Παράλληλα, παρουσίασε το πλέγμα δράσεων και τη στοχευμένη πολιτική του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
“Η Ευρώπη θέλει αυτάρκεια και εμείς παραγωγική διέξοδο. Το συμφέρον είναι διττό και γι' αυτό απολύτως εκμεταλλεύσιμο”, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο της προσπάθειας των συναρμόδιων υπουργείων για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, αλλά και της παραγωγής τροφίμων με τον τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το υβρίδιο ανάμεσα στη γεωργία και τον τουρισμό μέσω της αλληλεπίδρασής τους ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα της γαστρονομίας, της διατροφής, της μεσογειακής διατροφής, της υγιεινής, της προτίμησης των ποιοτικών προϊόντων, αποτελούν πλεονεκτήματα για την εξωστρέφεια”.
Τα “εργαλεία”
Ακολούθως, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στα πέντε εργαλεία που αναπτύξαμε σαν χώρα και ειδικά τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν στο ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη των εξαγωγών αλλά και την απλούστευση των διεργασιών σε όλο δίκτυο του κλάδου της εξωστρέφειας: α) ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου, β) το Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, γ) το Σύστημα Ελέγχου Νωπών Οπωροκηπευτικών, βάσει ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis), δ) το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, που διασυνδέεται και λειτουργεί με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και ε) το πρόγραμμα Single Window που αφορά την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος ελέγχων και της εκδόσεως πιστοποιητικών, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του ΥπΑΑΤ και των τελωνειακών αρχών (ISIS net)».
Οι “πρωταθλητές” των εξαγωγών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε α ο κ. Τσαυτάρης τα αγροτικά προϊόντα που είναι «πρωταθλητές στον τομέα των εξαγωγών είναι: το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, η φέτα, τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, (ΠΟΠ-ΠΓΕ), τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα νωπά ψάρια, το βαμβάκι, ο καπνός, κλπ.
«Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, που συνέχισαν να στέκονται όρθιες και το 2013 με μια επίδοση της τάξης των 27,5 δισ. ευρώ, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2014. Λόγω της ιδιαίτερης ποιότητάς τους και των εξαιρετικών τους χαρακτηριστικών, τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και έχουν κερδίσει την αποδοχή των καταναλωτών σε πολλές χώρες. Επτά αγροδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. Και γίνομαι συγκεκριμένος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Οι εξαγωγές των ελαιολάδων αυξήθηκαν 42% το 2013, των γαλακτοκομικών κατά 13%, των νωπών καρπών και φρούτων 9% και κατά 3% των φρούτων και λαχανικών, όταν την ίδια στιγμή άλλοι τομείς κατέγραψαν, είτε σταθεροποίηση, είτε κάμψη εξαγωγών» επεσήμανε ο Υπουργός.
Τι προτείνουν οι εξαγωγείς
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στον κλάδο των εξαγωγών και στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, μέσα από την υποστήριξη της εξωστρέφειας.
“Η Ελλάδα αποδεικνύεται βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στις χώρες του ΟΟΣΑ και παγκόσμια δύναμη στην ιχθυοκαλλιέργεια, τα οπωροκηπευτικά, την ελιά και το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, ενώ διαθέτει περισσότερα από 100 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως πρόσφατα επισημοποιήθηκε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας κερδίζει διαρκώς μερίδια στις διεθνείς αγοράς και σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σχεδόν το 30% των νέων επιχειρήσεων που αποκτούν σήμερα εξαγωγικό προσανατολισμό, αφορά τα προϊόντα διατροφής της ελληνικής γης”, είπε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να επικεντρώσουμε ακόμη περισσότερο σε δράσεις που συνδέουν την παραγωγή με τις διεθνείς αγορές. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προτείνει:
1. Τη δημιουργία Clusters Παραγωγών για προϊόντα υψηλής ποιότητας.
2. Τη δημιουργία Κέντρων Διανομής ελληνικών προϊόντων σε κρίσιμες αγορές-στόχους.
3. Την εκπαίδευση των Ελλήνων Αγροτών σε θέματα εξαγωγών και marketing προϊόντων.
Πριν γίνουν όλα αυτά, απαιτείται, κατά τον Σύνδεσμο η σαφής χαρτογράφηση των αγορών στις οποίες θα στοχεύσουμε τις πωλήσεις μας.
Η κ. Σακελλαρίδη πρότεινε να ξεκινήσει μια συνεργασία ανάδειξης των δυναμικότερων κλάδων της αγροτικής οικονομίας, την προβολή των πρωταγωνιστών της εξωστρέφειας και την επισήμανση των ανατελλόντων αστέρων της ελληνικής γεωργίας.