα γεράματα», επισημαίνει.
Τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια
Δημοτικό πήγε στον Εύοσμο, από πού και κατάγεται, και Γυμνάσιο Λύκειο στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. «Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο να έχεις δίπλα σου στο σχολείο ανθρώπους που θα σου ανοίξουν το δρόμο και θα σε κάνουν να αγαπήσεις ένα επάγγελμα», αναφέρει, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο ο βιολόγος στο Λύκειο ήταν εκείνος που τον έκανε να αγαπήσει την βιολογία και να αρχίσει να σκέφτεται ότι αυτό είναι που θέλει να κάνει.
Στις Πανελλήνιες, η πρώτη του επιλογή ήταν στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης, ώστε, εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα, να μην επιβαρύνει τους γονείς του με σπουδές σε άλλη πόλη. Τελικά πέρασε στη δεύτερη επιλογή του, στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και, όπως τονίζει, δεν έχανε μάθημα, γεγονός που του επέτρεψε να τα γνωρίσει όλα και να καταλάβει τι τον ενδιαφέρει περισσότερο. Παράλληλα η συνεπής παρουσία βοηθά, όπως λέει, στο να σε μάθουν και οι καθηγητές.
Έτσι ήρθε και η γνωριμία του με τον Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα προέκυψε και η αγάπη του για το μάθημα της τοξικολογίας που δίδασκε. Η τοξικολογία, όπως επισημαίνει «σε φέρνει σε επαφή με πράγματα που ο άνθρωπος έρχεται καθημερινά σε επαφή και μπορούν να του προκαλέσουν διάφορες καταστάσεις. Ακτινοβολία, κάπνισμα… Το στρες είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Το μη παραγωγικό, όχι το παραγωγικό, είναι αυτό που είναι επικίνδυνο. Το μη παραγωγικό στρες μας προκαλεί οξειδωτικό στρες το οποίο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες», αναφέρει.
Η δημιουργία του τεχνοβλαστού FoodOxys
Ο κ. Τέκος συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Τα ευρήματα που προέκυψαν στο πλαίσιο του διδακτορικού «σκεφτήκαμε ότι είναι κρίμα να μείνουν μέσα σε ένα συρτάρι ενός εργαστηρίου», όπως δήλωσε, εξιστορώντας τη δημιουργία της FoodOxys, Spin off, τεχνοβλαστού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία είναι και μια από τις πρώτες Spin off που έγιναν με τον νέο νόμο που επιτρέπει τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών μέσα στα πανεπιστήμια στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν δηλαδή καθηγητές και φοιτητές.
Εξηγώντας της σημασίας αυτής της δυνατότητας που σε άλλα πανεπιστήμια του κόσμου υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εάν δημοσίευε τα αποτελέσματα του διδακτορικού του, ουσιαστικά θα γίνονταν κτήση όλων των πανεπιστήμιων και θα μπορούσε να τα κάνει υπηρεσίες και να καρπωθεί αυτήν την υπεραξία ένα άλλο πανεπιστήμιο και όχι κάποιο ελληνικό. Ενώ τώρα τα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να γίνουν υπηρεσίες μέσα από τις οποίες θα πάρει πίσω και το πανεπιστήμιο και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και η ίδια η κοινωνία.
Μάλιστα, εξομολογείται ότι και ο ίδιος, όπως και πολλοί νέοι, είχε σκεφτεί να φύγει στη Γερμανία μετά το διδακτορικό και είχε ζητήσει συστατική επιστολή, ωστόσο ο καθηγητής του το πρότεινε να μείνει και έτσι προχώρησαν στη δημιουργία της FoodOxys. «Τα νέα παιδιά να ψάχνουν, να κάνουν προσπάθειες και στη χώρα μας, μερικές φορές αξίζει», είναι το μήνυμα που στέλνει.
Γεφύρωση χάσματος μεταξύ μακροζωίας και ευζωίας
Όραμα της εταιρίας FoodOxys είναι η εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας, ουσιαστικά η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ μακροζωίας και ευζωίας, αναφέρει ο κ. Τέκος. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί, οι άνθρωποι, μέσω της επιστημονικής κοινότητας έχουμε καταφέρει να ζούμε πολύ. Έχουν βρεθεί τα αντιβιοτικά, έχουμε καλύτερες συνθήκες υγιεινής, οπότε μπορούμε να ζήσουμε ακόμη και μέχρι τα 70, τα 80 ή και τα 100 χρόνια. Αυτό που δεν έχει καταφέρει η επιστημονική κοινότητα είναι να βρει τον τρόπο τα χρόνια αυτά που πάμε προς την τρίτη ηλικία να τα ζήσουμε καλά. Διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ή άλλα νοσήματα, όπως διαβήτης ή καρκίνος μας βάλλουν τα τελευταία αυτά χρόνια της ζωής μας που μπορεί να είναι αρκετά 10 ή 20 και έτσι δεν έχουμε πλέον ποιότητα ζωής.
Τι μπορούμε να κάνουμε; «Στη FoodOxys με περισσότερα από 250 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά «έχουμε βρει διάφορους δείκτες που μετράμε στο αίμα είτε σε μια σταγόνα είτε σε φλεβικό αίμα και αυτά τα αποτελέσματα μας δίνουν μια εικόνα του οργανισμού και της ικανότητά του να προστατεύεται από τις ελεύθερες ρίζες, το οξειδωτικό στρες και άρα να προστατεύεται σε ένα βαθμό από αυτές τις σοβαρές ασθένειες. Γιατι όλες αυτές έχουν ουσιαστικά άμεση σχέση με το οξειδωτικό στρες», εξηγεί και συνεχίζει: Σε μια μελέτη μας που κράτησε πάνω από 7 χρόνια σε συνεργασία με άλλα 6 πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων το πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα γλουταθειόνης (GSH), μιας ένωσης που μελετάμε στο αίμα, στον οργανισμό, είναι πιο προστατευμένοι από την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον.
«Μετρώντας αυτούς και κάποιους άλλους δείκτες μπορούμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός και το σημαντικό είναι το μετά: έχουμε ελέγξει αρκετές χιλιάδες προϊόντων, τροφίμων από την ελληνική γη και γνωρίζουμε ποια μπορούν να βοηθήσουν και με ποιον τρόπο έτσι ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της γλουταθειόνης (GSH) ή άλλων αντιοξειδωτικών μηχανισμών στον οργανισμό. Αν αυξηθούν, εκεί που υπήρχε πρόβλημα να εμφανίσεις μια τέτοια νόσο σε βάθος χρόνου, τώρα να είσαι πιο προστατευμένος έναντι αυτής της πιθανότητας», τονίζει.

Η διαλειμματική νηστεία
Σε ότι αφορά το κομμάτι της αντιγήρανσης, τονίζει ότι οι ελεύθερες ρίζες μας γερνούν. Όταν αυτό συμβαίνει στο δέρμα μας δημιουργούνται ρυτίδες, όταν συμβαίνει στα εσωτερικά μας όργανα, υπάρχει η γήρανση η μεταβολική.
Με μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάποια ακόμη χαρακτηριστικά για παράδειγμα ένα μοντέλο ελαφριάς άσκησης αλλά και διαλειμματικής νηστείας, τότε βοηθάμε τον οργανισμό να πάρει όλες τις αντιγηραντικές ιδιότητες και να προστατευθεί από έντονα φαινόμενα πρόωρης γήρανσης.
Όπως επισημαίνει η διαλειμματική νηστεία έχει δώσει το Νόμπελ Ιατρικής το 2016 για αυτό που αποκαλούμε αυτοφαγία.
Τι είναι η αυτοφαγία; Όπως μας εξηγεί ο κ. Τέκος, πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση στον οργανισμό όπου ουσιαστικά όταν για κάποιες ώρες στερείται τροφής, ανακυκλώνει ότι κατεστραμμένη πρωτεΐνη, λιπίδια ή DNA έχει δημιουργήσει τις προηγούμενες ημέρες, ώρες, μήνες και έχει αποθηκεύσει στον οργανισμό. Αυτά τα κατεστραμμένα μόρια που αποθηκεύει στον οργανισμό και δεν τα χρησιμοποιεί, είναι υπεύθυνα επίσης για διάφορες ασθένειες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο.
«Με την αυτοφαγία ουσιαστικά ο οργανισμός ανακυκλώνει όλα αυτά, καθαρίζει, παίρνει όλα αυτά τα «σκουπίδια» από τον οργανισμό και τα ανακυκλώνει σε μόρια τα οποία είναι πλέον λειτουργικά και μπορούν να προσφέρουν. Άρα αυτή η διαδικασία της αυτοφαγίας είναι πάρα πολύ σημαντική για να μας προστατεύσει από διάφορες καταστάσεις. Αν κάποιος ενδιαφερόμενος θέλει να χάσει και βάρος τότε η πρόταση που δίνουμε είναι η διατροφή να περιλαμβάνει διαλειμματική νηστεία αλλά να είναι και υποθερμιδική, ώστε να χάσει και το βάρος που θέλει. Όταν όμως γίνεται σε αθλητικές ομάδες για παράδειγμα, μπορεί κάποιος αθλητής να χρειάζεται διαλειμματική αλλά η δίαιτα να είναι υπερθερμιδική για να βάλει μυική μάζα και ό,τι χρειάζεται για το άθλημά του».
Με βάση το αποτέλεσμα της μέτρησης προσδιορίζονται οι αντιοξειδωτικές ανάγκες του εξεταζόμενου και παρέχονται εξατομικευμένες συστάσεις για την καθημερινή πρόσληψη συγκεκριμένων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών μονάδων και την εφαρμογή διαλειμματικής νηστείας.
Πέρα από μόδες και εμπειρίες άλλων ανθρώπων πάντως, έμφαση πρέπει να δίνεται στην εξατομικευμένη συμβουλή, καθώς κάποιος μπορεί να χρειάζεται περισσότερες ή λιγότερες ώρες νηστείας ή αν κάποιος είναι ελλιποβαρής και θεωρεί ότι θα του κάνει καλό η διαλλειμματική τελικά μπορεί να μην είναι η κατάλληλη μέθοδος γι αυτόν ή άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες νόσους θα πρέπει να το κάνουν με την επίβλεψη κάποιου ειδικού, ώστε είναι σίγουροι ότι αυτό που κάνουν είναι μέσα στα πλαίσια του ασφαλούς.
Εξατομικευμένη υγεία
Ερωτηθείς σχετικά τονίζει ότι πάμε προς την κατεύθυνση προς την εξατομικευμένη υγεία. «Μετράμε δείκτες για να έχουμε εικόνα του οργανισμού, έναν μεταβολικό χάρτη του οργανισμού σχετικά με το τι βλάβη έχει υποστεί, πώς προστατεύεται. Μετράμε και επίπεδα οξείδωσης λιπιδίων και πρωτεϊνών, της βλάβης που έχουν υποστεί. Όταν βλέπουμε βλάβη πάνω σε αυτά σημαίνει ότι αρχίζουν και υπάρχουν προβλήματα στην κυτταρική σηματοδότηση και στην ικανότητα του οργανισμού να είναι πιο αποδοτικός. Εκεί χορηγούμε διαφορετικού τύπου μοντέλα διατροφής και άσκησης και νηστείας, ώστε να υπάρχει βελτίωση», αναφέρει.
«Το τρέχουμε ήδη και έρχονται αρκετές δεκάδες ανθρώπων καθημερινά από όλη τη χώρα στη Λάρισα, ενώ τώρα θα υπάρχουν σημεία και στην Κρήτη όπου θα δίνουν αίμα, το όποιο θα μεταφέρεται καθημερινά στη Λάρισα για εξετάσεις», συμπληρώνει ενώ όπως μας είπε βρίσκονται στα σκαριά και για τη δημιουργία ενός self test.
Στην εταιρία εργάζονται σήμερα βιοεπιστήμονες, βιοχημικοί, βιοτεχνολόγοι, βιολόγοι, διατροφολόγος, κ.ά πάντα με την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Αξιολόγηση γενετικών δεικτών – Διατροφογενωμική
Ένας δεύτερος πυλώνας-υπηρεσία της FoodOxys αφορά τις αναλύσεις μέσω σάλιου που γίνεται με Kit που αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο. Από το δείγμα εξετάζονται κάποιοι δείκτες και γονίδια και προκύπτουν συμπεράσματα για την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σε διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα πόσο εύκολα μπορεί να απορροφήσει διάφορες βιταμίνες ή πόσο γρήγορα ή αργά μπορεί να μεταβολίσει την καφεΐνη και το αλκοόλ, ώστε ανάλογα να δίνονται συμβουλές διατροφής.
Υπάρχει επίσης πακέτο για καρδιαγγειακά νοσήματα που μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος γιατρός και πακέτο για αθλητές.
Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρει ο κ. Τέκος είναι ο χυμός ρόδι που είναι ένα πολύ αντιοξειδωτικό προϊόν. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τον καταναλώνουμε αλόγιστα. «Πάλι πρέπει να μετρήσουμε τους δείκτες στο αίμα για να βρούμε πόσο χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να μπορείς να λαμβάνεις όσο χρειάζεσαι περίπου και όχι πάρα πολύ ή καθόλου».
«Τα αντιοξειδωτικά τα οποία παίρνουμε πρέπει να είναι συγκεκριμένα. Αν παίρνουμε πολύ παραπάνω από όσο χρειαζόμαστε μπορεί να απενεργοποιήσω τα ενδογενή μου συστήματα. Ισχύει το παν μέτρον άριστον. Και εξατομίκευση», τονίζει, αναφέροντας ότι παράλληλα ότι οι άνθρωποι πριν χιλιάδες χρόνια δεν είχαν όλες αυτές τις στρεσογόνες καταστάσεις, τόση ακτινοβολία δεν ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τόσα χημικά.
Αξιολόγηση ποιότητας τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής
Το δεύτερο κομμάτι της εταιρείας FoodOxys έχει να κάνει με την αξιολόγηση της ποιότητας των τροφίμων, συμπληρωμάτων και φαρμάκων.
«Ελέγχουμε τρόφιμα και συμπληρώματα για την ποιότητα και το πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του ανθρώπου. Έχουμε συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες πχ στο ελαιόλαδο, στη μπύρα, φαρμακευτικές», εξηγεί ο κ. Τέκος.
Το μόνο σύστημα πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων το οποίο έχει κατατεθεί από τη χώρα μας στην ΕΕ είναι το Afq και έχει πάρει έγκριση. Ταξινομεί τα τρόφιμα με βάση το τι προσφέρουν στην υγεία του ανθρώπου, συγκρίνοντας όμοια μεταξύ τους προϊόντα, όπως λάδια με λάδια, γιαούρτια με γιαούρτια, κρασιά, ζυμαρικά κλπ. και δίνει μια βαθμολογία από το 8-20 που είναι το άριστα. Όσο υψηλότερο είναι το σκορ τόσο μεγαλύτερη η αντιοξειδωτική δράση και βιοδραστικότητα του τροφίμου.
Το AFQ που μπαίνει στη συσκευασία του προϊόντος ως ιδιωτικό σήμα, αν ενταχθεί η εταιρεία σε αυτό, δίνει στον καταναλωτή την πληροφορία ότι το προϊόν είναι εργαστηριακά ελεγμένο, ποιοτικό και παρέχει δυνητικά οφέλη για την υγεία του.
Επίσης γίνονται μελέτες για έγκριση ισχυρισμών υγείας. Κάτι το οποίο μπορεί μετά κάποια εταιρεία να χρησιμοποιήσει και να το αναγράψει στη συσκευασία, ώστε να αυξήσει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος της. Αυτό έχει γίνει ήδη σε δεκάδες προϊόντα σε όλη τη χώρα.
«Πρέπει να εμβαθύνουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας και το Afq είναι ένα σήμα το οποίο έχει δημιουργηθεί για να κάνει ακριβώς αυτό», σημειώνει ο κ. Τέκος αναφερόμενος και σε συνεργασίες με εταιρίες του εξωτερικού, που συνήθως βρίσκουν οι ίδιες την FoodOxys, μέσω των δημοσιευμένων μελετών της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Για παράδειγμα δουλεύει με φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και με άλλες, όπως μεγάλη εταιρία που κάνει ζωοτροφές στο Βέλγιο, ενώ την εταιρία επέλεξε για συνεργασία και διατροφολογική κλινική στη Γερμανία.
Τα επόμενα σχέδια και οι στόχοι για την FoodOxys
Εξάλλου, η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρίες και χώρες του εξωτερικού είναι μέσα στους στόχους της εταιρείας. Παράλληλα, σκέφτεται την επέκτασή της και στην Ελλάδα, σκοπεύοντας μέσα στην επόμενη χρονιά να δημιουργήσει δικά της εργαστήρια στη Λάρισα, εκτός πανεπιστημίου, όπου θα πραγματοποιεί ακόμα περισσότερες αναλύσεις με πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τον κ. Τέκο. Εξάλλου γίνονται συζητήσεις και με νέους επενδυτές «που βλέπουν όλη αυτήν την γκάμα προϊόντων που παρέχει η FoodOxys και ενδεχομένως θέλουν να επενδύσουν σε αυτό». Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη μια επένδυση από το Uni.Fund.
Η εταιρία spin out της FoodOxys που εξάγει σε 45 χώρες
Στο μεταξύ, δημιουργήθηκε και μια νέα οντότητα, μια εταιρία spin out της FoodOxys, η Οlea Fortius, η οποία έχει αναπτύξει ένα πρόσθετο ζωοτροφής, με βάση την τεχνογνωσία της FoodOxys και αυτήν στην στιγμή εξάγει το προϊόν σε περισσότερες από 45 χώρες.
«Από την επαφή μας με εργοστάσια και με τη βιομηχανία είδαμε ότι παράγονται και παραπροϊόντα, όπως ο κατσίγαρος από τα ελαιοτριβεία, το τυρόγαλο από τα τυροκομεία κλπ
«Σε αυτό το παραπροϊόν εμείς κάνουμε μια ειδική επεξεργασία με συνεργάτη μας στο Ναύπλιο και παράγουμε ένα πρόσθετο ζωοτροφής το οποίο είναι 100% πράσινο από κυκλική οικονομία, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά και δημιουργούμε ένα πρόσθετο με διάρκεια ζωής τα 3 χρόνια. Αυτήν την στιγμή παράγεται στην Ελλάδα και εξάγεται στο εξωτερικό και φτάνει σε περισσότερες από 45 χώρες», τονίζει ο κ. Τέκος.
Είναι ένα 100% εξαγώγιμο προϊόν και η ιδιαιτερότητα του μοντέλου είναι ότι τις μελέτες τις κάνει η FoodOxys, άρα με χαμηλότερο κόστος παράγουμε πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικά δεδομένα και μπορούμε να χτυπήσουμε έτσι τον ανταγωνισμό, προσθέτει.
Μήνυμα προς τους νέους
Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τέκος αναφέρει ότι η FoodOxys δουλεύει με εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάζεται και με το πανεπιστήμιο, ενώ για το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας αναφέρει ότι το παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι σε υψηλό επίπεδο.
Αλλά και για τη Λάρισα αναφέρει ότι η δημιουργία του JOIST Πάρκου Καινοτομίας λειτουργεί ως κόμβος επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης νέων ιδεών, ενώ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο.
Κληθείς , τέλος, να στείλει ένα μήνυμα προς τους νέους , ο κ. Τέκος αρχικά για τα παιδιά που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες τους συμβουλεύει να μην έχουν άγχος, να ακολουθήσουν τους στόχους τους σημειώνοντας ότι «όπως και να έχει αν βάλουν κάποιον στόχο θα φτάσουν σε αυτόν με κάποιον δρόμο». Μπορεί κάποιος να χρειαστεί να πάρει έναν πιο ανηφορικό με περισσότερα χιλιόμετρα «αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα τα καταφέρει».
Για τους φοιτητές τονίζει ότι υπάρχει ο χρόνος για να περάσουν καλά και να ζήσουν τη φοιτητική ζωή αλλά υπάρχει και ο χρόνος για να είναι στο πανεπιστήμιο. «Πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματα και τους καθηγητές, να βλέπουν τι τους αρέσει, να ρωτάνε συνεχώς να ψάχνουν και να βρίσκουν νέα πράγματα. Ειδικά για τις ειδικότητες θετικών επιστημών να περνάνε χρόνο μέσα στα εργαστήρια, επίσης να ζητούν συστατικές επιστολές και να συνδέουν τη γνώση τους και την επιστημονική τους κατάρτιση με την επιχειρηματικότητα, να αναζητούν τρόπους να προσφέρουν πίσω στην κοινωνία και στους εαυτούς τους. «Είναι σημαντικό να μην είμαστε αποκλεισμένοι σε έναν δικό μας μικρόκοσμο», αναφέρει ενώ κλείνει με μια φράση που λέει στους φοιτητές μου όταν τελειώνει το έτος. «Είναι κάτι που είχε πει ο Άλμερτ Καμύ, ότι η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν».