Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Σεισμός» για airbnb – Ποια ακίνητα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Καθώς δε θα καλύπτουν πλέον τις νέες προδιαγραφές για τη διάθεσή τους σε πλατφόρμες όπως το Airbnb, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις – Οι αντιδράσεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Αναστάτωση στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης προκαλούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού που επρόκειτο να ψηφιστεί χθες, οι οποίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ακινήτων στη Θεσσαλονίκη να κινδυνεύει να βρεθεί «εκτός» κριτηρίων και κατά συνέπεια εκτός πλατφορμών.  

Η βασική  «απειλή», όπως είπε ο Στάθης Καρόπουλος, διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) στο «ΤyposThes», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του χθες, είναι ο όρος ότι τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας. «Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνει όλες τις επενδύσεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει σε πρώην βιοτεχνικούς χώρους, σε ημιυπόγεια κλπ, ενώ κινδυνεύουν και πάρα πολλοί επαγγελματικοί χώροι, όπως γραφεία, τα οποία έχουν βρει μια νέα χρήση μέσα από τη βραχυχρόνια μίσθωση και τα οποία είναι καταλύματα που δεν είναι κατάλληλα για μακροχρόνια μίσθωση», εξηγεί.

Έτσι, χώροι όπως πρώην βιοτεχνικά, επαγγελματικά και βιομηχανικά κτήρια, αποθήκες και υπόγεια τα οποία ανακαινίστηκαν για να υποδέχονται επισκέπτες  αποκλείονται από την αγορά λόγω της απαίτησης να είναι χαρακτηρισμένοι ως κατοικία κύριας χρήσης ή να έχουν τακτοποιηθεί πριν από το τέλος Ιουλίου 2011.

Αυτό που ζητά ο κλάδος, σύμφωνα με τον κ. Καρόπουλο, «είναι να υπάρξει μια δικαιοσύνη όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουν επενδύσει πάνω σε αυτά τα ακίνητα. Να τους δοθεί η δυνατότητα να τακτοποιήσουν τους χώρους». Ζητείται δηλαδή να μην έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση και, αν αποφασιστεί, να ισχύσει για το μέλλον.

«Θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές δυνατότητες που έχουμε για το θέμα της κύριας χρήσης κατοικίας και θα επανέλθουμε», τονίζει ο κ. Καρόπουλος.

Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι νέες αυτές ρυθμίσεις υπολογίζεται ότι αφορούν μεγάλο αριθμό ακινήτων, καθώς στην πόλη πολλά ακίνητα βιοτεχνικής χρήσης μετατράπηκαν σε airbnb. Υπολογίζεται ότι ένα 15% του κτιριακού αποθέματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στη βραχυχρόνια, αναμένεται να έχει θέμα, σύμφωνα με τον κ. Καρόπουλο. Αν κάποιος θέλει να είναι σύννομος θα πρέπει αν δεν πληροί τα κριτήρια, από τη ψήφιση του ν/σ και μετά να αποσύρει το ακίνητο από τις πλατφόρμες. Σημειώνεται ότι για την διασφάλιση της τήρησης των ανωτέρω θα διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι.

Σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 5.500 καταχωρήσεις σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, από τις οποίες ενεργές είναι περίπου 3.700. Το κέντρο της πόλης έχει περίπου 760 καταχωρήσεις, εκ των οποίων 680 περίπου ενεργές. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,6-2,8 μηνιαίως όταν στην Αθήνα είναι 3,4. Σε ότι αφορά τις τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 58- 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση, έναντι 100 ευρώ στην Αθήνα.

Αντίδραση και από την ΠΟΜΙΔΑ

Για το θέμα είχε αντιδράσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων – ΠΟΜΙΔΑ.  Ειδικότερα ανέφερε ότι «η νέα διάταξη περιέχει διάφορες τεχνικές κυρίως προδιαγραφές για τις κατοικίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, η πλέον περιοριστική των οποίων είναι ο τυπικός χαρακτηρισμός του χώρου στον οποίον βρίσκονται, ως κύριας χρήσης κατοικίας, ήτοι να έχει εξ αρχής  συνυπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου ή να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση του χώρου βάσει των διατάξεων του ν.4495/2017 που, σημειωτέον, λήγει στις 31.3.2026, με τη βασική προϋπόθεση η αλλαγή χρήσης να έχει συντελεστεί μέχρι τις 28.7.2011. Η θέσπισή της θα έχει αποτέλεσμα την αναδρομική αχρήστευση καταλυμάτων στα οποία έχουν επενδυθεί χρήματα και εργασία και τα οποία διατίθενται ευφήμως στις πλατφόρμες επί πολλά χρόνια, ενώ διαθέτουν όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η διάταξη αυτή αποκλείει μεγάλο αριθμό διαθέσιμων χώρων σε κενά και εγκαταλελειμμένα από ετών, επαγγελματικά κτίρια γραφείων και βιοτεχνικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, τα οποία ουδέποτε χρησιμοποιούνταν για κατοικία, και τα οποία ανακαινίστηκαν προκειμένου να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση υποβαθμισμένων, πρώην βιοτεχνικών περιοχών! Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη αυτή προδιαγραφή, αν δεν καταργηθεί,  θα πρέπει να αφορά το μέλλον και να μην έχει αναδρομική ισχύ».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο σχετικά με τους ελέγχους

Προβλέπεται επίσης ότι για να μισθώνονται βραχυχρόνια, τα ακίνητα  θα πρέπει να έχουν: ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, αλλά και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Για την διασφάλιση της τήρησης των ανωτέρω θα διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στην οικία που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) από υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού. Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τον έλεγχο, θα προηγείται ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τον διαχειριστή του ακινήτου. Αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο, ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του ελέγχου, τα οποία την παρέχουν κατά τον χρόνο και στον τόπο που ζητείται.

Σημειώνεται ότι στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αν δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο, δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές όπως έλλειψη φυσικού φωτισμού ή αερισμού κ.ά ή δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις του νέου νομικού πλαισίου.

Τι λέει ο STAMA

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων, ο Σύνδεσμος STAMA Greece επισημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μια μέριμνα για το πότε θα γίνονται έλεγχοι, καθώς, όπως λέει ο κ. Καρόπουλος, αν υπάρχει μέσα επισκέπτης «δε θέλουμε να μπούμε σε περιπέτειες παραβίασης ασύλου». Επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, ενώ επιπλέον τονίζει ότι «δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνονται από το υπουργείο Τουρισμού που είναι συναρμόδιο και όχι αρμόδιο υπουργείο και από μέλη της ΑΑΔΕ, που πιστεύουμε ότι είναι άλλος ο ρόλος τους και όχι να ελέγχουν αν ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας πληροί προδιαγραφές».

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος STAMA Greece έχει πραγματοποιήσει ήδη προσφυγή στο ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος που έχει επιβληθεί στα νομικά πρόσωπα ανά κατάλυμα, που τα θεωρεί υποκαταστήματα. «Ενώ την 1/1 ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο που λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι υποκαταστήματα, τον Απρίλιου του 2024, η ΑΑΔΕ έβγαλε εγκύκλιο που τα θεωρεί υποκαταστήματα. Άρα αυτό σημαίνει ότι ένας διαχειριστής που μπορεί για παράδειγμα να έχει 50 καταλύματα σε διάφορα σημεία, θα πρέπει να πληρώσει 50 επί 600 ευρώ δηλαδή 30.000 ευρώ, σαν υποκατάστημα. Αυτό είναι τελείως παράνομο και αντισυνταγματικό», εξηγεί ο κ. Καρόπουλος.

Η υπουργός

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια επεξεργασίας και εξέτασης του εν λόγω σχεδίου νόμου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τόνισε ότι «παρά τη συμφωνία της αντιπολίτευσης για την ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων, δεν υπήρξε καμία θετική αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας στον τομέα της φιλοξενίας».

Επισήμανε ότι οι νέες διατάξεις εξυπηρετούν ευρύτερα τη συνολική βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας, και έτυχαν θετικών σχολίων ακόμα και από διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας προχθές σε ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του ΞΕΕ, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και τις κολυμβητικές δεξαμενές σημείωσε ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα του κλάδου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά
Για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων εν όψει του Πάσχα - Πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά
Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός
Ανατροπή με τις συνθήκες του σοκαριστικού τροχαίου - Το φορτηγό έπεσε στα ΙΧ χωρίς να προηγηθεί σύγκρουση
Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός