Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με νέο μηχανισμός θα προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός

 

Δύο νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση αντίστοιχα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η πρώτη αλλαγή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, «μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν». Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ.

Σε ότι αφορά ειδικότερα των κατώτατο μισθό, με διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο, εξειδικεύεται και περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία προσδιορισμού του, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού.

Ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης, και όχι με αποκλειστική διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την Κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Η δεύτερη αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης και ενιαίας διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, «θεραπεύει ένα – έως σήμερα - κατακερματισμένο, διάτρητο και αναποτελεσματικό σύστημα είσπραξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής βάσης και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Με την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας δημιουργείται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), στο οποίο εντάσσονται αρχικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από 1-1-2014 του ΕΤΑΑ και ΟΓΑ και ενοποιούνται οι κανόνες και οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, με τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου και σταθερού νομικού πλαισίου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δημιουργείται επίσης Μητρώο Οφειλετών, υιοθετούνται σύγχρονες πρακτικές για την αναζήτηση και την ενημέρωση των οφειλετών, στελεχώνεται το Κ.Ε.Α.Ο. με εξειδικευμένο προσωπικό σε νομικά και οικονομικά θέματα, καθώς και σε θέματα ανάλυσης κινδύνου και πληροφοριακών συστημάτων.

Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Οφειλετών θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλών ανά οφειλέτη, την αιτία της οφειλής (για παράδειγμα από ασφαλιστικές εισφορές, κοινωνικούς πόρους, αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις), τη χρονική περίοδο στην οποία αυτές ανάγονται.

Αναστολή συντάξεων λόγω μη αναγραφής ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ

Ανεστάλη η καταβολή περισσότερων από 21.000 συντάξεων επειδή δεν υπήρχε καταχωρημένο ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ των δικαιούχων. Με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, γίνεται γνωστό ότι την 1.7.2013 ανεστάλησαν 2.816 συντάξεις του Δημοσίου στις οποίες δεν υπήρχε καταχωρισμένος ΑΜΚΑ ή και ΑΦΜ. Με το έγγραφο διευκρινίζεται ωστόσο ότι στους συνταξιούχους του Δημοσίου που προσκομίζουν ΑΜΚΑ ή και ΑΦΜ, η σύνταξη επαναχορηγείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και καταβάλλονται αναδρομικά όλες οι συντάξεις από την ημερομηνία αναστολής της σύνταξης.

Σε αντίστοιχο έγγραφό του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης κάνει γνωστό ότι το υπουργείο έχει δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ να ανασταλούν προσωρινά οι 18.228 συντάξεις δικαιούχων, οι οποίοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, και να εξεταστούν οι περιπτώσεις αυτές αναλυτικά.

Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τις συνέπειες του συγκεκριμένου μέτρου επικαλούμενος την περίπτωση συνταξιούχου του Δημοσίου ο οποίος, αν και διέθετε ΑΦΜ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν του χορηγεί τη σύνταξη λόγω μη καταχώρισης του ΑΜΚΑ.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου πολίτες έχουν αρνηθεί για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως να λάβουν αριθμό ΑΜΚΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα σενάρια για τις αλλαγές στην προπληρωμένη κάρτα των επιδομάτων: Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Οι τροποποιήσεις αναμένεται να ενισχύσουν την ευελιξία και την ικανοποίηση των δικαιούχων, διευκολύνοντας τους στη γενικότερη καθημερινότητά τους
Τα σενάρια για τις αλλαγές στην προπληρωμένη κάρτα των επιδομάτων: Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Θεσσαλονίκη: Γήπεδο πινγκ πονγκ αύριο η πλατεία Αριστοτέλους - Με 15 τραπέζια, για 5 ώρες
Η Θεσσαλονίκη παίζει πινγκ πονγκ αύριο 23/04 στην Πλατεία Αριστοτέλους για τη World Table Tennis Day 2025
Θεσσαλονίκη: Γήπεδο πινγκ πονγκ αύριο η πλατεία Αριστοτέλους - Με 15 τραπέζια, για 5 ώρες
Μακελειό με τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ - Πέντε νεκροί από επίθεση ενόπλων σε γκρουπ
Η πιο φονική επίθεση στην περιοχή εδώ και σχεδόν ένα χρόνο - Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη
Μακελειό με τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ - Πέντε νεκροί από επίθεση ενόπλων σε γκρουπ