*Του Δημήτρη Κετικίδη
Δεν είναι λίγοι οι νέοι άνθρωποι που έχουν ως όνειρο να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα. Άλλοι συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση, και άλλοι δημιουργώντας κάτι δικό τους από το μηδέν. Με ένα πολύ ισχυρό όπλο, αυτό του digital marketing μπαίνουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, προσθέτοντας μέσα από την καινοτομία τη δική τους πινελιά για το επιχειρείν της επόμενης ημέρας.
Ο Γιώργος Κόκκας, σύμβουλος επιχειρήσεων μιλά στο typosthes και απαντά στο αν οι νέοι επιχειρηματίες επιλέγουν να συνεχίσουν την επιχείρηση των γονέων τους ή να δημιουργήσουν κάτι νέο, στο αν σήμερα είναι η καταλληλότερη περίοδος για να ανοίξει κανείς τη δική του επιχείρηση, αλλά και στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει τη σήμερον ημέρα το digital marketing το οποίο το χαρακτηρίζει «εκ των ων ουκ άνευ».
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους»
«Στατιστικά στην Ελλάδα και διεθνώς περίπου η μία στις τρεις επιχειρήσεις περνάει στην επόμενη γενιά. Αυτό το ποσοστό δεν είναι και πολύ μεγάλο επειδή οι νέοι έχουν τα δικά τους όνειρα και πολλοί γονείς με επιχειρήσεις δεν θέλουν να ακολουθήσουν τα παιδιά τους αυτόν τον κλάδο. Ειδικά όταν τα παιδιά είναι κορίτσια έχω παρατηρήσει ότι δεν θέλουν οι γονείς να μπουν στην επιχειρηματικότητα, λόγω του ότι έχουν μεγαλώσει με παλιότερες αντιλήψεις» σημειώνει αρχικά ο κ. Κόκκας.
«Οι νέοι που είναι σε μια ηλικία πιο δραστήρια, θέλουν να ψαχτούν. Θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους. Αυτό είναι ένα από τα καλά που μας έκανε η κρίση. Μέχρι να μπούμε στην κρίση, το όνειρο του νέου ήταν να τελειώσει τις σπουδές του και να μπει στο δημόσιο. Με τα μνημόνια όμως οι μισθοί στο δημόσιο μειώθηκαν και απαξιώθηκε στα μάτια των ανθρώπων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους».
«Η μέση ηλικία που ξεκινάει κάποιος την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι τα 34 έτη που είναι καλή ηλικία, επειδή έχει δουλέψει και ξέρει πώς είναι η εργασία».
Όσο για το ποιοι κλάδοι ανθίζουν; «Παραδοσιακά, ανθίζει ο τουρισμός, αλλά πάει πολύ καλά και ο αγροτικός τομέας και οι νέες τεχνολογίες» επισημαίνει ο κ. Κόκκας. Σχετικά με το ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντά κάποιος όταν ανοίγει μια επιχείρηση, τονίζει ότι είναι «τα τρία πρώτα χρόνια. Αν βγάλεις την πρώτη τριετία, οι πιθανότητες να επιβιώσεις είναι πολύ μεγάλες».
Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν σε βάθος πενταετίας
«Από τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν σήμερα, σε πέντε χρόνια οι περισσότερες θα έχουν κλείσει» δηλώνει ο ίδιος και εξηγεί: «Το πρώτο πράγμα που παίζει ρόλο στο ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις είναι η κακή επικοινωνία με την αγορά. Αν έχεις το καλύτερο προϊόν, δε σημαίνει ότι μπορεί να έρθει κάποιος να το αγοράσει. Ο δεύτερος λόγος είναι η κακή εκτίμηση του κεφαλαίου, και ο τρίτος το ανθρώπινο δυναμικό δηλαδή οι κακοί συνεργάτες».
Για την επίδραση του διαδικτύου στην αγορά, ο κ. Κόκκας τονίζει ότι «σίγουρα πρέπει το προϊόν να έχει μια καλή ποιότητα. Το digital marketing όμως είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι πιο σημαντικό να σε μάθει ο κόσμος από το να έχεις κορυφαία ποιότητα. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή του περιτυλίγματος και όχι της ουσίας».
Όσο για το αν είναι η καλύτερη εποχή να επιχειρήσει κανείς, ο κ. Κόκκας είναι ξεκάθαρος. «Για εμένα είναι η καλύτερη εποχή. Χάρη στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις αγορές, συνεργάτες, τα πάντα. Χάρη στο ψηφιακό μάρκετινγκ και τις ψηφιακές πωλήσεις είναι σε όλο τον κόσμο οι αγορές. Σήμερα υπάρχει πληθώρα κεφαλαίων που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο από ποτέ να το βρει κάποιος. Η επιχειρηματικότητα, η αποτυχία πλέον δεν είναι στίγμα. Παλιά όταν κάποιος πτώχευε ήταν δακτυλοδεικτούμενος, τώρα είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Οι εργοδότες σήμερα προτιμούν κάποιον που έχει κάνει επιχείρηση ακόμη κι αν έχει αποτύχει».
Ο ρόλος των business angels
Σήμερα τον ρόλο των επενδυτών μπορούν να παίξουν και οι λεγόμενοι business angels. Όπως αναφέρει ο κ. Κόκκας, «πρόκειται για ιδιώτες οι οποίοι έχουν μια οικονομική επιφάνεια και θέλουν να επενδύσουν σε κάποιες εταιρίες που πιστεύουν ότι θα αποδώσουν. Προτιμούν να τα επενδύσουν σε μια start-up επιχείρηση έτσι ώστε να κερδίσουν κάποια χρήματα. Μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τους business angels μέσα από διάφορες ιστοσελίδες».
Ο δρόμος για να πάρει δάνειο ένας νέος επιχειρηματίας δεν είναι πλέον τόσο δύσβατος όσο ήταν παλιότερα. Όπως τονίζει ο κ. Κόκκας, δεν υπάρχει μόνο ο... παραδοσιακός τρόπος δηλαδή αυτός των τραπεζών που είναι πιο δύσκολο να το καταφέρει κάποιος, αλλά σήμερα «υπάρχουν οργανισμοί που δίνουν μικροδάνεια. Αυτοί δίνουν χρήματα σε όσους είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Τα δάνεια που παρέχουν πιστωτικοί οργανισμοί, είναι μια πολύ καλή λύση για τους νέους επιχειρηματίες».
Το κόστος της δημιουργίας μιας επιχείρησης μπορεί κάποιος να πει ότι είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ένας νέος ο οποίος θέλει να μπει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Υπάρχουν δημόσιες δομές οι οποίες μπορούν να ενημερώσουν για το πόσα χρήματα χρειάζονται; Ο κ. Κόκκας απαντά πως «εκτός από τους ιδιώτες συμβούλους, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στα επιμελητήρια τα οποία έχουν κάποιες δομές. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το επιμελητήριο».