Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης -που είναι και το μεγαλύτερο από τα επιμέρους ταμεία- η Ελλάδα είναι στην 1η θέση, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (81,68%)
Στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το ποσοστό απορρόφησης είναι στο 70,64% , έναντι μέσου όρου 68,71%.
Στο Ταμείο Συνοχής, η ελληνική επίδοση είναι η τρίτη καλύτερη της ΕΕ. (81,88%)
Συνολικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των “28”, καθώς έχει απορροφήσει το 79,32% των πόρων του ΕΣΠΑ, δηλαδή 14 μονάδες περισσότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Αυτό κατά τον κ. Χατζηδάκη στέλνει τρία θετικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση:
Πρώτον, διαλύει το μύθο που επικρατούσε και στην Ευρώπη, πως τάχα η Ελλάδα έχει μόνον προβλήματα και δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε τους κοινοτικούς πόρους.
Δεύτερον, εκπληρώνεται και με το παραπάνω μια διεθνής υποχρέωση της χώρας, καθώς για το 2013 υπερκαλύψαμε τους μνημονιακούς στόχους, με ποσοστό απορρόφησης 118%.
Τρίτον και κυριότερον, στηρίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρευστότητας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.
Το νέο ΕΣΠΑ
Σε ότι αφορά το επόμενο ΕΣΠΑ, ο υπουργός είπε ότι με κονδύλια 20,8 δισ. ευρώ θα αποτελέσει τον καταλύτη για να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη.
Θα υπάρχουν 4 Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα και 13 Περιφερειακά, καθώς η κάθε Περιφέρεια, θα διαθέτει πλέον το δικό της πρόγραμμα με αυξημένους πόρους που ανέρχονται συνολικά στο 35% του συνολικού προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα συνεχιστούν δράσεις, όπως το εξοικονομώ κατ' οίκον και η στήριξη των εξαγωγών, ενώ τη διετία 2014-2015 που αποτελεί περίοδο επικάλυψης μεταξύ του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του νέου θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε και θεσμικές αλλαγές με τις οποίες δημιουργείται επιτελική ομάδα ΕΣΠΑ σε κάθε υπουργείο, περιορίζεται το πλήθος και ο ρόλος των Διαχειριστικών Αρχών και επιτυγχάνεται περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.