Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τι τιμή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διάθεση φέτος

Με βάση τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι θα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι - Σημαντικός παράγοντας οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει σε 10 ημέρες από σήμερα και κανείς δε ξέρει «τι μέλλει γενέσθαι», μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, που μέχρι πριν κάποιες ημέρες εκτιμούσαν – με βάση τις τιμές της συγκεκριμένης ημέρας πάντα- ότι η έναρξη της σεζόν θα γινόταν με τιμή χαμηλότερη έως και κατά 26 λεπτά, συγκριτικά με τον περσυνό Οκτώβριο.

«Σε μια αγορά που είναι ευμετάβλητη σε διεθνές επίπεδο είναι δύσκολο να πεις το τι θα γίνει μετά από 10-12 μέρες», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας, χθες, στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), επικεφαλής του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Άγιος Χριστόφορος. Όπως διευκρινίζει κάθε φορά που γίνεται κάποια εκτίμηση για την τιμή έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, γίνεται με βάση τις τιμές εκείνης της συγκεκριμένης ημέρας. Έτσι λοιπόν, σημειώνει ότι: «Με τις υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές και τις προβλέψεις των 2-3 επόμενων ημερών, γιατί μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να κάνει κάποιος εκτιμήσεις και να είναι σοβαρός, η τιμή θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,20 ευρώ/λίτρο», όταν η αντίστοιχη πέρυσι ήταν 1,35-1,40 ευρώ/λίτρο, στα ίδια επίπεδα με το 2022 και άρα έως και κατά 20 λεπτά χαμηλότερη. Πάντως πριν κάποιες ημέρες, η εκτίμηση ήταν ότι θα ήταν ακόμη πιο χαμηλή στο 1,14 ευρώ το λίτρο περίπου στις αστικές περιοχές, καθώς η τιμή αυξάνεται λίγο στην περιφέρεια λόγω των μεταφορικών.

«Αυτήν την στιγμή οι τιμές στα διυλιστήρια έχουν αυξηθεί, όμως οι τιμές στα πρατήρια δεν έχουν αυξηθεί», διευκρινίζει ο κ. Κιουρτζής, σημειώνοντας ότι «πάντα η αύξηση έρχεται με χρονοκαθυστέρηση στον καταναλωτή μέσω της αντλίας».

Έτσι παρόλο που οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν (μόνο χθες η βενζίνη αυξήθηκε 10 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή ένα λεπτό του ευρώ), αυτή η αύξηση δεν έχει αποτυπωθεί στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια, η οποία κυμαίνεται πάνω κάτω στο 1,70,από 1,95 πέρυσι. Όσο για τις καταναλώσεις, ο κ. Κιουρτζής επισημαίνει ότι «όσο πιο φθηνό είναι το καύσιμο, τόσο περισσότερα λίτρα παίρνει και ο καταναλωτής».

Τι θα γίνει με το επίδομα - Επιδότηση απευθείας στην αντλία ζητά η ΠΟΠΕΚ

Παράλληλα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η κυβέρνηση αναμένεται να στηρίξει τους ευάλωτους πολίτες με τη χορήγηση επιδόματος για τη θέρμανση. Στο προσεχές διάστημα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα ποσά του επιδόματος και τα κριτήρια για τη χορήγησή του. Πέρυσι, το επίδομα κάλυπτε όλα τα είδη καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης), και φαίνεται πως τα αρμόδια υπουργεία κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και φέτος.

Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, απευθείας στην αντλία ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Κώστα Χατζηδάκη. «Επανέρχεται η περσινή πρότασή μας, ώστε ο καταναλωτής να πάρει φθηνότερο πετρέλαιο, κάτω από το 1 ευρώ/λίτρο, πάντα με τις τρέχουσες τιμές και τα σημερινά δεδομένα και για τις αστικές περιοχές» , εξήγησε ο κ. Κιουρτζής.

Όπως αναφέρει, με το υπάρχον σύστημα επιδότησης ο καταναλωτής δυσκολεύεται να κάνει την αίτησή του, η περίοδος αιτήσεων ξεκινάει αργότερα από τη διάθεση. Αυτή η διαδικασία έχει διάφορες χρονοκαθυστερήσεις για «παρατράγουδα», όπως λέει, σημειώνοντας ότι η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι καλή για όλα τα μέρη. «Παίρνει φθηνότερη τιμή αυτός που καταναλώνει πραγματικά πετρέλαιο, όπως και οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν δικαιούνται επιδότηση», όπως προσθέτει.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στην επιστολή της ΠΟΠΕΚ η έκπτωση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία,  συγκεντρώνει τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:

-Ελαφρύνει και ανακουφίζει   άμεσα τους  καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης,  που έχουν πραγματικά ανάγκη και αδυνατούν να καταβάλλουν ακέραιο εκ προοιμίου  το συνολικό ποσό αγοράς  θέρμανσης και όχι εκείνους (αρκετούς)  που αυτοβαφτίζονται "οικονομικά αδύναμοι" προκειμένου να εκμεταλλευτούν την λήψη  επιδόματος. Επίσης  εξαλείφει  άλλα παράνομα  και διόλου αμελητέα παρελκόμενα  στην διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης,  όπως είναι το εμπόριο επιδόματος.   

- Οι καταναλωτές, πληρώνοντας  άμεσα φτηνότερα το καύσιμο μπορούν να προμηθευτούν  μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή, χωρίς να δεινοπαθούν υπολογίζοντας το στενό οικονομικό   περιθώριο, που τους περιορίζει να αγοράζουν πετρέλαιο με το σταγονόμετρο.

- Οι πρατηριούχοι χρειάζονται 20% μειωμένα  κεφάλαια, ήτοι  λιγότερο χρηματοοικονομικό κόστος.

- Η φθηνή  τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης πάντα μειώνει το εύρος της καύσης ξυλείας και άλλων παραγώγων της  με τα αυτονόητα οικολογικά και υγειονομικά  αποτελέσματα.   

- Η μείωση της τιμής έχει θετική επίπτωση στον πληθωρισμό  του κράτους αλλά και στο παραγωγικό  κόστος των επιχειρήσεων, που συμπαρασύρει όλη την αγορά. 

- Δεν επιβαρύνεται, επί πλέον, ο προϋπολογισμός.

- Καταργείται στην πράξη η πλατφόρμα "Ήφαιστος" μειώνοντας  το γραφειοκρατικό κόστος  διαχείρισης του εν λόγω συστήματος καταχώρησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης τόσο για το κράτος όσο και για τον έμπορο,  η οποία σημειώνεται ότι ανοίγει ετεροχρονισμένα, προκαλώντας το άγχος των καταναλωτών και των λογιστών να προβούν στην αίτηση με τις κλασικές και μη εξαιρετέες αστοχίες.

- Η χαμηλή τιμή  του καυσίμου θα μειώσει  το κόστος της τραπεζικής προμήθειας που καταβάλλουν οι έμποροι  περίπου κατά 20%. Το συνολικό  ποσό που θα πληρώσουν λιγότερο οι έμποροι  για τραπεζικές προμήθειες ξεπερνά το  1.700.000 ευρώ.

Παραγγέλνουν συνήθως 350-400 λίτρα

Σε ότι αφορά τις καταναλώσεις, αυτές κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 350-400 λίτρα, με τον κ.  Κιουρτζής να αναφέρει ότι στις αστικές περιοχές γενικώς βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία η κατανάλωση πετρελαίου και «δεν υπάρχει αναστροφή», έστω και αν πρόπερσι που είχε ακριβύνει το φυσικό αέριο επέστρεψε κάποιος κόσμος στο πετρέλαιο.

Όσοι είχαν αναγκαστεί να βγάλουν τον καυστήρα «το βρήκαν μετά μπροστά τους γιατί όταν ακρίβυνε το φυσικό αέριο πολύ δεν είχαν τη δυνατότητα να το αλλάξουν».

Σε ότι αφορά την περιφέρεια ο ίδιος αναφέρει ότι όταν έχεις φθηνό πετρέλαιο προτιμά κάποιος να βάλει πετρέλαιο και όχι να καίει τζάκι, επιβαρύνοντας και την ατμόσφαιρα. «Δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε, σωστά, ότι θέλουμε καθαρή ατμόσφαιρά και από την άλλη πλευρά να έχουμε ακριβύνει τη θέρμανση τόσο ώστε να προτρέπουμε εμμέσως τον καταναλωτή να κάψει ξύλα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει ότι όταν το πετρέλαιο είναι ακριβό, μειώνονται οι παραγγελίες «γιατί δεν περισσεύουν τα χρήματα».

Σήμερα στο νομό Θεσσαλονίκης  λειτουργούν περίπου 350 πρατήρια, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός τους εκτιμάται περίπου στις 5.300, χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το 40% των οικογενειακών πρατηριούχων, είτε έκλεισε το μαγαζί του είτε πέρασε σε χέρια άλλων ή εταιρειών.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορική συμφωνία για τις πανδημίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ περιέγραψε τη συμφωνία ως «σημαντικό ορόσημο στο κοινό ταξίδι μας προς έναν ασφαλέστερο κόσμο»
Ιστορική συμφωνία για τις πανδημίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας