Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος ενοικίων για τους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν σε νέες μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που ήταν κλειστά ή είχαν προσφερθεί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ωστόσο, εν αναμονή της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, η Ομοσπονδία ζητά να μην μπουν αδικαιολόγητοι και αχρείαστοι «κόφτες» που θα στερήσουν τη ρύθμιση αυτή από τη δυναμική της να ανοίξει δεκάδες χιλιάδες σπίτια, και τους ενοικιαστές από μεγάλο αριθμό διαθέσιμων κατοικιών.
Προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, όπως τη μείωση του χρονικού διαστήματος που θεωρούνται κενά τα ακίνητα και την συμπερίληψη ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα ιδιαίτερα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.
Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προέκυψε έπειτα από έρευνα που είχε προηγηθεί σε ιδιοκτήτες, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ήταν από την αρχή αρνητική στο να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες το θέμα της μείωσης της φόρου εισοδήματος από μισθώματα, την αυτοτελή φορολόγηση των μισθωμάτων.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης κ. Κωνταντίνος Χαϊδούτης η εκτίμηση ήταν ότι το μέτρο θα βοηθήσει και θα ανακουφίσει την αγορά γιατί θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν αχρείαστες εξαιρέσεις, όπως λέει.
Ζητείται από την κυβέρνηση να σκύψει σοβαρά και να εξετάσει τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ ώστε το μέτρο να έχει εφαρμογή και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
«Την επομένη της εξαγγελίας του πρωθυπουργού ήμουν από τους πρώτους που είπα ότι αν η εξαγγελία δεν έχει παρενθέσεις είναι ένα μέτρο που σίγουρα θα βοηθήσει στο πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Όταν όμως η κυβέρνηση θέτει τον περιορισμό ότι το μέτρο της τριετούς φορολογικής απαλλαγής ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και όχι για τα νομικά , αντιλαμβάνεστε ότι αυτομάτως εξαιρεί μια πολύ μεγάλη κατηγορία ακινήτων που είναι σε αναμονή», λέει χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνεται, νομικά πρόσωπα δεν είναι μόνο οι τράπεζες, αλλά για παράδειγμα και ένα Ίδρυμα που μπορεί να έχει στην κατοχή του κάποια ακίνητα τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί σωστά για χρόνια και χρίζουν ανακαίνισης, αλλά δεν είχε μέχρι τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Και τώρα που θα δινόταν αυτή η δυνατότητα, εξαιρείται. Αλλά και ένας ιδιώτης που μπορεί να είχε συστήσει μια εταιρία διαχείρισης ακινήτων και για διάφορους λόγους μπορεί σήμερα να τα έχει κλειστά, επίσης αποκλείεται αυτομάτως από το συγκεκριμένο μέτρο.
Υπενθυμίζεται ότι για να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες τριετή φοροαπαλλαγή, τα ακίνητα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να ήταν κλειστά για τρία χρόνια, να έχουν επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα, να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2025 και να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.
Οι ιδιοκτήτες δε διαφωνούν με τις προϋποθέσεις που θα τεθούν σε ό,τι αφορά τα τ.μ. καθώς έτσι θα προκύψει μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων, όμως θεωρούν ότι η προϋπόθεση των τριών χρόνων είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπορούσε να ήταν ενάμισης χρόνος. Όπως λένε, συνήθως τα σπίτια δεν μένουν κλειστά τόσο πολύ είναι λίγα αυτά που είναι κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Όσα έχουν μείνει κλειστά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είτε γιατί προέρχονται από κακούς ενοικιαστές, είτε γιατί δεν έχουν τα χρήματα οι ιδιοκτήτες για να τα ανακαινίσουν και να ζητήσουν και αξιοπρεπή μισθώματα, αυτά τα ακίνητα, αυτήν την στιγμή είναι σε στάση αναμονής για το αν θα είναι στις περιπτώσεις των εξαιρέσεων», όπως λέει ο κ. Χαϊδούτης.
ΠΟΜΙΔΑ: Τα τρία σημεία στα οποία δεν πρέπει να τεθούν «αχρείαστοι κόφτες»
Η ΠΟΜΙΔΑ επικρότησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για φορολογικά κίνητρα προκειμένου να «πέσουν» στην αγορά κλειστά ακίνητα, ωστόσο εξέφρασε ανησυχίες για πιθανούς περιορισμούς που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Προειδοποίησε ότι οι προτεινόμενοι περιορισμοί σε διάρκεια αδράνειας των ακινήτων και οι εξαιρέσεις για νομικά πρόσωπα θα αποκλείσουν πολλά διαθέσιμα σπίτια από την αγορά. Πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές, όπως η μείωση του χρονικού διαστήματος που θεωρούνται κενά ακίνητα και την συμπερίληψη ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα ιδιαίτερα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. «Η τριετία είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα που θα αποκλείσει από την αγορά χωρίς λόγο πάμπολλα σπίτια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ζήτησε την αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών για τα ενοίκια, επισημαίνοντας ότι η φορολόγηση αποθαρρύνει τη μίσθωση κατοικιών.
Ειδικότερα, θεωρώντας ότι είναι απόλυτα σωστές προϋποθέσεις ο περιορισμός του εμβαδού στα 120 τ.μ. κύριων χώρων, η προθεσμία της 31.12.2025 και η άμεση εφαρμογή από 8.9.2024 του μέτρου της τριετούς απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος, αντί κρατικής επιδότησης, με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ποια είναι τα τρία σημεία στα οποία δεν πρέπει να τεθούν «αχρείαστοι κόφτες» που θα στερήσουν τη ρύθμιση αυτή από τη δυναμική της να ανοίξει δεκάδες χιλιάδες σπίτια, και τους ενοικιαστές από μεγάλο αριθμό διαθέσιμων κατοικιών:
Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:
Η ΠΟΜΙΔΑ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να πριμοδοτήσει φορολογικά την επανένταξη στην αγορά ενοικιαζόμενης κύριας κατοικίας της χώρας μας τόσο του μεγάλου δυναμικού ανενεργών αστικών κατοικιών, όσο και ανακαινισμένων κατοικιών που θα αποχωρήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι επίκειται εξαγγελία των όρων ισχύος της φοροαπαλλαγής αυτής με τόσους περιορισμούς και αποκλεισμούς που θα θέσουν σε διακινδύνευση την αποτελεσματικότητα του ιστορικού αυτού μέτρου.
Η ανάγκη να υπάρχουν «κόφτες» σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα είναι αυτονόητη, ώστε το διαθέσιμο εκάστοτε ποσό, να επαρκέσει για όσο γίνεται περισσότερους δικαιούχους, ή να διατεθεί σε ένα περιοριστικά στοχευμένο κοινό.
Όταν όμως δεν υφίσταται ο περιορισμός ενός ποσού χρηματοδότησης αλλά αντί αυτής υιοθετείται μια φοροαπαλλαγή που στην πράξη θα κοστίσει ελάχιστα, δεδομένου ότι από τα κλειστά σπίτια ούτως ή άλλως ελάχιστα αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα τρία χρόνια, η μέριμνα της ρύθμισης πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του πως θα βγουν περισσότερα σπίτια στην αγορά, και όχι πως θα αποκλείσουμε όσο γίνεται περισσότερα, κάτι που θα αποβεί σε βάρος και των ενοικιαστών.
Θεωρώντας ότι είναι απόλυτα σωστές προϋποθέσεις ο περιορισμός του εμβαδού στα 120 τ.μ. κύριων χώρων, η προθεσμία της 31.12.2025 και η άμεση εφαρμογή του μέτρου από 8.9.2024, επισημαίνουμε ποια είναι τα σημεία στα οποία δεν πρέπει να τεθούν «αχρείαστοι κόφτες» που θα στερήσουν τη ρύθμιση από τη δυναμική της να ανοίξει δεκάδες χιλιάδες σπίτια, και τους ενοικιαστές από μεγάλο αριθμό διαθέσιμων κατοικιών:
1. Η πρότασή μας ήταν και παραμένει ως κενά να θεωρηθούν όσα δεν νοικιάστηκαν από την 1.1.2023 μέχρι και την 8.9.2024. Το διάστημα των 20 και πλέον μηνών είναι και υπεραρκετό, αλλά και ευκολότατα διαπιστώσιμη η συνδρομή του. Η τριετία είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα που θα αποκλείσει από την αγορά χωρίς λόγο πάμπολλα σπίτια, και μάλιστα κυρίως τα νεότερης χρονολογίας κατασκευής.
2. Η πρότασή μας για τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν να ισχύσει για όσα είχαν ήδη Α.Μ.Α. την 31.12.2023, δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο. Ακόμη πιο σωστό θα ήταν το όριο να τεθεί μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Δεν προτείναμε ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε λογική η τριετία των κενών να ισχύσει και για τα σπίτια της βραχυχρόνιας, δηλαδή κάποιος που θέλει να φύγει αμέσως από τη βραχυχρόνια να πρέπει να περιμένει να συμπληρωθεί τριετία, ή και να χάσει οριστικά την ευχέρεια αυτή, ανάλογα με τη διατύπωση της διάταξης, αντί να βγάλει αμέσως το (ανακαινισμένο) σπίτι του στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, που το έχει άμεση ανάγκη.
3. Η πρότασή μας ήταν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή όλες οι διαθέσιμες κενές κατοικίες, σε όποιον και αν ανήκουν. Η εξαίρεση όσων ανήκουν σε νομικά πρόσωπα περιορίζει την εμβέλεια του μέτρου χωρίς αποχρώντα λόγο. Σε κάθε πάντως περίπτωση, είναι παράλογη και απαράδεκτη η εξαίρεση των πολλών χιλιάδων κατοικιών που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι τα κάθε είδους φιλανθρωπικά, εκκλησιαστικά και άλλα ιδρύματα, τα κληροδοτήματα, νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, άσυλα, πανεπιστήμια, σωματεία, δήμοι κλπ. αρκετά από τα οποία είναι από ετών μέλη της οργάνωσής μας. Η φοροαπαλλαγή (του 22%) θα δώσει κίνητρο στις διοικήσεις τους να αποφασίσουν την αξιοποίηση κάθε κενής κατοικίας και την εκμίσθωσή της, επ΄ωφελεία και των ν.π. αλλά και της αγοράς της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Παραμένει βεβαίως πάντοτε ως πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ και των εκμισθωτών όλης της χώρας, η εκλογίκευση των παράλογων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των ενοικίων, και ιδιαίτερα των συντελεστών 35% και 45% η οποία αποτελεί έναν μόνιμο αποτρεπτικό «βραχνά» σε βάρος ιδιοκτητών και ενοικιαστών, για το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσετε να αδιαφορείτε.
Είμαστε βέβαιοι κοι Υπουργοί ότι θα προτάξετε το κοινωνικό συμφέρον καθιστώντας βιώσιμο και επιτυχές το δυναμικότερο μέτρο για το στεγαστικό πρόβλημα, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας, παραμερίζοντας αβάσιμους δημοσιονομικούς ενδοιασμούς και καθιστώντας το υπόδειγμα προς μίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που από χθες απέκτησε για πρώτη φορά και ειδικό Επίτροπο για το στεγαστικό (Housing), κάνοντας τη χώρα μας για μια ακόμη φορά να δείχνει στην Ευρώπη το σωστό δρόμο για την επίλυσή του.
Εν αναμονή του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» οι ιδιοκτήτες
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ακινήτων που παραμένουν σήμερα κλειστά υπολογίζεται γύρω στις 700.000 ανά την Ελλάδα, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή αριθμό ανά περιοχή και κατά συνέπεια δε γνωρίζουμε ακριβώς και πόσα είναι τα κλειστά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη.
Αν το μέτρο προχωρήσει «αχρείαστους κόφτες», όπως λέει η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμάται ότι η διαφορά θα φανεί αυτόματα στην αγορά, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων και θα ανακουφιστούν και οι ενοικιαστές που αυτήν την στιγμή προβληματίζονται για τι σπίτι θα βρουν και τι ενοίκιο θα καταβάλουν.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει εξάλλου συνδυαστικά και το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που θα «τρέξει» με ευνοϊκότερους όρους. Το προηγούμενο πρόγραμμα αφορούσε πολύ περιορισμένο αριθμό ιδιοκτητών, ωστόσο με τους νέους όρους εκτιμάται ότι θα υπάρξει σίγουρα περισσότερη ανταπόκριση.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες προσμένουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αυξάνεται η επιδότηση του προγράμματος στο 60%, όπως και το επιτρεπόμενο ποσό της ανακαίνισης που θα ανέβει λίγο πάνω από τις 13 χιλιάδες ευρώ.
Ειδικότερα, η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330.
Οι όροι που παραμένουν:
Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ
Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το 2025 θα ενεργοποιηθεί το βελτιωμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ».
Τα μέτρα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τα μέτρα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι, όπως τα καταγράφει η ΠΟΜΙΔΑ τα εξής :
Τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος ενοικίων για τους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν σε νέες μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που ήταν κλειστά ή είχαν προσφερθεί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο Πρωθυπουργός ρητά ανέφερε ότι κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί από την οργάνωσή μας.
Αύξηση στο 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ (μείωση τουλάχιστον 25% ήταν το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ) στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι κατοικίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς τους.
Πρόγραμμα ύψους 400 εκ. για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για χρονικούς και άλλους περιορισμούς στα υπάρχοντα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ. Δεν θα επιτρέπεται όμως η χορήγηση αριθμού μητρώου (ΑΜΑ) σε νέα ακίνητα στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.