*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Δυναμικές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στις επόμενες ημέρες ώστε να διαμαρτυρηθούν για το αυξημένο κόστος παραγωγής του πρωτογενή τομέα την ώρα που τα έσοδά τους έχουν πέσει στο ναδίρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μπλόκα θα ξεκινήσουν από τον Παλαμά της Θεσσαλίας. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση και από τους αγρότες της Κρήτης. Εν τω μεταξύ σε συνελεύσεις είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο για να καθορίσουν οι παραγωγοί το πλάνο τους. Τις προσεχείς ημέρες θα αποφασίσουν το πώς θα κινηθούν και οι αγρότες των Ιωαννίνων.
Στο χορό των κινητοποιήσεων θα μπουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξάλλου στις 30 Ιανουαρίου αρχίζει και η Zootechnia που απευθύνεται σε κτηνοτρόφους και αγρότες και θα αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε οι φωνές των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα να ακουστούν πιο δυνατά και στους πιο κατάλληλους φορείς.
«Κινητοποιήσεις σχεδιάζονται και υποβόσκουν στο μυαλό μας. Είναι μια μορφή πάλης που δεν επιδιώκουμε, αλλά αναγκαζόμαστε να την πραγματοποιήσουμε γιατί είναι η μόνη δύναμή μας, είναι η φωνή μας η οποία υποστηρίζεται με τα άρματα (τρακτέρ) έξω. Απώτερος σκοπός είναι να αφουγκραστεί η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που έχουν συσσωρευτεί από την κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε που, αντί να ενισχύει τον πρωτογενή τομέα, έχει την τροχιά να τον οδηγεί σε φθορά όλο και περισσότερο», ανέφερε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Κοσμάς Μακρίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αντικατοπτρίζει την πολιτική των κυβερνήσεων, νυν και προηγούμενων, που όχι μόνο δεν στηρίζει, όπως υπόσχεται προεκλογικά, αλλά γυρνά την πλάτη της στον πρωτογενή τομέα, ανεβάζοντας το ρεύμα, και την ενέργεια, χωρίς καμία μείωση στον συντελεστή ΦΠΑ για τα αγροεφόδια. Πραγματικά βρισκόμαστε σε ένα τέλμα μια συσσώρευσης προβλημάτων. Δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να ακολουθήσουμε τους συναδέρφους μας πανελλαδικά ώστε να ακουστούν και στην ανατολική Θεσσαλονίκη τα μείζονα προβλήματα του αγροκτηνοτροφικού τομέα. Οι σοδειές μας πωλούνται με λεπτά ενώ εμείς καλλιεργούμε με ευρώ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο το επάγγελμά μας, όμως αυτό πλέον δεν είναι εφικτό. Πολλοί συνάδερφοί μας εγκαταλείπουν την προσπάθεια, και αναγκάζονται να ψάξουν δουλειά αλλού εδώ ή και στο εξωτερικό. Βλέπουμε με θλίψη πως οι κόποι οι δικοί μας και των προγόνων μας, πάνε χαμένοι. Την ίδια ώρα κάποιοι συσσωρεύουν χρήματα. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να αλλάξει και μόνη επιλογή μας είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πάρουν τις μπουλντόζες (τρακτέρ) και να βγουν έξω να εκδηλώσουν το αίσθημα ανησυχίας και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους».
Παράλληλα εξήγησε πως «Το γάλα και τα σιτηρά πωλούνται φτηνά, όμως η φέτα είναι ακριβή στο ράφι και το ψωμί το ίδιο…. Ο αγρότης παρόλες τις αυξήσεις δεν βλέπει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του. Και ενώ μιλάμε για πράσινη μετάβαση, και έχουν γεμίσει βουνά με φωτοβολταϊκά, η τιμή της κιλοβατώρας ανεβαίνει. Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις μειώνονται και ο αγρότης προσπαθεί να καλύψει έναν ΕΛΓΑ ανύπαρκτο. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στους λογαριασμούς».
Μετά την συνέλευση αποφάσεις για κινητοποιήσεις
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας ώστε, όπως είπε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τάσος Χαλκίδης «να ληφθεί απόφαση για το πώς θα κινηθούμε».
Ο ίδιος υπενθύμισε πως πριν τις γιορτές είχε μεταβεί στον τόπο τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας για να ενημερωθεί για το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα παραμορφωμένα ροδάκινα μετά από βροχοπτώσεις στον κόμβο Κουλούρας. «Μας υποσχέθηκαν πως θα δοθούν αποζημιώσεις..», σχολίασε.
Και πρόσθεσε «βαρεθήκαμε να γινόμαστε επαίτες… ξέρουμε πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πολλά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία είναι και τα ροδάκινα. Κάποιοι μας κατηγορούν πως βγαίνουμε αυτή την εποχή γιατί έχουν τελειώσει οι δουλειές μας. Δεν είναι έτσι. Τώρα κλαδεύουμε δέντρα σε λίγες μέρες θα τα ραντίσουμε. Δεν καθόμαστε. Ο κλάδος μας δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους σε εργοστάσια, φορτηγά κλπ. Αν σταματήσει θα υπάρχουν επιπτώσεις σε όλους αυτούς. Ζητάμε το κράτος να είναι σωστό απέναντί μας και να πληρωνόμαστε γρήγορα».