Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Πικρός» καφές σε τραπεζάκια των μαγαζιών – Πόσο κοστίζει πλέον

Πωλείται περίπου μισό ευρώ πάνω, σερβιριζόμενος στο κατάστημα, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Ακριβότερη γίνεται η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων να απολαμβάνουν τον καφέ τους σε καφετέριες και καφενεία, καθώς η επαναφορά του ΦΠΑ από το 13% στο 24% στο σερβιριζόμενο καφέ από την 1η Ιουλίου, έφερε αυξήσεις στην τιμή του, της τάξης των 0,40-0,50 ευρώ, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να απορροφήσουν την επιπλέον επιβάρυνση, η οποία έρχεται σε μια περίοδο αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους, ενώ αυξημένη είναι και η τιμή της πρώτης ύλης στις διεθνείς αγορές.

Όπως λένε, η κυβέρνηση τους είχε πει ότι δεν θα ανεβάσει τους καφέδες ωστόσο τελικά αυτό δε συνέβη και σε συνδυασμό και με την αύξηση της διεθνούς τιμής του καφέ σε ποσοστό 10% περίπου κατά τους τελευταίους 6 μήνες, αναγκαστικά τους οδηγεί στο να αυξήσουν την τιμή του καφέ που σερβίρουν στους πελάτες τους στα καταστήματά τους, με την ελπίδα ότι δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η κίνηση, αφού, όπως επισημαίνουν ο καφές είναι μέρος της κουλτούρας του Έλληνα, που θέλει να τον απολαμβάνει σε ένα ωραίο μέρος με ωραία θέα και καλή παρέα.

«Η πρώτη ύλη έχει αυξηθεί περίπου κατά 10% εδώ και ένα εξάμηνο» από χώρες παραγωγούς, αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Χρυσάφης. Λόγοι που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία οδήγησαν την «κούρσα» των τιμών, με την ελληνική αγορά να μην μένει ανεπηρέαστη. Αυξήθηκε και το κόστος μεταφοράς καθώς ανέβηκαν τα ασφάλιστρα για τον καφέ λόγω της πειρατείας που γίνεται σε καράβια, όπως εξηγεί ο κ. Χρυσάφης.

Σε αυτήν την κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. «Εμείς σαν εστίαση απορροφήσαμε όσο μπορέσαμε τις αυξήσεις των τελευταίων δυο ετών», όπως λέει ο κ. Χρυσάφης, ωστόσο η αύξηση του ΦΠΑ ήρθε ως το τελευταίο στάδιο, «δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» και αυτή τη φορά το κόστος μετακυλίεται στον καταναλωτή, με σχεδόν όλα τα καταστήματα να ανεβάζουν τις τιμές τους. «Κάθε καφές θα αυξηθεί κατά μισό ευρώ περίπου, από 0,40-0,50, κόστος το οποίο μεταφέρεται αναγκαστικά στον καταναλωτή», όπως αναφέρει.

Με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,50 ευρώ θα πάει στα 4 ευρώ.  «Υπάρχει περίπτωση να βρει κάποιος και μια πιο οικονομική ποικιλία, αλλά τώρα μιλάμε για μια καλή ποικιλία καφέ», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι στον καφέ σε πακέτο οι τιμές κρατήθηκαν ίδιες από τα καταστήματα καθώς ο ΦΠΑ διατηρείται στο 13% και έτσι, ανάλογα και με την πολιτική του κάθε καταστήματος πωλούνται από 1,5 ευρώ περίπου.

Όσο για τις επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα αυτό είναι κάτι που μάλλον θα φανεί εντονότερα το χειμώνα, καθώς προς το παρόν τα καταστήματα κινούνται και με τουρισμό.

«Υπάρχει κίνηση από τουρίστες, αλλά και γενικά ο κόσμος το καλοκαίρι είναι έξω. Ο καφές στην Ελλάδα είναι κουλτούρα. Ο Έλληνας προτιμά να τον απολαμβάνει συνήθως έξω, σε κάποιο κατάστημα, να έχει μια ωραία θέα και πλέον μπορεί να το κάνει στην τιμή των 3,5-4 ευρώ για φρέντο».

Αυξημένα λειτουργικά έξοδα

Τα καταστήματα εστίασης βρίσκονται εδώ και καιρό αντιμέτωπα με πολλά λειτουργικά έξοδα ενώ έχουν δει αυξήσεις παράλληλα και σε μια σειρά άλλα προϊόντα σχετιζόμενα με τον καφέ, από καλαμάκια μέχρι ζάχαρη, γάλα, πλαστικά, χάρτινα ποτήρια κλπ .«Μέχρι τώρα δεν είχαμε ανεβάσει τιμές, αλλά τώρα, μετά και την αύξηση του ΦΠΑ δεν γίνεται», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσάφης, ο οποίος διατηρεί εδώ και 20 χρόνια κατάστημα καφέ-μπαρ στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού.

Ερωτηθείς σχετικά με την τουριστική κίνηση που υπάρχει στην περιοχή, αναφέρει ότι αυτό το διάστημα υπάρχουν υψηλά ποσοστά πληροτήτων στα καταλύματα από διάφορες περιοχές, από Ευρώπη ακόμη και από Αυστραλία, με τους τουρίστες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε «ένα ευλογημένο μέρος», σε βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες στο δήμο Θερμαϊκού, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και από το αεροδρόμιο Μακεδονία, αλλά και τις υπηρεσίες στα πολυάριθμα καταστήματα εστίασης. Ο κ. Χρυσάφης τονίζει εξάλλου ότι οι τιμές είναι «πολύ λογικές» συγκριτικά με άλλα μέρη. «Ένα ζευγάρι μπορεί να φάει με 35-40 ευρώ σε ένα μαγαζί όταν αλλού θέλει 70. Επίσης δε χρεώνουμε τις ξαπλώστρες, παίρνεις έναν καφέ μαζί με νερό, δεν υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση 15-20 ευρώ, όπως αλλού. Όλα αυτά παίζουν ένα ρόλο. Ο δήμος Θερμαϊκού σε αυτό πρωτοπορεί και είναι ευχάριστο ότι το τηρήσαμε όλοι μαζί», επισημαίνει, τονίζοντας ότι οι παραλίες του δήμου είναι ιδανικές για μια ημερήσια εκδρομή ή για έναν τουρίστα που θέλει να κάνει μια βουτιά πριν φύγει από Θεσσαλονίκη για τη χώρα του ή για άλλον προορισμό.

Στο 13% ο ΦΠΑ για take away

Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ για καφέ σε πακέτο παραμένει στο μειωμένο 13%.

Ειδικότερα, διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι:

– Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

– Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 37χρονος – Είχε υλικό με παιδική πορνογραφία
Φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία έτσι όπως του αποδόθηκε στην κακουργηματική της μορφή – Πώς είπε ότι βρέθηκε στην κατοχή του το αρχείο
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 37χρονος – Είχε υλικό με παιδική πορνογραφία