Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τίτλοι τέλους για πασίγνωστη ελληνική εταιρεία – Λουκέτο μετά από 56 χρόνια

Κατέβασε ρολά η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Κοντοβερός»

Ρολά κατέβασε η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Κοντοβερός (Freskot) που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε κλοιό οικονομικών προβλημάτων και πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε:

1. Την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας (εργοστάσιο επεξεργασίας, διατήρησης, τυποποίησης και κατάψυξης ψαριών και μαλακίων, ετοίμων γευμάτων με κύριο συστατικό το ψάρι και αποθηκών ψυγείων) λόγω της δυσμενούς οικονομικής πορείας της εταιρείας, τα χρέη προς την φορολογική διοίκηση, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, προμηθευτές και την αντικειμενική αδυναμία αντιμετώπισης ακόμα και των ανελαστικών της δαπανών.

2. Να υποβληθεί αίτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί πτώχευσης της εταιρείας. Η απόφαση αυτή επιβάλλεται λόγω του ότι η εταιρεία έχει περιέλθει σε παύση πληρωμών από τις αρχές Μαρτίου 2024, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές – επενδυτές, ενώ κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές είτε για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης είτε για αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι πιστωτές – χρηματοδοτικοί οργανισμοί.

Η αφετηρία, η άνοδος και η πτώση

Η οικογένεια Κοντοβερού ανήκει στους «πιονέρους» του κλάδου καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία, κατακτώντας μερίδιο 25% στο εσωτερικό, παράλληλα και με τις σημαντικές εξαγωγές της.

Η αφετηρία της ωστόσο γράφτηκε εκτός Ελλάδας. Όταν ο ιδρυτής και θεμελιωτής της εταιρείας, ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός, με καταγωγή από την Κω, πήρε το 1963 το δρόμο της ξενιτειάς.

Κάπως έτσι, εφοδιασμένος με το πτυχίο της Ανωτάτης Εμπορικής, και με 120 δολάρια και δύο χρυσές λίρες στην τσέπη, βρέθηκε στην Αφρική. Εκεί, στο τότε Βελγικό Κονγκό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με έναν εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία, ίδρυσαν την εταιρεία γενικού εμπορίου «Societa Menase Contoveros».

Η διαδρομή του στην Αφρική δεν κράτησε πολύ καθώς αφενός οι πολιτικές εξελίξεις, αφετέρου η γνωριμία και ο γάμος του με την γυναίκα του Κυριακή, κόρη ισχυρού επιχειρηματία στα αλιευτικά σκάφη με έδρα στον Πειραιά, τον οδήγησαν πίσω στην πατρίδα.

Το 1968 έκανε μια νέα εκκίνηση στη ζωή του, ιδρύοντας την «Κοντοβερός» με το «στρατηγείο» της να στήνεται στο Μοσχάτο. Η αρχή επιβεβαίωσε τον… κανόνα της δυσκολίας καθώς όντας η πρώτη επιχείρηση που έφερε στη χώρα μας κατεψυγμένα προϊόντα, κάτι σχεδόν «άγνωστο» εκείνη την εποχή, έπρεπε να σπάσει κατεστημένες καταναλωτικές συνήθειες. Με σκληρή δουλειά το κατάφερε κερδίζοντας σταδιακά τη θέση της στην αγορά.

Στην πορεία η εταιρεία κυριάρχησε στον κλάδο, με τα επώνυμα και τα φασόν προϊόντα της («Δελφίνι» κ.α.), να κατακτούν τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και τα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών. Με τις δουλειές να μεγαλώνουν τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, από το 2001 μεταφέρθηκε στις νέες, υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο, ένα από τα πλέον εξελιγμένα εργοστάσια κατεψυγμένων αλιευμάτων στον κόσμο.

Από τα 48 εκατ. στα 1,71 εκατ.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η «Κοντοβερός»,-με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Μάριο Κοντοβερό και Αντιπρόεδρο τον Χρίστο Κοντοβερό-, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων. Κάτι που αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της καθώς προ δεκαετίας ο τζίρος της βρισκόταν στα επίπεδα των 44-48 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε άρχισε να υποχωρεί στα 38,75 εκατ. ευρώ το 2015, στα 36,2 εκατ. ευρώ το 2017, στα 26,41 εκατ. ευρώ το 2018, στα 17,2 εκατ. ευρώ το 2019, στα 7,66 εκατ. ευρώ το 2020, στα 3,19 εκατ. ευρώ το 2021 και πλέον στα 1,71 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, από το 2017 και μετά άρχισε να συσσωρεύει ζημίες. Όπως σημειώνεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις τη χρήση του 2022, η ζημία της χρήσης έφτασε στα 3,13 εκατ. ευρώ, με τις σωρευμένες ζημίες ανέρχονται στο ποσό των 23,55 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το σύνολο των υποχρεώσεων διαμορφώνεται σε 35,81 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια.

Επίσης, οι υποχρεώσεις σε φόρους ύψους (1,81 εκατ.) και ασφαλιστικά ταμεία 2,28 εκατ.) βρίσκονταν σε καθυστέρηση κατά την 31.12.2022 ενώ ο ΕΦΚΑ έχει δεσμεύσει από το 2022 το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια από το 2019. Έκτοτε βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες της διοίκησης αφενός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, αφετέρου για συμφωνία με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των οφειλών. Ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Οι πλειστηριασμοί

Από τα τέλη του 2022 βρέθηκαν στο στόχαστρο των πλειστηριασμών τόσο οι παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο, όσο και το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, καθώς και προσωπικά ακίνητα της οικογένειας Κοντοβερού.

Η μονάδα στον Ασπρόπυργο άρχισε να βγαίνει στο σφυρί τον Φεβρουάριο του 2023 με τιμή εκκίνησης 7,54 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησαν αρκετοί ακόμη πλειστηριασμοί τον Απρίλιο του 2023 με την ίδια τιμή, τον Ιούνιο του 2023 με την τιμή μειωμένη στα 6 εκατ. ευρώ, μετά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2023 με τον πήχη να έχει υποχωρήσει στα 4,9 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα έμεινε στα αζήτητα.

Το ίδιο συνέβη και για τις παλαιές εγκαταστάσεις στο Μοσχάτο που ξεκίνησαν να βγαίνουν το Μάιο του 2023 με τιμή εκκίνησης 1,6 εκατ. ευρώ και αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2023. Τώρα έχουν προγραμματιστεί να βγουν ξανά σε πλειστηριασμό στις 17 Μαΐου 2024, με την τιμή να έχει μειωθεί στα 1,28 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2 στρεμμάτων επί της οδού Καζάλα, επί του οποίου υφίσταται βιοτεχνικό κτίριο και αποθήκες αποτελούμενο από υπόγειο, εμβαδού 470,85 τ.μ. και ισόγειο εμβαδού (566,50) τ.μ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μονάδα της «Κοντοβερός» στη θέση «Λακκο Κατσάρη ή Αγριέλα» στον Ασπρόπυργο Αττικής, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, ενώ το βιομηχανικό ακίνητο αποτελείται από:

• Υπόγειο επιφάνειας 1.030,66 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 69,41 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκη υλικών συσκευασίας, μηχανουργείο, μηχανοστάσιο πυρόσβεσης, ψυχροστάσιο, χώρους δεξαμενών, Η/Μ και υποσταθμό ΔΕΗ.

• Ισόγειο επιφάνειας 3.495,72 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 313,82 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, γραφείο κίνησης, χώρους επεξεργασίας, ψυκτικούς θαλάμους, θαλάμους συντήρησης, ράμπες φορτοεκφόρτωσης, βιομηχανικούς Ανελκυστήρες και 2 ανελκυστήρες προσωπικού.

• Πατάρι επιφάνειας 418,52 τ.μ. βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 88,68 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους γραφείων και αποδυτηρίων.

• Α΄ όροφο επιφάνειας 2.259,47 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 104,57 τ.μ. με χώρους επεξεργασίας και παραγωγής έτοιμων γευμάτων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους αποδυτηρίων, χώρο ιατρείου, φούρνους κοπών, ανελκυστήρες προσωπικού και εμπορευμάτων και αποθήκες τροφίμων.

• Β΄ όροφο επιφάνειας 535,35 τ.μ., βάσει οικοδομικών αδειών, στο οποίο έχουν γίνει επεκτάσεις συνολικής επιφάνειας 466,88 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως γραφείο και αρχείο της εταιρείας, καθώς και ως χώρος εστίασης-τραπεζαρία του προσωπικού.

Πηγή: newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο δέντρο έπεσε ξαφνικά πάνω σε ΙΧ – «Άγιο» είχε ο οδηγός (VIDEO)
Έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του την ώρα που ετοιμαζόταν να ξεπαρκάρει – Υλικές ζημιές σε ένα ακόμη αυτοκίνητο
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο δέντρο έπεσε ξαφνικά πάνω σε ΙΧ – «Άγιο» είχε ο οδηγός (VIDEO)